Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κάντε τα απλά και αυτονόητα

Κάντε τα απλά και αυτονόητα

Πρέπει να υπάρξει σεβασμός στους θεσμούς, πίστη στην αξιοκρατία, επικράτηση της λογικής και μεγαλύτερη προσπάθεια απ’ όλους

Η χώρα βρίσκεται στο μεταίχμιο της μετάβασης προς τη μεταμνημονιακή εποχή. Η κατάσταση, όμως παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, καθώς το…«τελευταίο μίλι» πριν τη λήξη του τρίτου μνημονίου είναι το πιο δύσκολο και καθοριστικό, ενώ η πολιτική σύγκρουση κυριαρχεί.

Δεν είναι λίγοι όσοι προτάσσουν την κατάθεση προτάσεων και λύσεων και όχι παγίωση των άγονων αντιπαραθέσεων που αφήνουν τους πολίτες αδιάφορους. Πολλά μπορεί να ειπωθούν και έχουν ειπωθεί για το πώς η χώρα έφθασε στο σημερινό σημείο. Πολλά μπορεί να πει κανείς για το γεγονός ότι η Ελλάδα έμεινε οκτώ χρόνια στο μνημονιακό λαβύρινθο, όταν άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος βγήκαν νωρίτερα.

Η ευθύνη ανήκει σε όλους. Κυρίως όμως είναι ευθύνη των πολιτικών και άλλων ταγών της ελληνικής κοινωνίας και σε πολύ μικρότερο βαθμό και των πολιτών.

Αυτή η κρίση, η οποία όλοι ελπίζουν να τελειώσει γρήγορα, πρέπει να οδηγήσει σε ριζική αλλαγή συμπεριφορών, αλλά κυρίως νοοτροπίας σε όλα τα επίπεδα.

Επί δεκαετίες επικράτησε η τάση του ευδαιμονισμού, του λαϊκισμού και της δημαγωγίας, ενώ κυρίαρχο ήταν το πελατειακό σύστημα. Αυτό κέλυφος πρέπει να σπάσει για τα καλά. Να γίνουν ανατροπές, ρήξεις και τομές παντού και σε όλα τα επίπεδα.

Κατά καιρούς ακούμε διάφορες «φιλοσοφίες» για την δήθεν επανάσταση του αυτονόητου. Πέρα από αυτή τη θεώρηση που όντως είναι σωστή, επιβάλλεται να  επανέλθει ο σεβασμός στις αυτονόητες αλήθειες.

Να υπάρξει σεβασμός στους θεσμούς, πίστη στην αξιοκρατία, επικράτηση της λογικής και μεγαλύτερη προσπάθεια απ’ όλους.

Το Κράτος δεν είναι για να υπηρετεί τα κόμματα και να εξυπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες. Οι πολιτικοί και τα κόμματα οφείλουν να υπηρετούν τον τόπο και να μην κινούνται για να εξυπηρετούν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες.

Το έργο επομένως που πρέπει να γίνει είναι τεράστιο. Το βασικό όμως είναι να ξεκινήσει η αλλαγή νοοτροπίας και να επικρατήσει ο σεβασμός στη λογικά και στα αυτονόητα. Μπορούν να γίνουν πολλά, αλλά την κύρια ευθύνη έχουν οι πολιτικοί ταγοί που θέτουν και τους κανόνες του παιχνιδιού.

Το διακύβευμα είναι να αλλάξει πραγματικά σελίδα ο τόπος, καθώς δεν αρκεί να τελειώσει και το τρίτο μνημόνιο. Οφείλουν όλοι να συνειδητοποιήσουν πως δεν έχουν αποφευχθεί τα χειρότερα και χρειάζεται πολύ δουλειά.

Το πιο δύσκολο στοίχημα για το πολιτικό σύστημα, όπως φαίνεται, είναι να κάνει πράξη τα απλά και τα αυτονόητα… Αν δεν αξιοποιηθεί η σημερινή ευκαιρία, τότε μοιραία θα οδηγηθούμε σε πολύ άσχημες καταστάσεις. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια μέρα, διότι όλοι θα κριθούν από τις πράξεις τους και όχι από τα παχιά λόγια και τις κορώνες.

Sports in

Οι δύο παίκτες της Premier League που κατηγορούνται για βιασμό αποβλήθηκαν από την ομάδα τους

Οι δύο ποδοσφαιριστές που συνελήφθησαν για βιασμό, αποβλήθηκαν από την ομάδα που αγωνίζονται.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024