Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πιέζει το ΔΝΤ: Κακό σήμα στις αγορές η μη ενεργοποίηση του προγράμματος μας

Πιέζει το ΔΝΤ: Κακό σήμα στις αγορές η μη ενεργοποίηση του προγράμματος μας

Νέο καμπανάκι χτυπά το ΔΝΤ για την ασφυκτική πίεση που ασκεί πλέον ο χρόνος για να υπάρξει συμφωνία Ευρωπαίων-ΔΝΤ για το χρέος, ώστε το Ταμείο να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του. Αλλιώς, θα δοθεί κακό σήμα στις αγορές, τονίζει. Ξεκαθαρίζει δε, ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει στη μεταπρογραμματική εποπτεία

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα ξεκαθαρίζει μετά τον Τόμσεν και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, διευκρινίζοντας πως υπάρχουν ακόμα ανοιχτές διαφορές ανάμεσα στους θεσμούς για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συζητήσεις.

Η μη ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ για την Ελλάδα θα στείλει «κακό σήμα» στις αγορές, προειδοποιεί, αυξάνοντας την πίεση στους Ευρωπαίους για άμεσες αποφάσεις σχετικά με το χρέος στο προσεχές Eurogroup στις 24 Μαΐου.

Αποκαλύπτει δε τις προσδοκίες του Ταμείου για το ζήτημα, τονίζοντας για τον -λεγόμενο- γαλλικό μηχανισμό σύνδεσης αποπληρωμής χρέους με την ανάπτυξη ότι «η ουσία της γαλλικής πρότασης θεωρούμε πως είναι πολλά υποσχόμενη».

«Η θέση μας είναι ότι έχει υπάρξει έως τώρα πρόοδος για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά δεν αισθανόμαστε πως αυτή είναι αρκετή», είπε και προσέθεσε πως «η συμμετοχή μας θα σημαίνει ότι θεωρούμε πως η συμφωνία για το χρέος είναι καλή. Αυτό θα δώσει ώθηση στην Ελλάδα να πάει μπροστά και θα τονώσει την επενδυτική εμπιστοσύνη».

Ξεκαθάρισε πάντως ότι η μη συμμετοχή του ΔΝΤ με χρηματοδότηση στο πρόγραμμα δεν σημαίνει ότι φεύγει από την Ελλάδα.

«Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία θα παραμείνουμε ενεργοί στην Ελλάδα μέσω του πλαισίου μεταπρογραμματικής εποπτείας», σημείωσε.

Το ζήτημα του χρέους παραμένει προς επίλυση

«Το θέμα για την ελάφρυνση του χρέους είναι το ζήτημα που παραμένει προς επίλυση. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και οι διαφορές έχουν μειωθεί, αλλά υπάρχουν ορισμένες διαφορές που παραμένουν και πρέπει να επιλυθούν. Αυτό θα έπρεπε να γίνει, όπως ανέφερε ο Πολ (Τόμσεν), ίσως πριν από χθες», τόνισε ο κ. Ράις απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Στο σημείο αυτό ο εκπρόσωπος του Ταμείου επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ για τα δύο σκέλη του προγράμματος, λέγοντας πως η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και πως πλέον απομένει να ρυθμιστεί το ζήτημα του χρέους.

«Υπενθυμίζουμε ότι έχουμε έγκριση του προγράμματος επί της αρχής. Η ενεργοποίηση του εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις, όπου έχουμε σημειώσει πολύ καλή πρόοδο, και το δεύτερο σκέλος, δηλαδή την ελάφρυνση του χρέους. Το ΔΝΤ έχει θέσει αυτό το ζήτημα ξεκάθαρα στο τραπέζι σχετικά με το τι πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα για την πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους», τόνισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου.

Ο ίδιος εξήγησε πως το πρόγραμμα του ESM λήγει τον Αύγουστο και υπάρχει ελάχιστος χρόνος για το ΔΝΤ προκειμένου να μπει σε αυτό το πρόγραμμα με χρηματοδότηση.

«Πρέπει να πάμε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο και ο χρόνος τελειώνει», ανέφερε.

Κρίσιμο το προσεχές Eurogroup

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο κ. Ράις εξήγησε πως οι αποφάσεις του Eurogroup της επόμενης εβδομάδας καθίστανται ιδιαίτερα κρίσιμες.

«Ο χρόνος τελειώνει και ο Πολ (Τόμσεν) ανέφερε ότι η συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα είναι πολύ σημαντική. Συνεπώς, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά με τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι θα έχουμε μια επιτυχή κατάληξη, ιδίως όσον αφορά το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους».

Εγγύηση για τις αγορές η ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ

Η ενεργοποίηση του προγράμματος και η συμμετοχή του ΔΝΤ θα αποτελεί εχέγγυο για τη βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με τον κ. Ράις, θα τονώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα λειτουργήσει ευεργετικά για την ελληνική οικονομία.

«Η συμμετοχή μας σημαίνει εξ ορισμού ότι θα έχουμε μια καλή συμφωνία για το χρέος. Αυτό θα είναι σημαντικό. Πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα να προχωρήσει, να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και πιστεύουμε ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη για μια βιώσιμη ανάπτυξη».

Ο Τζ. Ράις πάντως αρνήθηκε να κάνει εικασίες για το πόσο θα επηρέαζε το κόστος δανεισμού της Ελλάδας αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους ευρωπαϊους εταίρους.

«Δεν θέλω να κάνω υποθέσεις για το κόστος δανεισμού και δεν θέλω να κάνω υποθέσεις ότι το ΔΝΤ δεν θα μπει. Εργαζόμαστε σκληρά. Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει πει ότι το ΔΝΤ δεν φεύγει ποτέ από το τραπέζι», είπε.

«Παρών» το ΔΝΤ στη μεταμνημονιακή εποπτεία

Αντίθετα ο Ράις, ξεκαθάρισε πως ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, το Ταμείο θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, διευκρινίζοντας παράλληλα πως η μεταπρογραμματική εποπτεία είναι μια προβλεπόμενη διαδικασία που ακολουθείται για όλες τις χώρες που έχουν συμμετάσχει σε πρόγραμμα.

«Δεν είχαμε χρηματοδοτική στήριξη για την Ελλάδα από το 2014. Επομένως, εδώ και αρκετά χρόνια το ΔΝΤ δεν έχει χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υποστηρίζουμε την Ελλάδα. Συμμετέχουμε στις συζητήσεις… θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στην Ελλάδα σε κάποιο βαθμό. Θα υπάρχει παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα. Αυτό ισχύει για όλες τις χώρες, όπου είχαμε ένα πρόγραμμα όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία ή η Κύπρος», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 17:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Volley League γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024