Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Μυρίζει» Ελλάδα στην Ιταλία

«Μυρίζει» Ελλάδα στην Ιταλία

Το παράλληλο νόμισμα που προωθούν τα δύο κόμματα τα οποία ετοιμάζονται να κυβερνήσουν ασφαλώς θυμίζουν την Ελλάδα του 2015

O εφιάλτης των Βρυξελλών – μια έντονα ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση σε μια από τις ιδρυτικές χώρες της ΕΕ, που τυχαίνει να είναι και από τις μεγαλύτερες – μπορεί να γίνει πραγματικότητα την επόμενη εβδομάδα.

Οι ηγέτες του λαϊκιστικού Κινήματος Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο και της ακροδεξιάς Λέγκας Ματέο Σαλβίνι κανονίζουν τις «τελευταίες μικρές λεπτομέρειες» ώστε να παρουσιάσουν την κυβερνητική τους πρόταση την Δευτέρα στον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα την Δευτέρα. Μια από αυτές: Ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.

Κι αυτό γιατί ούτε ο ντι Μάιο δέχεται να είναι ο Σαλβίνι, ούτε ο Σαλβίνι να είναι ο ντι Μάιο. Ο δρόμος προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολος. Αλλωστε ένα από τα βασικά σημεία της συμφωνίας των δύο κομμάτων είναι η δημιουργία «επιτροπής συμφιλίωσης» που θα προσπαθεί να λύνει τις διαφορές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

‘Όμως ο αέρας έχει αρχίσει να θυμίζει έντονα «Ελλάδα του 2015», με το ευρώ να σημειώνει για πέμπτη εβδομάδα πτώση έναντι του δολαρίου – κάτι που είχε να συμβεί από το 2015.

Αιτία δεν είναι μόνο οι προτάσεις για αλόγιστες δαπάνες αλλά κυρίως μια παράγραφος στο σύμφωνο κυβερνητικής συνεργασίας των δύο κομμάτων που προβλέπει… τη δημιουργία παράλληλου συστήματος πληρωμών του κράτος προς ιδιώτες και εταιρίες με IOUs. Είναι μια πρόταση που είχε παρουσιάσει με παρρησία το 2015 στο ελληνικό υπουργικό συμβούλιο ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης. Δηλαδή το κράτος όπου χρωστά και δεν μπορεί να πληρώσει, κυρίως σε πολίτες θα δίνει χαρτιά σαν κουπόνια ή ομόλογα με τα οποία εκείνοι θα πληρώνουν τις δικές τους υποχρεώσεις.

Ουσιαστικά η νέα ιταλική κυβέρνηση θέτει σε κυκλοφορία ένα «παράλληλο νόμισμα». Στελέχη της Λέγκας διαβεβαίωσαν ότι «με αυτά α χαρτιά θα μπορούμε να ξοδεύουμε παντού, να αγοράζουμε τα πάντα». Ουσιαστικά, στην πράξη, η επόμενη ιταλική κυβέρνηση έχει στόχο να καταργήσει το ευρώ.

Δηλαδή, τι κι αν βγήκε από το πρόγραμμα το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην ευρωζώνη. Βρέθηκε ένα άλλος τρόπος για την υπονόμευσή του. Και η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης που έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος από τις χώρες της ΕΕ (μετά την Ελλάδα). Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου συνεχίζει να ανεβαίνει, φθάνοντας στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων 7 μηνών. Αν όλα πάνε όπως δείχνουν, σύντομα θα δούμε σκηνές από ένα μέλλον που θα μοιάζει πολύ με παρελθόν. Εχει αρχίσει και μυρίζει πολύ Ελλάδα στην Ιταλία…

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024