Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επρεπε να φέρουν Αιγύπτιο

Επρεπε να φέρουν Αιγύπτιο

Η καλύτερη επιλογή θα ήταν ο Ζοζέφ Ομπαρτέι Λάμπτεϊ από την Γκάνα που μπορεί να καταλάβει καλύτερα τις ανάγκες του αγώνα και το ποδόσφαιρό μας

Ετρεχε το μακρινό 1975 όταν για τελευταία φορά είχε διευθύνει τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος ξένος διαιτητής: ήταν ο Ιταλός Τζανφράνκο Μενεγκάλι, μακαρίτης πλέον. Αν κάποιος αναρωτιέται πόσα χρόνια πίσω έχει πάει το ποδόσφαιρό μας, η απόφαση να έρθει ξένος διαιτητής για τον τελικό έχει την απάντηση: χάρη στις προσπάθειες της ΕΠΟ και του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, που συνδιοικούν το ελληνικό ποδόσφαιρο, πήγαμε ακριβώς 43 χρόνια πίσω.

Και είναι κρίμα, αφού πήραν αυτή την απόφαση, ότι δεν έφεραν τελικά ένα αιγύπτιο διαιτητή, όπως γινόταν στα χρόνια της χούντας. Θα βλέπανε τον τελικό οι παππούδες και με δάκρυα στα μάτια (ελπίζω όχι από τα δακρυγόνα…) θα μιλούσαν στα εγγόνια τους για τα νεανικά τους χρόνια. Αν και πιστεύω πως η καλύτερη επιλογή θα ήταν ο Ζοζέφ Ομπαρτέι Λάμπτεϊ από την Γκάνα που μπορεί να καταλάβει καλύτερα τις ανάγκες του αγώνα και το ποδόσφαιρό μας.

Παραμύθια

Λένε ότι ο αρχιδιαιτητής Μέλο Περέιρα προβληματίστηκε από την ένταση που υπάρχει μεταξύ της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ και την Τετάρτη το πρωί αποφάσισε ότι πρέπει να ‘ρθει ξένος διαιτητής: ωραίο το παραμύθι! Παραμύθι είναι επίσης και κάτι ακόμα που η ΕΠΟ διακινεί: λένε ότι τον Ισπανό Μπορμπαλάν, που τελικώς θα ‘ρθει να διευθύνει το παιχνίδι, τον έστειλε η UEFA «εξαιτίας της κρισιμότητας του αγώνα» – μιλάμε για δράκο που στο Γουδί θα τους φάει όλους! Την απόφαση να ‘ρθει ξένος την έχουν πάρει μέρες τώρα.

Εψαξαν να βρουν κάποιον που να μην έχει διευθύνει προηγουμένως ευρωπαϊκά ματς της ΑΕΚ ή του ΠΑΟΚ, ζήτησαν από την ομοσπονδία του να μην χρησιμοποιηθεί σε κάποιο παιγνίδι αυτό το Σαββατοκύριακο κι απλά αυτές τις μέρες κορόιδευαν. Ποιον; Αν κρίνω από την ανακοίνωση που έβγαλε η ΑΕΚ, δεν χωρεί αμφιβολία: την ΑΕΚ κορόιδευαν, διακινώντας μάλιστα ότι έχει αντιρρήσεις για τον διαιτητή Τάσο Σιδηρόπουλο, που ήταν και ο επικρατέστερος. Στον ΠΑΟΚ έλεγαν «Σιδηρόπουλος ή ξένος διαιτητής».

Τα κατάφεραν και τα δυο: διότι και ξένος ήρθε και «τέταρτος» θα είναι ο Σιδηρόπουλος. Που ποτέ δεν ξέρεις τι θα κάνει: μπορεί να στραβοπατήσει και να τραυματιστεί ο Μπορμπαλάν – άνθρωπος είναι και μάλιστα 45 χρονών.

Σφαγή

Στο μεταξύ – για να καταλάβει κανείς και το γιατί της επιλογής – ας προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό που είχα γράψει την περασμένη Κυριακή στο «Βήμα»: πάμε για «σφαγή των διεθνών διαιτητών» και τα όσα έγιναν πριν τον τελικό είναι μια ωραία αφορμή. Από τη στιγμή που ο Περέιρα κρίνει ότι ο Αρετόπουλος, ο Κομίνης κι ο Μάνταλος δεν μπορεί να διευθύνουν τον τελικό, ανοίγει ο δρόμος για να φύγουν και από σους πίνακες. Σε αυτούς θα προστεθεί και ο Καλογερόπουλος, που είναι φέτος τραυματίας, και θα πάμε για άλλους.

Οι οποίοι θα πρέπει να είναι προσεκτικότατοι στα παιγνίδια που θα δίνουν για να μην έρθουν ξένοι και στα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος: το σε ποια ειδικά ματς οφείλουν να είναι προσεκτικοί θα τους το εξηγήσουν τη στιγμή που πρέπει, αν και μάλλον το καταλαβαίνουν καλά κι από μόνοι τους. Υπό αυτό το πρίσμα η ανακοίνωση της ΑΕΚ με την οποία επιτίθεται στον Περέιρα είναι μάλλον ένα αυτογκόλ. Διότι είναι σαν να λέει η ΑΕΚ ότι τον ξένο τον έφερε ο ΠΑΟΚ, πράγμα που την κάνει να μοιάζει στα μάτια των ελλήνων διαιτητών ανίσχυρη. Κι αυτό είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, εδώ κι ένα χρόνο.

Υποψία

Είμαι περίεργος τι λέει για τον εξευτελισμό της ελληνικής διαιτησίας ο υφυπουργός Γιώργος Βασιλειάδης, αλλά έχω την υποψία ότι στην επιλογή ξένου διαιτητή συμφωνεί. Το ζήτημα πλέον στο ποδόσφαιρό μας δεν είναι αν κάτι είναι σωστό ή λάθος: σημασία έχει ποιος το ζητάει. Αν το ζητάει ο Ολυμπιακός, βγάζει ανακοίνωση η ΕΠΟ και λέει ότι αυτές οι απαιτήσεις δυσφημούν το ελληνικό ποδόσφαιρο – σε αυτή την περίπτωση ο Βασιλειάδης κάνει «κοκοκό». Αν το ίδιο το ζητάει ο ΠΑΟΚ, λένε οι ίδιοι μπράβο κι ο υφυπουργός στέλνει φιλιά και συγχαρητήρια. Αλλωστε ποιος έχασε τη σοβαρότητά του για να τη βρει το υφυπουργείο, που πάσχει μάλιστα από καλπάζοντα στρουθοκαμηλισμό.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ 

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024