Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οπλοκατοχή και βία: Οι μαζικότερες επιθέσεις σε σχολεία των ΗΠΑ μέχρι σήμερα

Οπλοκατοχή και βία: Οι μαζικότερες επιθέσεις σε σχολεία των ΗΠΑ μέχρι σήμερα

Δεν πρόκειται ούτε για μαζική υστερία, ούτε για μόδα που από το 1989 μέχρι σήμερα σκορπάει τον θάνατο στα αμερικάνικα σχολεία.

Το 2018 μετράει ήδη δύο επιθέσεις σε σχολεία των ΗΠΑ. Η πρώτη ήταν εκείνη στο Πάρκλαντ της Φλόριντα, στις 14 Φεβρουαρίου και άφησε πίσω της 17 νεκρούς και 50 τραυματίες. Ο 19χρονος δράστης είχε αποβληθεί πολλές φορές από το σχολείο.

Η δεύτερη είναι η σημερινή, μόλις 3 μήνες αργότερα.

Δεν πρόκειται ούτε για μαζική υστερία, ούτε για μόδα που από το 1989 μέχρι σήμερα σκορπάει τον θάνατο στα αμερικάνικα σχολεία. Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα αρνητικά ποσοστά οπλοκατοχής, όπου ειδικά στο συντηρητικό Νότο, η πρόσβαση σε όπλα είναι σχεδόν τρομακτική.

Αν μιλάμε για -σχηματικά- κάθε σπίτι και όπλο, τότε μπορούμε να φανταστούμε πόσο διευκολύνει τη μακάβρια διαδικασία. Σε συνδυασμό με τις νευρώσεις και τα υψηλά ποσοστά κατάθλιψης στους, η πρώτη εικόνα σχηματίζεται εξηγώντας το ίδιο το γεγονός: Τα σχολεία των ΗΠΑ φέρουν ένα πένθιμο φορτίο. Μόνο από το 2013 μέχρι σήμερα τα περιστατικά πυροβολισμών σε σχολεία υπολογίζονται περί τα 290.

Τα πρώτα περιστατικά επιθέσεων αναφέρονται ήδη από τον 19ο αιώνα, αλλά ο χαρακτήρας των πολύνεκρων δολοφονιών ξεκινά από το 1989. Στις 17 Ιανουαρίου ο 24χρονος τότε Πάτρικ Πάρντυ εισέβαλε σε δημοτικό σχολείο στο Στόκον της Καλιφόρνιας και δολοφονεί 5 παιδιά πριν αυτοκτονήσει.

Το Κολουμπάιν

Την αμέσως επόμενη δεκαετία, εκείνη του 1990, καταγράφηκαν 3 πολύνεκρες επιθέσεις. Ωστόσο, η μία από αυτές ήταν «ορόσημο», αφού ήταν και η μαζικότερη μέχρι τότε.. Πρόκειται για το μακελειό στο λύκειο Κολουμπάιν του Κολοράντο, τότε που ένας 18χρανος και ένας 17χρονος δολοφόνησαν 12 συμμαθητές τους και τραυμάτισαν 24 άτομα. Το σχέδιο της σφαγής ήταν τόσο καλά μελετημένο, που συμπεριλάμβανε ακόμα και τον αποπροσανατολισμό της αστυνομίας.

Η δεκαετία του ’90 παρουσιάζει και τους πρώτους εξαιρετικά νεαρούς μακελάρηδες. Στις 24 Μαρτίου του 1998 ο 13χρονος Μίτσελ Τζόνσον και ο 11χρονος Άντριου Γκόλντεν, εισβάλουν στο Γουέστ Σάιντ Μιντλ Σκουλ στο Άρκανσο και δολοφονούν 4 συμμαθητές τους και έναν δάσκαλο. Τα όπλα τα έκλεψαν από τον παππού του 11χρονου.

Την δεκαετία του 2000 σημειώνονται δύο περιστατικά επιθέσεων. Στις 21 Μαρτίου του 2005 ένας 16χρονος, ο Τζέφρυ Γουάις από το Ρεντ Λέηκ της Μινεσότα, ξεκινά μία σειρά δολοφονιών. Αρχικά δολοφόνησε τον παππού του και τη σύντροφό του στο σπίτι τους και στη συνέχεια, παίρνοντας τα όπλα του -ήταν αστυνομικός- και έφτασε στο πρώην σχολείο του, ένα λύκειο της περιοχής. Εκεί σκότωσε τον φύλακα της περιοχής και αμέσως μετά έναν καθηγητή και 5 πρώην συμμαθητές του.

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ο 32χρονος Τσαρλς Ρόμπερτς εισβάλει σε σχολείο του χωριού Νίκελ Μάινς. Το χωριό Νίκελ Μάινς κατοικούνταν από μέλη της συντηρητικής θρησκευτικής μειονότητας Άμις. Ο Ρόμπερτς κράτησε όμηρους 10 μαθήτριες, επιτρέποντας στα αγόρια να εγκαταλείψουν το σχολείο. Όταν έφτασε η αστυνομία, ο Ρόμπερτς πυροβόλησε 8 μαθήτριας, οι 5 από αυτές έχασαν την ζωή τους και ο δράστης αυτοκτόνησε.

Κατά την τρέχουσα δεκαετία μετράμε ήδη 3 επιθέσεις σε σχολείο. Η πρώτη, η μαζικότερη σε σχολείο στην ιστορία των ΗΠΑ, έγινε στις 14 Δεκεμβρίου του 2012, όταν ο 20χρονος Άνταμ Λάντζα εισέβαλε στο δημοτικό σχολείο Σάντυ Χουκ στο Κονέκτικατ. Δολοφόνησε 20 παιδιά ηλικίας 6 και 7 ετών και μερικούς εκπαιδευτικούς. Πριν από αυτό, είχε σκοτώσει και τη μητέρα του στο σπίτι τους. Αυτοκτόνησε μόλις έφτασε η αστυνομία. Το Σάντυ Χουκ, που σκόρπισε το πένθος σε ολόκληρη την χώρα, άνοιξε ξανά τη συζήτηση περί οπλοκατοχής και η θύελλα των αντιδράσεων μετουσιώθηκε σε μαζικές διαμαρτυρίες.

Οι επόμενες επιθέσεις έγιναν το 2018 με πρώτη εκείνη της Φλόριντα και τελευταία τη σημερινή.

Σε καμία από τις περιπτώσεις δεν διευκρινίστηκαν τα κίνητρα των δραστών.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024