Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έτσι θα χτίσετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας

Έτσι θα χτίσετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας

Ξεκινήστε με το να του λέτε καθημερινά πόσο το αγαπάτε

Υψηλή αυτοεκτίμηση σημαίνει ότι νιώθει καλά με τον εαυτό του. Είναι εκείνα τα παιδιά που δοκιμάζουν νέα πράγματα, επιλύουν προβλήματα και παίρνουν υγιή ρίσκα. Έχουν μία πολύ γερή βάση για ανάπτυξη και μάθηση. Αυτό συμβαίνει γιατί περνούν ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά τους, ξέρουν ότι είναι σημαντικοί, αγαπιούνται από τους γονείς τους και ενθαρρύνονται σε ο,τιδήποτε κάνουν.

To παιδί δίνει ώθηση στην αυτοεκτίμησή του όταν νιώθει ότι μπορεί να συνδεθεί και να επικοινωνήσει με τον περίγυρό του. Επιτρέψτε στο παιδί να δέχεται φίλους στο σπίτι αλλά και να πηγαίνει και εκείνο στα σπίτια τους. Εξοικειώστε το με το οικογενειακό δέντρο του δείχνοντας φωτογραφίες ή οικογενειακά βίντεο. Επίσης, μπορεί να νιώσει πιο σημαντικό με το να αναλάβει κάποιες μικρές υποχρεώσεις του σπιτιού, όπως το να στρώνει το κρεβάτι του και να βοηθά στη μαγειρική, πάντα ανάλογα με την ηλικία του.

Βοηθούν και οι αποτυχίες. Είναι δεδομένο ότι οι επιτυχίες φέρνουν χαρά και του εκτοξεύουν την αυτοεκτίμηση, αλλά οι ζωή δεν είναι πάντα έτσι. Μπορείτε να του μάθετε πώς να αντιμετωπίζει την αποτυχία και πώς να μην νιώθει ότι δεν αξίζει λόγω αυτής. Είναι σημαντικό να επιβραβεύετε πάντα την προσπάθεια και όχι τόσο το αποτέλεσμα. Καλό είναι να θυμάται ότι η αποτυχία είναι μέρος της ζωής και μόνο έτσι μαθαίνουμε. Το πιο σημαντικό όμως είναι να βλέπει ότι κι εσείς αντιμετωπίζετε το ίδιο τις δικές σας αποτυχίες.

Τι καταστρέφει την αυτοεκτίμηση του παιδιού

  • Τα μηνύματα που εμπεριέχουν αρνητικούς χαρακτηρισμούς. , όπως ‘είσαι κακό παιδί, είσαι χαζός’. Αντ’αυτού, μπορείτε απλά να μιλήσετε με το παιδί και να του εξηγήσετε ποια συμπεριφορά του δεν σας άρεσε και γιατί.
  • Τα μηνύματα μέσα από τα οποία υπαινίσσεστε ότι η ζωή θα ήταν καλύτερη αν δεν είχατε παιδιά.
  • Να το αγνοείτε και να μην ενδιαφέρεστε, μέσα από εκφράσεις θυμού και απογοήτευσης ή με το να του λέτε ‘σε βαρέθηκα’ και ‘με ενοχλείς’.
  • Αρνητικές συγκρίσεις με συνομήλικα παιδιά ή, ακόμα χειρότερα, με τα αδέρφια του. Μην ξεχνάτε ότι κάθε παιδί έχει ξεχωριστή προσωπικότητα.

Οι μεγάλες αλλαγές επιφέρουν αναταράξεις στη ζωή ενός παιδιού. Τέτοια παραδείγματα είναι ένα διαζύγιο, ο ερχομός άλλου παιδιού και μία μετακόμιση. Όσο μπορείτε πρέπει να διατηρείτε τις ισορροπίες του και να έχει σταθερές πάνω στις οποίες μπορεί να στηριχτεί. Εξίσου σημαντικό είναι να του υπενθυμίζετε πόσο το αγαπάτε για αυτό που είναι.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024