Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Novartis: «Μετωπική» στη Βουλή για το ψηφοδέλτιο

Novartis: «Μετωπική» στη Βουλή για το ψηφοδέλτιο

Σε εξέλιξη η θυελλώδης συνεδρίαση της Ολομέλειας επί του πορίσματος της ειδικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis. Η Αντιπολίτευση καταγγέλλει τη κυβερνητική πλειοψηφία για διαδικαστικά τερτίπια και φαιδρές κομματικές επιδιώξεις που στοχεύουν στην υφαρπαγή της ψήφου με φαλκιδευμένα ψηφοδέλτια

Συγκρουσιακό το κλίμα στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής επί του πορίσματος της ειδικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis.

Με μυστική ψηφοφορία θα αποφασίσει η Ολομέλεια. Ωστόσο τα κόμματα της Αντιπολίτευσης τηρούν τη στάση που από την αρχή είχαν πει ότι θα κρατήσουν, αυτή της αποχώρησης από τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Πρώτο πήρε το δρόμο της εξόδου από τη Βουλή το ΚΚΕ, μετά την ομιλία του Δ.Κουτσούμπα, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει διαδικασίες-παρωδία. Την αποχώρηση του κόμματος της από τη διαδικασία της ψηφοφορίας ανακοίνωσε και η Φώφη Γεννηματά, στο τέλος της ομιλίας της. Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και ο Βασίλης Λεβέντης. Αποχώρηση του κόμματος του ανακοίνωσε και ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Μείνετε και ψηφίστε μαζί με τον Καμμένο και τη Χρυσή Αυγή», είπε ο Κ.Μητσοτάκης ανακοινώνοντας την αποχώρηση της ΝΔ από τη διαδικασία.

Η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης αφορά κυρίως το ζήτημα να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο, και ειδικότερα κάτω από το «Όχι», η εξήγηση πως η θέση αυτή οφείλεται στην άποψη ότι η Βουλή είναι αναρμόδια να διερευνήσει την επίμαχη υπόθεση, και πως ως εκ τούτου ο φάκελος πρέπει να επιστραφεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν την κυβερνητική πλειοψηφία για διαδικαστικά τερτίπια και φαιδρές κομματικές επιδιώξεις που στοχεύουν στην υφαρπαγή της ψήφου με φαλκιδευμένα ψηφοδέλτια.

Από τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα το λόγο θα λάβει ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Μάριος Σαλμάς και ο Γιώργος Κουτρουμάνης, ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έστειλε υπόμνημα με τις θέσεις του.

Στη φωτογραφία ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Παν. Πικραμμένος περιμένουν πριν ανέβουν στο βήμα της Βουλής για να μιλήσουν. Μάλιστα οι δύο άνδρες είχαν πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον Γ.Στουρνάρα να προειδοποιεί ότι «εγώ θα μιλήσω πολύ ώρα. Θα τους τα πω όλα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, είπε ότι δεν μπορούν να στηθούν δέκα κάλπες από τη στιγμή που δεν υπάρχουν χωριστά καταγγελίες για κάθε πρόσωπο, ενώ σχετικά με το ψηφοδέλτιο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί με δόλιο τρόπο να υφαρπάξει την ψήφο της αντιπολίτευσης.

O Βασίλης Κεγκέρογλου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη χαρακτήρισε αντικανονική τη διαδικασία, ενώ ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εγκλωβίσει τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Απαντώντας στις αιχμές της αντιπολίτευσης ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, τόνισε ότι με μία κάλπη περιορίζεται το δικαίωμα και του βουλευτή και της ψήφου, υπονοώντας ότι η ΝΔ έχει προαποφασίσει να αποχωρήσει από τη διαδικασία.

Τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται ήδη σε θέση μάχης και η πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί με την μετωπική σύγκρουση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αιχμή του δόρατος την διαφθορά.

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Κουτσούμπας: Δεν θα νομιμοποιήσουμε διαδικασίες – παρωδία

Γεννηματά για Novartis: Κακοστημένη παράσταση με κατασκευή ενόχων

Λεβέντης: Τα στοιχεία είναι ατεκμηρίωτα

Θεοδωράκης: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος φιάσκου

Μητσοτάκης: Πολιτική σκευωρία με ενορχηστρωτή τον κ. Τσίπρα

Τσίπρας: Αναγκαίο το ξερίζωμα των πρακτικών διαφθοράς για να περάσουμε στη δίκαιη ανάπτυξη

Οι ομιλίες των δέκα εμπλεκόμενων προσώπων

Αβραμόπουλος για Novartis: Η σκευωρία κατέρρευσε

Πικραμμένος: Να διαλευκανθεί ταχύτατα η υπόθεση Novartis

Στουρνάρας: Η μεγαλύτερη σκευωρία της Μεταπολίτευσης

Λυκουρέντζος: Αρνούμαι να συμπράξω στον αποπροσανατολισμό

Σαμαράς: Οφείλω να σας πάω μέχρι τέλους

Κουτρουμάνης: Τι φοβήθηκε η Επιτροπή και δεν προχώρησε η έρευνα;

Σαλμάς: Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό αλλά δεν αφορά πολιτικά πρόσωπα

Γεωργιάδης: Θα σας ακολουθεί το άγος της σπίλωσης των πολιτικών σας αντιπάλων

Λοβέρδος: Η υπόθεση θυμίζει άλλες «σκοτεινές» εποχές

Βενιζέλος: Άνθρακες ο θησαυρός της Novartis

Οι ομιλίες αρμόδιων υπουργών και εισηγητών

Παπαγγελόπουλος: Ψηφίζοντας το πόρισμα για τη Νοvartis το «μεγαλύτερο σκάνδαλο» θα διερευνηθεί

Πολάκης: Είναι θράσος να είσαι βουτηγμένος στη διαφθορά και να λες ότι είσαι καθαρός

Παρασκευόπουλος: Νίκη του Συντάγματος η αναγνώριση αρμοδιότητας της Δικαιοσύνης

Βορίδης: Άθλια σκευωρία που μεθοδεύτηκε σκανδαλωδώς

Παπαθεοδώρου: Σήμερα ολοκληρώνεται μία παρωδία

Παρακολουθήστε ζωντανά:

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί με δέκα κάλπες, μια για κάθε πολιτικό πρόσωπο που αρχικώς είχε παραπεμφθεί για Προανακριτική Επιτροπή, ενώ στους βουλευτές θα μοιραστούν ψηφοδέλτια με τις εξής επιλογές:

1. «Ναι» στην δίωξη (σ.σ. για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα).

2. «Όχι» στην δίωξη λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής.

3. Παρών

Σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης δεν αποτελεί μόνον ο αριθμός των καλπών αλλά και τα ψηφοδέλτια. Η κυβέρνηση θέλει να συντάξει ψηφοδέλτια που θα «αιτιολογούν» το «όχι» της παραπομπής των εμπλεκόμενων προσώπων λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και ΚΚΕ θα συμμετάσχουν στη συζήτηση του πορίσματος προκειμένου να αποδείξουν – όπως υποστηρίζουν – την σκευωρία της κυβέρνησης κατά των πολιτικών της αντιπάλων, πιθανότατα όμως θα αποχωρήσουν από την ψηφοφορία.

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024