Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς ως το Σάββατο βλέπουν κυβερνητικές πηγές

Τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς ως το Σάββατο βλέπουν κυβερνητικές πηγές

Το αργότερο έως το Σάββατο πρωί οι θεσμοί θα δώσουν στην ελληνική πλευρά νέο προσχέδιο για την τεχνική συμφωνία για την δ' αξιολόγηση, λένε κυβερνητικές πηγές που μιλούν για πολύ καλό κλίμα στις συζητήσεις. Η παράταση του ν.Κατσέλη στο πλούσιο μενού των αυριανών συζητήσεων

«Πάνε πολύ καλά οι συζητήσεις και είμαστε σε κατεύθυνση να κλείσει το staff level agreement (συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο)», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος μετά την ολοκλήρωση των σημερινών (Πέμπτη) επαφών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αύριο θα συνεχιστεί η συζήτηση για θέματα για τα οποία δεν ολοκληρώθηκε σήμερα, όπως για τον ΕΝΦΙΑ, τα δημοσιονομικά (όπου υπάρχει πολύ μικρή απόκλιση μεταξύ των δύο πλευρών στις προβλέψεις για την υπέρβαση του στόχου στα πρωτογενή πλεονάσματα) και τα χρηματοοικονομικά (λιγότερο για εξωδικαστικό συμβιβασμό και περισσότερο για ν. Κατσέλη).

Αργά το απόγευμα αύριο θα σταματήσουν οι επαφές και οι θεσμοί θα ετοιμάσουν νέο προσχέδιο για την τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement – SLA) για το κλείσιμο της δ’ αξιολόγησης, το οποίο θα αποστείλουν στην ελληνική πλευρά πολύ αργά αύριο το βράδυ ή νωρίς το πρωί του Σαββάτου.

Στη συνέχεια, οι δύο πλευρές θα συναντηθούν εκ νέου για το τελικό κείμενο της τεχνικής συμφωνίας. «Σε κάθε περίπτωση το Σάββατο θα συζητήσουμε όποια θέματα μείνουν εκκρεμή», τόνισε.

Στο ζήτημα των χρηματοπιστωτικών, με το οποίο έκλεισαν οι σημερινές επαφές, ο αξιωματούχος ανέφερε πως δεν συζητήθηκε το θέμα των φοροαπαλλαγών για την πώληση των «κόκκινων» δανείων στα funds.

Αντίθετα, συζητείται να δοθεί παράταση στον ν. Κατσέλη (λήγει στις 31/12/2018) και το «πόσο και πώς» σχετικά με την άρση του τραπεζικού απορρήτου όσων εντάσσονται στον ν. Κατσέλη.

Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής είχε αναφέρει ότι υπάρχει ικανοποίηση στην πλευρά των θεσμών από τους ρυθμούς των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει διάχυση στην περιφέρεια και δεν είναι εστιασμένοι στην Αθήνα.

Παράλληλα, για τον ν. Κατσέλη υπάρχει αύξηση του ρυθμού μείωσης του «αποθέματος» των εκκρεμών αιτήσεων και οι αποφάσεις που εκδίδονται σε σχέση με τις αιτήσεις είναι σε ποσοστό 167% (σχέση 1,7 προς 1).

Επίσης κυβερνητικός αξιωματούχος μετά την ολοκλήρωση το μεσημέρι της συζήτησης για τα δημοσιονομικά με το κουαρτέτο ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για πρόωρη μείωση του αφορολογήτου, αλλά και ότι τα συμπεφωνημένα μέτρα (μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου το 2019 και το 2020, αντιστοίχως) θα εφαρμοστούν.

Συμφωνία για τα περισσότερα ζητήματα στο τομέα της Υγείας

Σε καλό κλίμα έγιναν σήμερα, Πέμπτη, οι συζητήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με το κλιμάκιο των θεσμών. Όπως έγινε γνωστό, υπήρξε συμφωνία σχεδόν στο σύνολο των ζητημάτων, πλην του ζητήματος των κλειστών προϋπολογισμών και των ορίων δαπανών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν και τα θέματα αυτά συζητήθηκαν, δεν ελήφθησαν αποφάσεις, οι οποίες μετατέθηκαν στη γενικότερη συζήτηση που θα έχουν οι θεσμοί με την κυβέρνηση για τα οικονομικά με τους αρμόδιους υπουργούς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη συνάντηση οι θεσμοί ζήτησαν επιτάχυνση στην ανάπτυξη των ΤΟΜΥ (Τοπικών Μονάδων Υγείας), αλλά τελικώς συμφωνήθηκε η ανάπτυξή τους να προχωρήσει σταδιακά και η υλοποίηση τους να γίνει με συγκεκριμένα βήματα.

Άλλο «αγκάθι», σύμφωνα με τους θεσμούς, είναι ότι παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στην Ελλάδα η διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων, κάτι το οποίο συμφωνήθηκε να αντιμετωπιστεί δίνοντας το υπουργείο Υγείας οικονομικά κίνητρα στους ασθενείς για να προτιμήσουν τα γενόσημα.

Το υπουργείο Υγείας σε ενημερωτικό του σημείωμα για τη συνάντηση του υπουργού Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη με τους επικεφαλής των θεσμών», επιβεβαιώνει ότι έγινε σε καλό κλίμα και αναφέρει:

«Από τους εκπροσώπους των δανειστών αναγνωρίστηκε η πολύ σημαντική πρόοδος στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στο Σύστημα Υγείας και εκφράστηκε η ανάγκη να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που είναι σε εξέλιξη (ΠΦΥ, κεντρικές προμήθειες, αξιολόγηση, διαπραγμάτευση φαρμάκων, θεραπευτικά πρωτόκολλα, ηλεκτρονική διακυβέρνηση κλπ). Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι ο στόχος των αλλαγών αυτών είναι η καθολική, ισότιμη και ποιοτική φροντίδα υγείας και ταυτόχρονα η ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων και η βιωσιμότητα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας».

Το αυριανό πρόγραμμα των συναντήσεων

Για αύριο Παρασκευή 18 Μαΐου το πρόγραμμα συναντήσεων με τους επικεφαλής των Θεσμών διαμορφώνεται ως εξής:

10:00 Φορολογικά
11.00 Δημοσιονομική διαχείριση
12:00 Επιχειρηματικό περιβάλλον & Αγορές Προϊόντων
13:00 Εργασιακά
16:00 Κοινωνική πρόνοια
17:00 Χρηματοπιστωτικά
19.00 Follow up Δημοσιονομικά

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024