Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Peeta ζωγραφίζει τον κόσμο τριασδιάστατα

Ο Peeta ζωγραφίζει τον κόσμο τριασδιάστατα

Μεταμορφώνει στατικές δομές, κατοικίες συνήθως, ζωγραφίζοντας έγχρωμους κύβους και αφηρημένα κυλινδρικά σχήματα με τρόπο που να μοιάζει ότι υπερίπτανται των προσόψεων των κτιρίων.

Ο ζωγράφος, γλύπτης και «γκραφιτάς» Μανουέλ ντε Ρίτα γεννήθηκε σε μια πόλη κοντά στη Βενετία και ζει στη Γαληνοτάτη. Από το 2000, ο Peeta – αυτό είναι το καλλιτεχνικό ψευδώνυμό του – έχει αποκτήσει διεθνή φήμη, χάρη στο μοναδικό τρισδιάστατο ύφος των γκράφιτί του.

Μεταμορφώνει στατικές δομές, κατοικίες συνήθως, ζωγραφίζοντας έγχρωμους κύβους και αφηρημένα κυλινδρικά σχήματα με τρόπο που να μοιάζει ότι υπερίπτανται των προσόψεων των κτιρίων.

Παρεμβάσεις του συναντά κανείς σε πολλά γεωγραφικά μήκη και πλάτη: στην Γκουανγκζού της Κίνας, στο Χονγκ-Κονγκ, στη Βαρκελώνη, στο Μιράνο της Ιταλίας και αλλού.

Εξέλιξε αυτή την τεχνική, σχεδιάζοντας παραδοσιακά τρισδιάστατα γράμματα. Πλέον, πειραματίζεται με ρεαλιστικά αντικείμενα, όπως ένα παράθυρο που το «κάνει» να προεξέχει από μια όψη κτιρίου στην οποία έχει δημιουργήσει ροζ και τιρκουάζ φόντο.

«Αρχικά, στη δουλειά μου υλοποιούσα τη γλυπτική ποιότητα γραμμάτων. Για την ακρίβεια, αυτών που συγκροτούν το ψευδώνυμό μου, δηλαδή “Peeta”» εξηγεί. «Σταδιακά, η συγχώνευση του παραδοσιακού σχεδιασμού γραμμάτων και του τρισδιάστατου ύφους έδωσε έναν μοναδικό οπτικό ρυθμό. Σήμερα, μέσω των παραμορφωτικών έργων μου, σχεδιάζω εκ νέου τους όγκους κάθε επιφάνειας στην οποία δουλεύω, και με αυτόν τον τρόπο προξενώ μια προσωρινή διακοπή του φυσιολογικού, αλλάζοντας το πώς προσλαμβάνουμε οικεία περιβάλλοντα» προσθέτει.

«Έτσι, δίνω τη δυνατότητα για μια διαφορετική αντίληψη των χώρων και, κατά συνέπεια, της πραγματικότητας, συνολικά» καταλήγει ο Peeta.

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024