Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αργεντινή: Οι εξαφανισμένοι εργάτες της Μercedes

Αργεντινή: Οι εξαφανισμένοι εργάτες της Μercedes

Η γερμανική δικαιοσύνη αρνήθηκε σε δημοσιογράφο πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα σχετικά με την τύχη εργαζομένων στο εργοστάσιο της Mercedes στο Μπουένος Άιρες κατά την περίοδο της δικτατορίας Βιδέλα

Εδώ και δεκαετίες η δημοσιογράφος Γκαμπριέλε Βέμπερ ερευνά τα εγκλήματα που τελέστηκαν στην Αργεντινή την περίοδο της δικτατορίας του στρατηγού Χόρχε Ραφαέλ Βιδέλα αλλά και τις σχέσεις του τότε καθεστώτος με γερμανικές επιχειρήσεις που διέθεταν εργοστάσια στη χώρα. Ειδικότερα ερευνά υποθέσεις εξαφάνισης ή πιθανολογούμενων δολοφονιών εργαζομένων στο μεγάλο εργοστάσιο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Mercedes στο Μπουένος Άιρες κατά τη περίοδο της δικτατορίας στην Αργεντινή.

Πριν από τρία χρόνια η ίδια, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας είχε ζητήσει πρόσβαση σε γερμανικά δημόσια έγγραφα που σχετίζονταν με το θέμα. Ωστόσο το αίτημά της δεν βρήκε ανταπόκριση κι έτσι η ίδια προσέφυγε στη γερμανική δικαιοσύνη κατά της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος ζητώντας να της επιτραπεί η πρόσβαση σε αυτά. Η Βέμπερ στήριξε την προσφυγή της στο νόμο περί των ομοσπονδιακών αρχείων και ελευθερίας της πληροφόρησης. Στόχος της ήταν να αποκτήσει πρόσβαση σε αρχεία, δικογραφίες αλλά και στην αλληλογραφία μεταξύ της γερμανικής πρεσβείας στο Μπουένος Άιρες την περίοδο μεταξύ 1976 και 1983.

Δικαστικές περιπέτειες

Μετά από μια πρώτη απορριπτική απόφαση σε πρώτο βαθμό, το Διοικητικό Εφετείο του Μίνστερ απέρριψε αυτή τη βδομάδα εκ νέου την προσφυγή της Βέμπερ. «Οι αρμόδιοι μου είχαν πει ότι δεν ήξεραν αν υπάρχουν αρχεία για αυτό το θέμα και ότι για να με βοηθήσουν, αυτό προϋπόθετε πολλή δουλειά. Επίσης το βασικό τους επιχείρημα ήταν ότι στο υπόγειο αρχείο τους δεν είχαν πολλά ψηφιοποιημένα αρχεία» ανέφερε στη DW η Γκαμπριέλε Βέμπερ αναφορικά με τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην έρευνά της. Επίσης όπως είπε χαρακτηριστικά, ούτε οι δικαστές έδειξαν διάθεση συνεργασίας.

«Είναι ντροπή. Δεν λένε πουθενά ότι το υλικό είναι απόρρητο. Απλώς δεν ξέρουν πού βρίσκεται και αρνούνται να ψάξουν», πρόσθεσε η δημοσιογράφος. Εντούτοις παρά το ότι το δικαστήριο του Μίνστερ απέρριψε τη δυνατότητα αναίρεσης της απόφασης, η Βέμπερ προτίθεται να εξαντλήσει όλα τα περιθώριο δικονομικών ελιγμών που έχει και να φτάσει την υπόθεση μέχρι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Λειψίας.

Άγνωστες πτυχές των σχέσεων Γερμανίας – Αργεντινής

«Υπήρχαν σχέσεις μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας και της Αργεντινής και για αυτό χρειάζεται πρόσβαση σε πληροφορίες», αναφέρει η Γκαμπριέλε Βέμπερ. Άλλες χώρες όπως η Μ. Βρετανία κατάφεραν ωστόσο να διαλευκάνουν αντίστοιχες υποθέσεις και να βρουν αγνοούμενους πολίτες τους στις φυλακές τις Αργεντινής. Αλλά η Γερμανία δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον, όπως σημειώνει η ίδια. Ακριβώς σε αυτό το θέμα εστιάζει η δημοσιογραφική έρευνα της Βέμπερ. Στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Δεν γίνονται θαύματα» (Milagros no hay) η Βέμπερ ερευνά την υπόθεση της πιθανολογούμενης απαγωγής και εξαφάνισης 14 εργαζομένων από το εργοστάστιο της Μercedes-Benz στο Μπουένος Άιρες. Στο παρελθόν δικηγόροι των οικογενειών των θυμάτων είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη τόσο στην Αργεντινή όσο και στη Γερμανία.

Στο στόχαστρό τους βρισκόταν κυρίως ένα διευθυντικό στέλεχος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας που φέρεται να είχε καταδώσει στο στρατιωτικό καθεστώς εργαζομένους που «προκαλούσαν». «Κατά την περίοδο της δικτατορίας σε πολλά εργοστάσια ήθελαν να απαλλαγούν από τους ενεργούς συνδικαλιστές και τους κατέδιδαν έτσι στις αρχές ως άτομα που υπονόμευαν το στρατιωτικό καθεστώς. Συνολικά 17 εργάτες είχαν τότε εξαφανιστεί. Τρεις εξ αυτών επέζησαν στη φυλακή και έτσι είναι σήμερα σημαντικοί αυτόπτες μάρτυρες» αναφέρει η δημοσιογράφος. Η υπόθεσή έφτασε στα γερμανικά δικαστήρια αλλά δεν κερδήθηκε σε κανένα βαθμό ενώ στην Αργεντινή η δικαστική έρευνα για την ίδια υπόθεση δεν έχει μεν ακόμη ολοκληρωθεί επισήμως, αλλά στην πράξη έχει παγώσει.

Ένα άλλο θέμα που ερευνά η Βέμπερ σχετικά με την ίδια περίοδο είναι η υπόθεση νεογέννητων μωρών με φυλακισμένους γονείς, τα οποία δίνονταν υποχρεωτικά από το καθεστώς για υιοθεσία. «Υπάρχει μια ένορκη βεβαίωση της νομικής υπηρεσίας της Mercedes-Βenz, ότι στο στρατιωτικό νοσοκομείο Campo de Mayo, που ήταν το μεγαλύτερο κέντρο βασανιστηρίων της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή, κάποιος είχε διαθέσει ειδικό εξοπλισμό για θεραπείες σε πρόωρα βρέφη», σημειώνει η Βεμπερ χαρακτηριστικά.

Παρά τις δυσκολίες στην έρευνα και τις δικαστικές περιπέπειες η Γκαμπριέλε Βέμπερ δηλώνει αποφασισμένη να μη σταματήσει. «Αυτή τη δουλειά κάνω εδώ και χρόνια. Δεν θα είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά. Ως δημοσιογράφος αυτό που έχεις να κάνεις είναι απλώς να ανατρέξεις σε αρχεία».

Bικτόρια Ντάνεμαν / Δήμητρα Kυρανούδη

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024