Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το παιχνίδι με τη Β' Αθήνας και η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού

Το παιχνίδι με τη Β’ Αθήνας και η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού

Γιατί τώρα θυμήθηκε η κυβέρνηση τις μεγάλες περιφέρειες; Γιατί δεν έκανε τις αλλαγές πέρυσι όταν πέρασε το νέο εκλογικό νόμο από τις μεθεπόμενες εκλογές;

Σε πεδίο νέας πολιτικής αντιπαράθεσης με απρόβλεπτες διαστάσεις, εξελίσσεται η πρόθεση της κυβέρνησης να ξεκινήσει το διάλογο για σπάσιμο της περιφέρειας της Β΄ Αθήνας. Το προσκλητήριο Σκουρλέτη προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις, κυρίως όμως άνοιξε εκ νέου το διάλογο για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνει στην εκλογική διαδικασία.

Η «ρελάνς» που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνοντας αλλαγές στη Β’ Αθήνας αλλά ταυτόχρονα να θεσπιστεί και η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, δεν φαίνεται να βρίσκει ευήκοα ώτα στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη ΝΔ, αλλά και με πολιτικούς αναλυτές, αν γίνει νόμος του κράτους η δυνατότητα να ψηφίσουν όσοι ζουν εκτός Ελλάδας, αυτό θα είναι «ταφόπλακα» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό διότι εκτιμούν ότι οι 500 χιλιάδες Ελληνες που έφυγαν μέσα στην κρίση αλλά θέλουν να διατηρήσουν το δεσμό τους με την πατρίδα, είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία… αντίΣΥΡΙΖΑ, επομένως στο Μαξίμου εκτιμούν ότι θα τους κάνει ζημιά στις εκλογές ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Τα κόμματα προσέρχονται στο διάλογο με ιδιαίτερες επιφυλάξεις ως προς τη σκοπιμότητα της κυβέρνησης. Ολοι συμφωνούν ότι πρέπει να σπάσει η Β’ Αθήνας, αυτό το «τέρας» το οποίο δεν μπορεί να ελεγχθεί. Ωστόσο, θέτουν τρία ερωτήματα:

Γιατί τώρα θυμήθηκε η κυβέρνηση τις μεγάλες περιφέρειες; Γιατί δεν έκανε τις αλλαγές πέρυσι όταν πέρασε το νέο εκλογικό νόμο από τις μεθεπόμενες εκλογές;

Γιατί μόνο η Β’ Αθήνας κι όχι και άλλες μεγάλες περιφέρειες, όπως το άλλοτε υπόλοιπο Αττικής και η Θεσσαλονίκη; Εκεί δεν υπάρχει καθεστώς αδιαφάνειας και δεν είναι ανεξέλεγκτο το μαύρο πολιτικό χρήμα;

Γιατί δεν κάνει δεκτή η κυβέρνηση την πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού; Μάλιστα μια τέτοια πρόταση έχει κατατεθεί και πέρυσι από τη Νέα Δημοκρατία ενώ υπέρ έχουν εκφραστεί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ψήφος στο εξωτερικό

Η κυβέρνηση σήμερα ακολουθεί παρελκυστική πολιτική για την ψήφο στο εξωτερικό με τον κ. Βερναρδάκη να λέει ότι υπάρχουν πολλά οικονομοτεχνικά προβλήματα. Ωστόσο, ειδικοί τονίζουν πως όλα μπορούν να λυθούν με ευκολία. Για παράδειγμα θα μπορούσαν να στηθούν κάλπες σε όλες τις πρεσβείες στο εξωτερικό και μια πρόταση θα ήταν οι 12 βουλευτές Επικρατείας σήμερα να εκλέγονται με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Η πρόταση της ΝΔ πέρυσι είχε τα εξής:

Δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές, στον τόπο της διαμονής τους, αρκεί να είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια της χώρας μας.

Η πρόταση δεν αφορά μόνο τους ομογενείς, αλλά και όλους τους Έλληνες που έφυγαν τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης.

Οι ψήφοι τους θα προσμετρώνται στο πανελλαδικό ποσοστό των Κομμάτων. Επί της ουσίας θα ψηφίζουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Όσοι από τους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού προτίθενται να ψηφίσουν, θα πρέπει να ενημερώσουν εγγράφως το αργότερο 60 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών το προξενείο που είναι αρμόδιο για την περιφέρεια στην οποία διαμένουν. Στη συνέχεια τα στοιχεία αυτά θα αποστέλλονται στο υπουργείο Εσωτερικών το οποίο θα καταρτίζει τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Ιστορία ετών

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κ. Πουλάκης, σε παλαιότερη τοποθέτησή του για το θέμα είχε πει ότι προκρίνει το ιταλικό μοντέλο, δηλαδή να δημιουργηθούν 5-10 νέες εκλογικές περιφέρειες (π.χ. εκλογική περιφέρεια Κεντρικής Ευρώπης ή Βόρειας Αμερικής ή Αυστραλίας) και κάθε περιφέρεια να αναδεικνύει έναν ορισμένο αριθμό βουλευτών, που θα ψηφίζουν οι Έλληνες της περιοχής αυτής.
Ένα τέτοιο μοντέλο προϋποθέτει ότι οι έχοντες το δικαίωμα ψήφου θα διαγραφούν από τους εκλογικούς καταλόγους των δήμων που ανήκουν τώρα και θα εγγραφούν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

Το θέμα αυτό, πάντως, έχει ανοίξει από το 2000 ενώ το 2007 ο Προκόπης Παυλόπουλος επεξεργάσθηκε και έφερε στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο το οποίο δεν έφτασε καν στην Ολομέλεια για ψήφιση, καθώς η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή ανέδειξε τις ισχυρές διαφωνίες μεταξύ και στο εσωτερικό των κομμάτων -με το ΠΑΣΟΚ και τον τότε ΣΥΝ να αναπτύσσουν ταυτόσημες θέσεις.

Πάντως, το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να κάνει το αυτονόητο είναι απορίας άξιο. Στις ΗΠΑ δικαίωμα ψήφου έχουν ακόμη και οι… αστροναύτες οι οποίοι μπορούν να ψηφίζουν επιστολικά στην πολιτεία τους.

Επίσης, δικαίωμα ψήφου έχουν οι κάτοικοι εξωτερικού από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αλβανία ή και από την… Τουρκία. Οι περιοδείες Ερντογάν στο εξωτερικό έχουν αυτό ακριβώς το λόγο. Να πείσουν τους Τούρκους που διαμένουν κυρίως στη Γερμανία ή σε βαλκανικές χώρες, να ψηφίσουν στις εκλογές της 24ης Ιουνίου χωρίς να μεταβούν στη χώρα τους.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024