Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Που το πάει το... πρότζεκτ «Κίνημα Αλλαγής»

Που το πάει το… πρότζεκτ «Κίνημα Αλλαγής»

Το Κίνημα Αλλαγής είναι μεν ένα προιόν ένωσης αλλά η συγκόλληση των στοιχείων που το αποτελούν αποδεικνύεται ήδη ατελής και το μέγεθος του δεν δικαιολογεί ούτε μικρομεγαλίστικους βυζαντινισμούς ούτε την παραγωγή περισσότερων θεσμικών παραγόντων από όσους μπορεί ο κόσμος του να καταναλώσει

Μετά από μια αναμονή ετών, δυο βροχερές Κυριακές στις οποίες περισσότεροι από 210.000 πολίτες σχημάτισαν ουρές σε κάλπες, άπειρες δηλώσεις άδολης συστράτευσης κι ένα συνέδριο, το πολιτικό πρότζεκτ «Κίνημα Αλλαγής» δεν θυμίζει καθόλου τη δυναμική ενός κινήματος και, σίγουρα, δεν μοιάζει να αλλάζει και πολλά πράγματα στην στάση των παικτών του κεντροαριστερού χώρου.

Μετά την αλλόκοτη επιλογή να επιλεγεί ο αρχηγός πριν καν φτιαχτεί το κόμμα, ακολούθησε μια σειρά από επιλογές που, ενώ έγιναν με το επιχείρημα της ενότητας, ήταν σχεδόν βέβαιο πως θα οδηγήσουν στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Έτσι, αντί να γίνει εκλογή συνέδρων έγινε μια ακατανόητα «αναλογική» μοιρασιά ανά υποψήφιο στην οποία, με έναν μαγικό τρόπο, ο Σταύρος Θεοδωράκης δικαιούτο περισσότερους συνέδρους από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Με την ίδια λογική του παραλόγου διορίστηκαν και τα μέλη των κομματικών οργάνων, με την ίδια «αναλογική» μοιρασιά. Σε σημείο που ψηφοφόροι αναρωτιόντουσαν τι νόημα έχει τελικά εκείνη η διαδικασία αφού τα ποσοστά κι η δυναμική του κάθε υποψηφίου και όσων εκπροσωπεί δεν ελήφθη υπόψη.

Επιπλέον, η απόφαση να μην ενοποιηθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού οδήγησε στο κωμικοτραγικό θέαμα η δεύτερη να μην στηρίζει μέλη της πρώτης, παρότι είναι πλέον σύντροφοι, στην συζήτηση για την υπόθεση Novartis. Η μη στήριξη μάλιστα ήταν κραυγαλέα καθώς προήλθε από τον ίδιο τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος, δεδομένων των παραπάνω, δεν θα είχε κανένα λόγο να νιώθει «ριγμένος» από την ως τότε θέση του στο Κίνημα Αλλαγής, παρά την, χαμηλότερη των προσδοκιών, επίδοση του στις κάλπες για την ηγεσία.

Κι ενώ τα φώτα είχαν πέσει πάνω στον Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος δεν κρύβει την συμπάθεια του στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ (τα οποία ανταποδίδονται παραπάνω από απλόχερα από τα φιλικά στο κυβερνητικό κόμμα ΜΜΕ), η ηχηρή αντίθεση του Σταύρου Θεοδωράκη στο αίτημα της Φώφης Γεννηματά για εκλογές πριν την ολοκλήρωση της μεταμνημονιακής συμφωνίας, ήρθε να ολοκληρώσει την εικόνα διάλυσης ενός φορέα που δεν είχε καν αποδείξει ότι έχει, εξαρχής, διαμορφωθεί.

Το σκηνικό αυτό φυσικά έρχονται να δυναμιτίσουν ακόμη περαιτέρω οι φωνές εκτός του Κινήματος που είτε «τσιγκλίζουν» τα στελέχη αναδεικνύοντας διαφωνίες και επιδιώκοντας να τα παγιδεύσουν σε μια συζήτηση περί μετεκλογικών συνεργασιών, είτε προβάλλουν αναλύσεις περί μιας σοσιαλδημοκρατικής στροφής του ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να οδηγήσει σε μια διαδικασία λήθης, συγχώρεσης και συγχώνευσης του χώρου. Η συγχώρεση και η λήθη είναι, βεβαίως, ιδέες εξόχως χριστιανικές αλλά λίγη σχέση έχουν με την παρούσα κατάσταση: ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε συγχώρεση ζητά, ούτε λήθη και, όπως επιβεβαίωσε και σε ομιλία του σε παρουσίαση βιβλίου την Πέμπτη 10/5 ο Νίκος Φίλης, δεν είναι σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, ούτε θέλει να γίνει.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι μεν ένα προιόν ένωσης αλλά η συγκόλληση των στοιχείων που το αποτελούν αποδεικνύεται ήδη ατελής και το μέγεθος του δεν δικαιολογεί ούτε μικρομεγαλίστικους βυζαντινισμούς ούτε την παραγωγή περισσότερων θεσμικών παραγόντων από όσους μπορεί ο κόσμος του να καταναλώσει. Αυτό έχει ένα κόστος στη δυναμική του που τα πολιτικά έμπειρα στελέχη του μπορούν να διαγνώσουν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ακόμη και κεντρικά στελέχη του εγχειρήματος, ακόμη και υποψήφιοι αρχηγοί με πολύ καλά ποσοστά, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γιώργος Καμίνης, κρατούν, προς ώρας, μια στάση αναμονής. Το βάρος και αυτών των αποφάσεων άλλωστε πέφτει στην αρχηγό. Αν και το αίτημα της αλλαγής είναι ευγενές, αυτά τα προβλήματα στα κόμματα συνήθως λύνονταν με παλιούς και παραδοσιακούς τρόπους που δεν είναι ευχάριστοι αλλά έχουν κριθεί εκ του αποτελέσματος

Sports in

«Οριστικό deal του Ολυμπιακού με Μπαρτζώκα – Ανανεώνει μέχρι το 2027»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τα έχει βρει οριστικά με τη διοίκηση του Ολυμπιακού και θα υπογράψει συμβόλαιο τουλάχιστον μέχρι το 2027 – Θέμα χρόνου να επισημοποιηθεί η συμφωνία!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024