Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μία ιδέα για τα ελληνοτουρκικά

Μία ιδέα για τα ελληνοτουρκικά

H αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης και τι θα μπορούσε να κάνει η Αθήνα

Η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία έχει, προς το παρόν, ως αποτέλεσμα μία σχετική ύφεση στο μέτωπο του Αιγαίου Πελάγους. Η Ανατολική Μεσόγειος συνιστά άλλη περίπτωση, καθώς η Άγκυρα σκοπεύει να κάνει γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου. Τίποτα φυσικά δεν διασφαλίζει ότι τα πάντα θα κυλήσουν ήρεμα ως τις εκλογές της 24ης Ιουνίου. Οι υποθέσεις των «8» τούρκων αξιωματικών και των «2» ελλήνων στρατιωτικών δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.

Η κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν θα μεταβληθεί δραματικά μετά την ολοκλήρωση των εκλογών στην Τουρκία. Η ένταση θα διατηρηθεί, με κορυφώσεις ή βυθίσεις… Λαμβάνοντας υπόψη τη διαφαινόμενη αδυναμία των Αμερικανών να παρέμβουν καταλυτικά προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η μόνη δυνατότητα να έχει η Ελλάδα κάποιο μοχλό «πίεσης» έναντι της Τουρκίας είναι να αξιοποιήσει την ΕΕ.

Σε πρόσφατη ομιλία του στην Αθηναϊκή Λέσχη για την εξωτερική πολιτική, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος κατέθεσε μία ενδιαφέρουσα ιδέα – που προφανώς και χρήζει επεξεργασίας. Με δεδομένο ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αν δεν έχει οριστικά τελειώσει τότε βρίσκεται σε «βαθεία κατάψυξη», ίσως η αιρεσιμότητα (conditionality) που κάποτε συνδεόταν με πολιτικά ζητήματα να πρέπει πλέον να συνδεθεί με οικονομικά θέματα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλά κράτη – μέλη της ΕΕ έχουν σημαντικότατα οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα στην Τουρκία, ενώ και εκείνη γνωρίζει ότι μία αποχώρηση των ευρωπαϊκών επενδύσεων θα έπληττε την ήδη εύθραυστη οικονομία της, ίσως η πρόταση για την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πρέπει να αξιοποιηθεί από την Αθήνα.

Προς το παρόν, η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης έχει επίσης παγώσει. Αναζητώντας λύσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ίσως η Αθήνα να μην πρέπει να την απορρίψει, όταν έλθει η ώρα.

Με κατάλληλους χειρισμούς, θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική σε μία πλήρη ειδική σχέση. Η στήλη δεν επιδιώκει να προσφέρει τη λύση. Απλά να συμβάλλει στον προβληματισμό…

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024