Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φτιάξε βαλίτσα, με τον σωστό τρόπο

Φτιάξε βαλίτσα, με τον σωστό τρόπο

Τσαλακωμένα ρούχα και φερμουάρ που δεν κλείνουν; Όχι πια! Μάθε πώς να φτιάχνεις τη βαλίτσα σου σαν επαγγελματίας ταξιδιώτης.

Ταξίδι με αεροπλάνο. Είναι θέμα μερικών λεπτών της ώρας και αντίστοιχων κλικ του ποντικιού να κλείσεις ένα εισιτήριο, αλλά χρειάζεσαι κάποιες ώρες για να προετοιμαστείς. Πρώτος μπελάς: τι να πάρεις μαζί. Και στη συνέχεια: πώς θα χωρέσουν όλα στη βαλίτσα;

Το πρόβλημα είναι ακόμη χειρότερο αν στο εισιτήριο δεν περιλαμβάνεται βαλίτσα. Πώς χωράς όλα όσα θέλεις σε μια χειραποσκευή; Πώς θα κρατήσεις το βάρος κάτω από τα 8 κιλά; Και κυρίως: πώς θα καταφέρεις να αφήσεις και ελεύθερο χώρο για τα σουβενίρ και τα ψώνια από τον προορισμό σου;

Βήμα 1: Διάλεξε τα σωστά ρούχα

Για να ετοιμάσεις μια βαλίτσα μόνο με τα απαραίτητα, σκέψου το πρόγραμμα του ταξιδιού: θα χρειαστείς άνετα ρούχα για τις ημερήσιες περιηγήσεις που να μπορούν να συνδυάζονται χρωματικά μεταξύ τους δημιουργώντας διαφορετικά σύνολα, αλλά και με όσο το δυνατόν λιγότερα ζευγάρια παπούτσια (κανόνας: μέχρι 3!). Πόσες από τις ημέρες του ταξιδιού θα χρειαστεί να βγεις το βράδυ; Υπολόγισε να φορέσεις το ίδιο σύνολο δύο φορές και προτίμησε ελαφριά και λεπτά υφάσματα. Αντί να βάλεις στη βαλίτσα ένα χοντρό φούτερ ή μπουφάν, πάρε μαζί μια ενδιάμεση ζακέτα, ένα αντιανεμικό, και γενικά ρούχα που φορώντας τα σε στρώσεις θα σε κρατήσουν ζεστό ή δροσερό κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Προτίμησε τεχνικά υφάσματα που είναι ελαφριά και παράλληλα έχουν αντιανεμικές ή υδροαπωθητικές ιδιότητες, ενώ στεγνώνουν πολύ πιο γρήγορα από τα βαμβακερά όταν βραχείς ή ιδρώσεις. Ωστόσο, τα βαμβακερά και πλεκτά ρούχα τσαλακώνονται λιγότερο, οπότε βάλε και από αυτά στη βαλίτσα.

Επίσης, αν πρέπει να πάρεις μαζί πετσέτα, άσε τη χοντρή βαμβακερή στην ντουλάπα και πάρε μία από μικροΐνες. Είναι πανάλαφρη, απορροφά πολύ περισσότερο νερό και στεγνώνει στον μισό χρόνο!

Χρησιμοποίησε έναν online βοηθό όπως το Packing Essentials ή μια εφαρμογή όπως το PackPoint για να οργανώσεις τη βαλίτσα σου, ανάλογα με την εποχή, το είδος του ταξιδιού και τον προορισμό.

Βήμα 2: Η τέχνη του διπλώματος

Πώς διπλώνεις τα ρούχα για να πιάνουν λιγότερο χώρο και παράλληλα να μην τσαλακώνονται; Υπάρχουν πολλοί τρόποι και καθένας ενδείκνυται για διαφορετικούς τύπους ρούχων.

Σίγουρα έχεις ακούσει για τη μέθοδο του… ρολού. Αντί για επίπεδη στοίβα, κάνεις κάθε ρούχο ένα μικρό ρολό, τυλίγοντας σφικτά, και στη συνέχεια τοποθετείς το ένα δίπλα στο άλλο, όσο πιο κοντά γίνεται. Με αυτόν τον τρόπο, όπως θα βάλεις τα ρολά μέσα στη βαλίτσα, έτσι θα μείνουν, ενώ με το κανονικό στοίβαγμα μετακινούνται κάθε φορά που η βαλίτσα αλλάζει προσανατολισμό. Είναι κατάλληλη μέθοδος για βαμβακερά και γενικότερα όσα δεν τσαλακώνονται εύκολα, αλλά όχι η καλύτερη για ρούχα με περίπλοκο σχήμα ή πολύ ευαίσθητα στο τσαλάκωμα, κυρίως επειδή χρειάζεται αρκετή πρακτική για να το κάνεις σωστά.

Μια άλλη λύση είναι τα packing cubes. Πρόκειται για θήκες ρούχων σε ορθογώνιο σχήμα που κλείνουν με φερμουάρ και με μαγικό τρόπο επιτυγχάνουν την εξοικονόμηση περισσότερου χώρου στη βαλίτσα, δεν επιτρέπουν στα ρούχα να… ταξιδεύουν εσωτερικά και να τσαλακώνονται, αλλά και βοηθούν πολύ στην οργάνωση. Μπορείς να τοποθετήσεις σε αυτά τα ρούχα είτε σε ρολά είτε κανονικά διπλωμένα. Ένα άλλο πλεονέκτημα των packing cubes είναι ότι βγαίνουν και με αδιάβροχο ύφασμα, κι έτσι θα γλιτώσουν τα ρούχα σου από τυχόν ατυχήματα αν κάποιο από τα μπουκάλια με υγρά ανοίξει κατά το ταξίδι.

Λιγότερο δίπλωμα, λιγότερες ζάρες! Μια άλλη μέθοδος επιτάσσει να στοιβάζεις πρώτα όλα τα ρούχα που θα πάρεις μαζί το ένα πάνω στα άλλο πριν τα διπλώσεις (αφήνοντας τα πιο ευαίσθητα τελευταία) και μετά να διπλώνεις τις άκρες τους προς τα μέσα, ώστε τελικά να δημιουργήσεις ένα μεγάλο «πακέτο», το οποίο θα μπει αυτούσιο στη βαλίτσα. Με αυτόν τον τρόπο, τα ρούχα δεν μετακινούνται και άρα τσαλακώνονται λιγότερο, αλλά δεν είναι πολύ πρακτικό να βγάζεις αυτά που χρειάζεσαι για την κάθε μέρα.

Πολλοί προτιμούν τη συσκευασία σε κενό αέρος, με ειδικές σακούλες που πιέζοντάς τις αφαιρείται ο αέρας και μειώνεται ο όγκος των ρούχων. Είναι ιδανικές για ογκώδη ρούχα, όπως μπουφάν και κουβέρτες, αλλά βολεύουν επίσης για το ταξίδι της επιστροφής, όταν δεν σε νοιάζει αν θα τσαλακωθούν τα ρούχα και χρειάζεσαι λίγο χώρο ακόμη για τα ψώνια που έκανες.

Για υφάσματα που τσαλακώνουν πολύ: δίπλωσε τα πιο ευαίσθητα ρούχα σου, βάζοντας στη μέση 2-3 κόλλες μεταξόχαρτο (λέγεται και χαρτί αφής και είναι αυτό που συνήθως βάζουν στα κουτιά με τα πουκάμισα). Είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγεις τις ζάρες, αλλά βάλτο μόνο όπου χρειάζεται και όχι σε όλα τα ρούχα, γιατί έτσι αυξάνεις τον όγκο και το βάρος τους. Μια αντίστοιχη, αλλά πιο ακριβή λύση είναι τα packing folders (θα τα βρεις σε καταστήματα με ταξιδιωτικά είδη).

Και τα παπούτσια; Σε σακούλες (ή σε καλύμματα παπουτσιών μιας χρήσης, όπως αυτά που φορούν στα νοσοκομεία) και στα άκρα της βαλίτσας. Και ποτέ άδεια! Βάλε μέσα φορτιστές, κάλτσες, και άλλα αντικείμενα που είτε δεν σε νοιάζει να τσαλακωθούν είτε θέλεις να προστατέψεις από ζούληγμα. Φόρεσε πάντα το πιο βαρύ ζευγάρι στο ταξίδι. Επίσης, αν έχεις κάποια ζώνη, μην την τυλίξεις, άπλωσέ την περιμετρικά της βαλίτσας.

Το συμπέρασμα; Ο καλύτερος τρόπος για να πακετάρεις είναι συνδυάζοντας τις μεθόδους. Βάλε τα παπούτσια πρώτα και από πάνω διπλωμένα τα βαριά ρούχα (π.χ. τζιν, τζάκετ). Κάνε ρολό τα ρούχα με πιο λεπτά υφάσματα ή αυτά που είναι λιγότερο ευαίσθητα στις ζάρες, και από πάνω τους τοποθέτησε διπλωμένα λεπτά παντελόνια, πουκάμισα, φορέματα, φούστες και άλλα ρούχα που είναι πιο εύκολο να τσαλακωθούν. Στο κέντρο μπαίνουν τα εύθραυστα αντικείμενα, όπως γυάλινα μπουκάλια και κοσμήματα. Βάλε πάνω πάνω τις πιτζάμες, μια πετσέτα ή το μαγιό – συνήθως είναι αυτά που θα χρειαστείς πρώτα μόλις φτάσεις στον προορισμό σου. Έτοιμη η βαλίτσα!

Βήμα 3: Ο εφιάλτης στο νεσεσέρ με τα μπουκαλάκια!

Καλλυντικά, αρώματα, αποσμητικά, αφρόλουτρα και σαμπουάν είναι απαραίτητα, αλλά μπορεί πολύ εύκολα να καταλήξουν να πιάνουν τη μισή βαλίτσα είτε σε όγκο είτε σε βάρος. Και μην ξεχνάς τους περιορισμούς για τις χειραποσκευές.

Η πιο απλή -αλλά και πιο δαπανηρή- λύση είναι να μην πάρεις μαζί τίποτα και να αγοράσεις travel size συσκευασίες από το αεροδρόμιο (περνώντας άνετα και τον έλεγχο ασφαλείας), τις οποίες απλά πετάς στην επιστροφή. Ωστόσο, επειδή όλοι χρησιμοποιούμε κάποια εξειδικευμένα προϊόντα που δεν μπορούμε να βρούμε σε όλα τα καταστήματα, υπάρχουν κι άλλες λύσεις. Την επόμενη φορά που θα πας σε ένα κατάστημα καλλυντικών, ζήτα μερικά δείγματα των προϊόντων που σε ενδιαφέρουν. Το νεσεσέρ με τα καλλυντικά σου θα ζυγίζει λιγότερο από μισό κιλό!

Δεν βρήκες δείγματα; Βάλε μικρές ποσότητες από το κάθε προϊόν σε μπουκαλάκια των 100ml ή μικρότερα, που μπορείς είτε να αξιοποιήσεις από δωρεάν δείγματα είτε να αγοράσεις από φαρμακεία και καταστήματα με είδη για το σπίτι. Α, και ποτέ μην τα γεμίσεις μέχρι πάνω! Οι αλλαγές πίεσης στο αεροπλάνο μπορεί να κάνουν τα μπουκαλάκια να «σκάσουν», γι’ αυτό γέμισέ τα μόνο κατά τα ¾. Τέλος, μια άλλη έξυπνη λύση για να αποφύγεις εντελώς κάποια υγρά, όπως σαπούνια, αφρόλουτρα και σαμπουάν, είναι να φτιάξεις χαρτάκια σαπουνιού!

Ταξίδεψε ξένοιαστα!

Πώς θα σου φαινόταν να κλείσεις αεροπορικό εισιτήριο πολύ οικονομικά και να έχεις τη δυνατότητα να πάρεις βαλίτσα 23kg χωρίς χρέωση; Κλείσε το εισιτήριό σου με το Πρόγραμμα Επιβράβευσης €πιστροφή: Αν είσαι κάτοχος χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας της Eurobank που συμμετέχει σε αυτό, μπορείς να εξαργυρώσεις τα διαθέσιμα ευρώ €πιστροφή σου σε αεροπορικά εισιτήρια για όλους τους προορισμούς εσωτερικού και εξωτερικού του δικτύου της Aegean και της Olympic Air, πληρώνοντας με την κάρτα σου μόνο τους φόρους, ενώ ακόμη και αν δεν έχεις συγκεντρώσει ευρώ €πιστροφή μπορείς να αγοράσεις τα εισιτήριά σου με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα που συμμετέχει στο Πρόγραμμα και να κερδίσεις  3% €πιστροφή στη συνολική χρέωση της κάρτας σου, συμπεριλαμβανομένων των φόρων!

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024