Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Ελένη Φουρέιρα και το... «Fuego στους φασίστες»

Η Ελένη Φουρέιρα και το… «Fuego στους φασίστες»

Ήταν ζήτημα χρόνου η ανάδειξη της ποπ τραγουδίστριας σε αντιφασιστικό σύμβολο, ακόμα κι αν επρόκειτο για 15 λεπτά... αντιρατσισμού

Η Ελένη Φουρέιρα κατάφερε κάτι το καταπληκτικό: Μπόρεσε μία μόνο απλούστατη κίνηση να χτυπήσει τα χειρότερα αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας. Ρατσισμός, μίσος, θυμός. Δεν πρόκειται καν για την κίνησή της να σχηματίσει το σήμα του αλβανικού αετού με τα χέρια της. Πρόκειται για την ίδια τη συμμετοχή της στην Eurovision με το τραγούδι Fuego.

Οι πρώτες αντιδράσεις ήταν διαδικτυακές: Μία Αλβανή τραγουδίστρια, που κάνει καριέρα στην Ελλάδα και εκπροσωπεί την Κύπρο. Από όλα αυτά δεν της συγχώρεσαν την αλβανική της καταγωγή. Η Ελένη Φουρέιρα κατέκτησε την δεύτερη θέση στο μουσικό διαγωνισμό και επέστρεψε στην Ελλάδα για να δώσει μία πολύ ενδιαφέρουσα απάντηση στις ρατσιστικές επιθέσεις.

Ερωτηθείσα για το χαμηλό 7άρι που της χάρισε η ελληνική επιτροπή, η τραγουδίστρια απάντησε:  «Αν ήταν ρατσιστικά τα κίνητρα των απορρίψεων, τότε λυπάμαι πολύ. Η δικαίωση είναι προσωπική και δεν έχω να κατηγορήσω κανέναν, αν οι λόγοι είναι καθαρά καλλιτεχνικοί. Η βαθμολογία πλήγωσε περισσότερο την Κύπρο παρά εμένα. Εγώ ακούω το κοινό, αυτό έχει τη δύναμη, και όχι πέντε άνθρωποι από κάθε χώρα που έχουν συγκεκριμένη κουλτούρα ή που τους είπαν τι να ψηφίσουν. Δεν με απασχολεί η άποψή τους».

Είχε προηγηθεί μία… μάχη. Κι αν στην αρχή πιστέψαμε πως πρόκειται μόνο για μία διαδικτυακή διαμάχη, που επεκτάθηκε κάπως στην υπόλοιπη δημόσια σφαίρα, τελικά τα πράγματα έγιναν πιο σοβαρά όταν ο υπόδικος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, έφερε το θέμα στο Κοινοβούλιο. Το ρατσιστικό του κρεσέντο κατά των Αλβανών είχε σαν πυρήνα της επιχειρηματολογίας του (sic) την… Ελένη Φουρέιρα.

«Βλέπετε ποιοι είναι οι Αλβανοί, βλέπετε την περίπτωση της Eurovision, που διαφημίζεται μια τραγουδίστρια που έλεγε ότι δεν είναι Αλβανίδα, δεν έχει καμία σχέση με την Αλβανία, έλεγε ότι είναι από τη Γουατεμάλα, τη Νικαράγουα, δεν ξέρω τι, και όλοι αυτοί, κάτι αποτυχημένοι ποδοσφαιριστές, κάτι λαμόγια τραγουδίστριες που πιάνουν λεφτά στην Ελλάδα, γιατί δυστυχώς εδώ στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά κορόιδα.

Και μόλις πιάσουν τα λεφτά αρχίζουν τα μπλουζάκια του ουτσεκά, αετούς της μεγάλης Αλβανίας, λοιπόν όποιος πιστεύει σε αυτές τις αθλιότητες, όποιος διαφημίζει μεγάλες Αλβανίες, έξω από την Ελλάδα, να πάει στα Τύραννο, εκεί που δεν τους ήξερε η μάνα τους και δεν είχαν παπούτσια να φορέσουν. Καμία συζήτηση με τους Αλβανούς, καμία διαπραγμάτευση, μέχρι να σταματήσει η ανθελληνική πολιτική του κράτους τους, σε βάρος της Ελλάδος. Αυτή είναι η θέση της Χρυσής Αυγής. Άμεσα, να διεκδικήσουμε, να εφαρμόσουμε το δικαίωμα της αρνησικυρίας, ελληνικό βέτο, για να μην προχωρήσει καμία συζήτηση του καθεστώτος Ράμα με την ΕΕ», είπε ο Κασιδιάρης.

Ήταν ζήτημα χρόνου η ανάδειξη της ποπ τραγουδίστριας σε αντιφασιστικό σύμβολο, ακόμα κι αν επρόκειτο για 15 λεπτά… αντιρατσισμού. Εξάλλου, σε τέτοιες κρίσης κάθε αντίδραση είναι καλοδεχούμενη, πολλώ δε μάλλον όταν προέρχεται από το στόμα μίας δημοφιλούς μουσικής περσόνας που επιλέγει να μη σιωπήσει.

Το πόσο χαρακτηριστικά επιδραστική ήταν αυτή η ιστορία, αποτυπώθηκε στους τοίχους της πόλης, με το σύνθημα Fuego στους φασίστες.

Μηνύματα κατά του ρατσισμού

Fuego στους φασίστες, λοιπόν, με αφορμή φαινομενικά ασήμαντη, αλλά σε κάθε περίπτωση αποτελεσματική. Αλλωστε, η ίδια η τραγουδίστρια, σε συνέντευξη που έδωσε στη Lifo έστειλε μηνύματα και κατά του ρατσισμού και κατά της ξενοφοβίας. ««Έτυχε να μεγαλώσω στην Ελλάδα, να την κάνω πατρίδα μου και να τη λατρέψω. Δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα σε κανέναν και δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσπαθείς να κερδίσεις την αποδοχή όλων, το καταλαβαίνεις όμως μεγαλώνοντας. Χαίρομαι που τα πράγματα έχουν αλλάξει για τους ομοφυλόφιλους, είμαι η πρώτη που στηρίζω την αλλαγή και παλεύω για τα δικαιώματα των ανθρώπων. »Μετά το bullying που έχω φάει για το θέμα της καταγωγής μου, ενώ νόμιζα ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και ως προς αυτό, τελικά υπάρχουν άνθρωποι που πάντα θα έχουν ρατσιστικές διαθέσεις».

Οσο για τη φωτογραφία με τον αλβανικό αετό δηλώνει: «Τόσες εκπομπές με έκαναν σκουπίδι απλώς και μόνο για να βγάλουν πρώτο θέμα, υποστηρίζοντας κάτι ψευδές. Με σόκαρε ολόκληρη η χώρα που αγαπάω να είναι μιντιακά ξαφνικά εναντίον μου. Αυτοί με πλήγωσαν, όχι οι Έλληνες. Κανένας από αυτούς που με έκαναν κάποτε να ντρέπομαι και να φοβάμαι να πω ποια είμαι δεν θα με κάνει να μισήσω την Ελλάδα. Δεν θα το καταφέρουν. »Βγήκε η Ραχήλ Μακρή και είπε ότι έχω φάει τα λεφτά της Ελλάδας, επειδή μεγάλωσα εδώ. Δουλεύω σε αυτήν τη χώρα και δίνω ένα μεγάλο ποσοστό από το εισόδημά μου. Δεν έχω κλέψει ούτε ένα ευρώ από το κράτος. Πληρώνω την ΕΡΤ μαζί με όλους τους Έλληνες και η ΕΡΤ έκανε 70% τηλεθέαση την ημέρα που εγώ τραγούδησα. Από τα δικά μου λεφτά πληρωνόταν η κ. Μακρή όταν ήταν βουλευτής».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024