Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε ο Θεόδωρος Βασιλάκης, ο ιδρυτής της Aegean

Πέθανε ο Θεόδωρος Βασιλάκης, ο ιδρυτής της Aegean

Ο Θεόδωρος Βασιλάκης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών. «O Προέδρος μας ήταν για όλους μας η πηγή έμπνευσης από την πρώτη πτήση, τον πρώτο μας επιβάτη μέχρι σήμερα. Οι αξίες που πρέσβευε, όσο και το όραμά του θα συνεχίσουν να μας οδηγούν» αναφέρει το ΔΣ.

Απεβίωσε σήμερα, Πέμπτη, σε ηλικία 78 ετών, ο ιδρυτής και πρόεδρος της Aegean Θεόδωρος Βασιλάκης, μία από τις πλέον σημαντικές μορφές στο ελληνικό επιχειρείν.

«O Προέδρος μας ήταν για όλους μας η πηγή έμπνευσης από την πρώτη πτήση, τον πρώτο μας επιβάτη μέχρι σήμερα. Οι αξίες που πρέσβευε, όσο και το όραμά του θα συνεχίσουν να μας οδηγούν» αναφέρει το ΔΣ της εταιρείας.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί το Σάββατο, 19 Μαΐου 2018 στις 12:30, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος, στην Κηφισιά.

Η οικογένεια αντί στεφάνων παρακαλεί να γίνουν δωρεές για το Παιδικό Χωριό SOS Κρήτης

Η συγκινητική ανακοίνωση του ΔΣ

«To Διοικητικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι της AEGEAN εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για την απώλεια του Ιδρυτή και Προέδρου της εταιρίας μας, Θεόδωρου Βασιλάκη. O Προέδρος μας ήταν για όλους μας η πηγή έμπνευσης από την πρώτη πτήση, τον πρώτο μας επιβάτη μέχρι σήμερα. Οι αξίες που πρέσβευε, όσο και το όραμά του θα συνεχίσουν να μας οδηγούν.

Ο Θεόδωρος Βασιλάκης έφυγε από τη ζωή, σήμερα Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018, σε ηλικία 78 ετών.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί το Σάββατο, 19 Μαΐου 2018 στις 12:30, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος, στην Κηφισιά.

Η οικογένεια αντί στεφάνων παρακαλεί να γίνουν δωρεές για το Παιδικό Χωριό SOS Κρήτης : ALPHA BANK IBAN: GR03 0140 1010 1010 0210 1161 787».

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Autohellas. «To Διοικητικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι της Autohellas εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για την απώλεια του Προέδρου της εταιρίας μας, Θεόδωρου Βασιλάκη. Η Autohellas αποτέλεσε για εκείνον το πρώτο του σημαντικό επιχειρηματικό βήμα αλλά κυρίως τη στέρεα βάση μια μακράς πορείας που του επέτρεψε να αναπτύξει τον σημερινό Όμιλο Θ. Βασιλάκη».

Ο αυτοδημιούργητος Κρητικός επιχειρηματίας

Από τους πλέον δυναμικούς επιχειρηματίες ο Κρητικός Θεόδωρος Βασιλάκης έγινε ο ιδρυτής και η «ψυχή» κάποιων από τις πλέον επιτυχημένες εταιρείες: της αεροπορικής Aegean, αλλά και της εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων Autohellas – Hertz που απλώνεται στα Βαλκάνια, την Ουκρανία και την Κύπρο, καθώς και της εταιρείας λιανικής αυτοκινήτων Autotechnica Velmar.

Γεννήθηκε το 1940 στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου μεγάλωσε και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές του. Το 1958 αποφοίτησε από την Εμπορική Σχολή Ηρακλείου και στη συνέχεια πήγε με υποτροφία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου σπούδασε Business Management.

Τη δραστηριότητά του στο επιχειρείν ξεκινά με την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1961, στο πλευρό του πατέρα του Ευτύχη Βασιλάκη στην οικογενειακή επιχείρηση διανομής καυσίμων Σ.Ρέστης & Σια, Caltes/Texaco.

Διορατικός και ανήσυχο πνεύμα βλέπει τη δυναμική του τουρισμού και ιδρύει την Θ.Βασιλάκης ΑΕ με την οποία δραστηριοποιήθηκε στον τομέα ενοικίασης αυτοκινήτων. Το 1966 υπογράφει το πρώτο συμβόλαιο εκπροσώπησης της Hertz International στην Κρήτη.

Σταδιακά η εταιρεία μεγεθύνεται, γεγονός που επέτρεψε στον Θ. Βασιλάκη να προτείνει στο πρόεδρο της Hertz International να αποκτήσει την πανελλαδική αντιπροσώπευση της εταιρείας. Ο Θ. Βασιλάκης προχώρησε στην μετονομασία της Hertz σε Autohellas που αποτελεί την μεγαλύτερη εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτου (Rent a Car) στην Ελλάδα.

Η πρώτη σελίδα στο βιβλίο των αξιοζήλευτων επιχειρηματικών επιτυχιών έχει γραφτεί και θα ακολουθούσαν πολλές ακόμη…

Το παρακάτω βίντεο του ιδιωτικού πανεπιστημίου ALBA, που βράβευσε το «επιχειρηματικό δαιμόνιο» του το 2017 περιλαμβάνει όλους τους σημαντικούς σταθμούς στην πορεία του, αλλά και μαρτυρίες συνεργατών του και ανθρώπων που ήταν κοντά του.

Το 1977 συνάπτει συμφωνία με την General Motors και αναλαμβάνει επισήμως την εισαγωγή των αυτοκινήτων Opel και Isuzu.

To 1984 αναλαμβάνει την αποκλειστική εισαγωγή και διανομή της αυτοκινητοβιομηχανίας Seat στην Ελλάδα. Λίγο αργότερα ακολουθεί και η Saab.

Το 1994 αγοράζει τη εταιρεία αεροταξί Aegean Aviation και τη μετατρέπει σε Business Aviation με Learjet αεροσκάφη – μία δυναμική κίνηση σε μία εσωτερική αγορά, που μόλις απελευθερωνόταν.

To 1997 βραβεύεται από το ΕΒΕΑ στην κατηγορία, «Αυτοδημιούργητος Επιχειρηματίας».

Λίγο πριν το 2000 μετέτρεψε την Aegean Aviation στην αεροπορική εταιρεία Aegean με στόλο έξι αεροσκαφών. To 1999 εξαγόρασε την Air Greece, η οποία συγχωνεύθηκε με την Cronus το 2001.

Τον Οκτώβριο του 2013 πρωτοστάτησε σε ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά deals της Ελλάδας, την εξαγορά της Olympic από την Aegean.

Ο Θεόδωρος Βασιλάκης υπήρξε επίσης ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και τα τελευταία χρόνια ήταν ο πρωτεργάτης της ώθησης του τουρισμού των γκόλφερ στην Ελλάδα, ως εμπνευστής και δημιουργός του 1ου διεθνούς τουρνουά «Aegean Airlines Pro – Am», ενώ έφτιαξε ένα γήπεδο διεθνών προδιαγραφών για το άθλημα στη Χερσόνησο της Κρήτης, το «Crete Golf Club».

Επί σειρά ετών διετέλεσε Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεων Αυτοκινήτων Ελλάδος. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του ΣΕΑΑ (Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων), καθώς και Αντιπρόεδρος του ΕΟΤ (1992-1993).

Το 2015 τιμήθηκε από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας για την επιχειρηματική του δραστηριότητα, με την τιμητική διάκριση του «Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος».

Την ίδια χρονιά έλαβε τη μέγιστη τιμητική διάκριση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε ένα πρόσωπο το οποίο -με τη συνολική του δράση-έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην ελληνική οικονομία.

Τον Μάρτιο του 2016 αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Τον Μάρτιο του 2017 τιμήθηκε με τo 4o Business unusual Award από το ALBA Graduate Business School at The American College of Greece.

«Η νοοτροπία του ‘δε βαριέσαι’ με κάνει έξαλλο»

Αποκαλυπτική για τη νοοτροπία του, τη διορατικότητα του και τις αρχές στις οποίες στήριξε την πορεία του στον επιχειρηματικό στίβο είναι η περιγραφή που είχε κάνει σε συνέντευξή του στο protagon.

«Τα ίδια τα υψηλόβαθμα στελέχη της βιομηχανίας που μας έφτιαξε τα πρώτα έξι αεροπλάνα με ρωτούσαν «είσαι σίγουρος Βασιλάκη για αυτή τη δουλειά που πας να ανοίξεις; Καταλαβαίνεις τι σημαίνει η δημιουργία αεροπορικής εταιρείας; […] Όλοι με είχαν κλάψει στην αρχή, νόμιζαν ότι θα με έψαχναν στην Αργεντινή μετά από δύο τρία χρόνια.»

» Κι όμως το κατορθώσαμε, στήσαμε την εταιρεία, δώσαμε στον Έλληνα ποιοτική αεροπορική μεταφορά, παλέψαμε με αντίξοες συνθήκες και κυρίως με τον αθέμιτο ανταγωνισμό που μας έκανε το ίδιο το κράτος με την παλιά Ολυμπιακή και πετύχαμε αυτή τη στιγμή οι φανατικοί Έλληνες επιβάτες μας να υπερηφάνευονται που υπάρχει μια τέτοια ελληνική εταιρεία»

»Κι αυτό για εμάς είναι πολύ πιο σημαντικό από την κερδοφορία της εταιρείας. Γιατί μην ξεχνάμε ότι τα πρώτα 10-11 χρόνια χάναμε συνεχώς».

Η Aegean ήταν προσωπικό στοίχημα του Θ.Βασιλάκη και δεν άφησε τίποτα στην τύχη του, κάτι που πάντως συνήθιζαν όλοι οι σοβαροί και επιτυχημένοι επιχειρηματίες της γενιάς του.

«Πήγαινα και έλεγχα ο ίδιος εάν οι τουαλέτες είναι καθαρές και μυρίζουν ωραία. Εάν τα καθίσματα είναι καθαρά και λειτουργικά, αν τα τραπεζάκια τους δουλεύουν. Πήγαινα τα βράδια και έβλεπα τους μηχανικούς. Με αυτόν τον τρόπο ασυνείδητα περνάς και στο προσωπικό τη νοοτροπία αυτή».

Οι νοοτροπίες μόνο με αυτόν τον τρόπο αλλάζουν ήταν η άποψη του κ. Βασιλάκη. Η νοοτροπία ενός λαού αλλάζει εάν δει τον πολιτικό, τον υπουργό να συμπεριφέρεται σωστά, έλεγε. «Στην αρχή τους πολιτικούς που δεν δέχονταν να περάσουν όπως όλοι από τη διαδικασία του ελέγχου τους κατεβάζαμε από τα αεροπλάνα και είχαμε προβλήματα. Αλλά τελικά το συνήθισαν και το κατάλαβαν […]»

» Είναι μια κακή νοοτροπία, αυτή του ‘εντάξει, δε βαριέσαι’. Αυτή η νοοτροπία δεν υπάρχει στην εταιρεία αυτή. Αν πεις για το ένα δε βαριέσαι, θα πεις και για το άλλο και θα γίνει συνολική νοοτροπία. Πολλοί λένε ‘έτσι είναι ο Έλληνας’, αλλά εγώ όταν το ακούω αυτό γίνομαι έξαλλος. Ο κάθε Έλληνας πρέπει να σκέφτεται και συλλογικά αλλιώς είμαστε καταδικασμένοι».

«Εμείς οι Έλληνες και η χώρα μας έχουμε τη δύναμη να κάνουμε θαύματα, αλλά πρέπει πρώτα αυτό, εμείς να το πιστέψουμε» είναι μία από τις χαρακτηριστικές φράσεις του Θ.Βασιλάκη.

Και αυτός το πίστεψε…

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024