Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επικίνδυνο παιχνίδι με τους κρατούμενους στην Τουρκία

Επικίνδυνο παιχνίδι με τους κρατούμενους στην Τουρκία

Ποιος εγγυάται ότι θα υπάρξει ευνοϊκή εξέλιξη από την απόφαση να μετατεθούν στην Αγκυρα και από αιχμάλωτοι στρατιωτικοί να μετατραπούν σε αιχμαλώτους διπλωματικούς

Σε παιχνίδι με την φωτιά, με το όποιο κύρος της χώρας και με την τύχη των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Τουρκία, εξελίσσονται οι χειρισμοί της κυβέρνησης.

Η απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων να μετατεθούν στην ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία στην Τουρκία ο υπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας ΕΠ.ΟΠ. Δημήτρης Κούκλατζης, είναι πιθανό να δημιουργήσει κινδύνους και περιπλοκές.

Κατ’ αρχάς, επειδή από αιχμάλωτοι στρατιωτικοί θα μετατραπούν σε αιχμαλώτους διπλωματικούς.

Με την απόφαση αυτή της στρατιωτικής ηγεσίας φαίνεται για μία ακόμη φορά ένα έλλειμμα εκτίμησης κρίσιμων καταστάσεων και συνθηκών.

Ως γνωστόν οι δύο κρατούνται επί δύο και πλέον μήνες χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Με την μετατροπή τους σε μέλη διπλωματικής αποστολής δεν υπάρχει κάτι που να εγγυάται την κάμψη της τουρκικής πλευράς. Πότε πτοήθηκαν οι Τούρκοι από τέτοιου είδους τεχνάσματα;

Αντιθέτως με την απόφαση που ελήφθη προκύπτουν ενδεχόμενα τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν αφορμές στην Τουρκία για άλλου είδους αποφάσεις. Για παράδειγμα, να απαγγείλει τις βαρύτερες δυνατές κατηγορίες, π.χ. της κατασκοπείας, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται για την τύχη των δύο στρατιωτικών.

Ταυτόχρονα όμως, η απόφαση του ΣΑΓΕ προξενεί έκπληξη γιατί μοιάζει να αγνοεί και την πρακτική που ακολουθείται. Κάθε μετάθεση και τοποθέτηση τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης του κράτους υποδοχής. Τι είναι αυτό που βεβαιώνει ότι η τουρκική κυβέρνηση θα δεχθεί την μετάθεση των δύο αξιωματικών στην διπλωματική αντιπροσωπεία της Ανδριανούπολης;

Πέραν όλων αυτών, η απόφαση επιχειρείται να δικαιολογηθεί και από μία εξευτελιστική αντίληψη, που συνδέει την περιπέτεια των δύο με την οικονομική τους αποζημίωση. Ότι δηλαδή με αυτόν τον τρόπο θα λαμβάνουν οδοιπορικά εκτός έδρας για όλο το διάστημα της αιχμαλωσίας τους. Αυτό, δυστυχώς, δεν σημαίνει τίποτε άλλο από το ότι οι κρατούμενοι Έλληνες στρατιωτικοί είναι έρμαια των λαϊκιστικών διαθέσεων της ηγεσίας του Πενταγώνου.

Αλήθεια, αν αυτό ήταν το κλειδί για την αποφυλάκισή τους, γιατί δεν το αξιοποίησε η κυβέρνηση από τις πρώτες ημέρες;

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024