Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ποια είναι η ιδανική ώρα για το δείπνο;

Ποια είναι η ιδανική ώρα για το δείπνο;

Με στόχο να μην απειληθεί η... γραμμή μας

Μέχρι τις 7 μ.μ.», «Όχι μετά τις 5 μ.μ», ακόμη και το πολύ… σκληρό «Ως τις 2 μ.μ.»! Πρόκειται για τις ώρες που σύμφωνα με τις έρευνες που βλέπουν τον τελευταίο καιρό τα φώτα της δημοσιότητας είναι ιδανικές για να καταναλώνουμε το τελευταίο γεύμα της ημέρας. Βέβαια, τα συμπεράσματα των ερευνών ποικίλλουν, μια και δεν καταλήγουν όλες στην ίδια «ιδανική ώρα» για το δείπνο. Ωστόσο, η διαφαινόμενη λογική, την οποία φαίνεται ότι υποστηρίζουν, είναι ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει ένα πιο… μαζεμένο ωράριο γευμάτων που να οδηγεί σε μια συνακόλουθη αύξηση των ωρών της βραδινής νηστείας, δηλαδή των ωρών που δεν τροφοδοτούμε το σώμα μας με φαγητό.

Μέχρι τις 2 μ.μ.;

Σε έρευνα που παρουσιάστηκε στην Ετήσια Συνάντηση για την Παχυσαρκία της Εταιρείας Παχυσαρκίας στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα παρατηρήθηκε ότι η διατροφή από τις 8 π.μ. έως τις 2 μ.μ. είναι πιο φιλική για τη διατήρηση του βάρους συγκριτικά με ένα πιο διευρυμένο ωράριο κατανάλωσης γευμάτων από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι αυξήθηκαν οι καύσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πρώτη περίπτωση (του πιο αυστηρού ωραρίου). Επίσης, παρατηρήθηκε ότι μειώθηκαν οι λιγούρες που ένιωθαν οι συμμετέχοντες, ως εκ τούτου και το επικίνδυνο τσιμπολόγημα. Σύμφωνα ωστόσο με τους ειδικούς, θα πρέπει να διερευνηθεί περισσότερο κατά πόσον αυτή η μέθοδος -του πιο αυστηρού ωραρίου όσον αφορά το δείπνο- μπορεί να εφαρμοστεί για τον αποτελεσματικό έλεγχο του βάρους.

Πιο παχείς όσοι τρώνε πιο αργά;

Παρότι το ζήτημα του ιδανικού ωραρίου των γευμάτων και της σχέσης του με τη διατήρηση ή την αύξηση του βάρους δεν είναι ξεκάθαρο, εντούτοις πρόσφατη έρευνα σε άνδρες και γυναίκες στη Χιλή έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν συχνά το δείπνο τους αργά το βράδυ έχουν κατά 5 εκ. πιο φαρδιά περίμετρο μέσης σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε το δείπνο τους σχετικά νωρίς, για παράδειγμα μέχρι τις 7-8 μ.μ.. Μια θεωρία που φιλοδοξεί να εξηγήσει γιατί είναι πιο ωφέλιμο για τη γραμμή μας να τρώμε νωρίς το δείπνο μας βασίζεται στην εξελικτική βιολογία. Με άλλα λόγια, έχουμε εξελιχθεί έτσι ώστε να καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε ο μεταβολικός ρυθμός του σώματός μας επιβραδύνεται καθώς πέφτει το φως και το σώμα ετοιμάζεται να κοιμηθεί. Συνεπώς, μειώνεται και ο ρυθμός με τον οποίο ο οργανισμός διενεργεί τη διαδικασία της πέψης και καίει θερμίδες. Μάλιστα, η επικεφαλής ερευνήτρια Patricia Lopez-Legarrea από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Χιλής δήλωσε μάλλον ξεκάθαρα ότι «…τα μεγάλα γεύματα το βράδυ οδηγούν σε αύξηση του βάρους». Στην έρευνά της ανέλυσε τα στοιχεία από 5.500 άνδρες και γυναίκες στη Χιλή και διαπίστωσε ότι εκείνοι που έτρωγαν συστηματικά μετά τις 8 το βράδυ είχαν και υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος -κατά περίπου μισό βαθμό- σε σύγκριση με όσους έτρωγαν το δείπνο τους νωρίτερα. Η ερευνήτρια ανακοίνωσε τα ευρήματά της στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για την Παχυσαρκία στο Γκέτεμπουργκ.

Tip 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για την αύξηση του βάρους υπεύθυνες είναι οι συνολικές θερμίδες που θα προσλάβει κανείς μέσα στην ημέρα. Όταν είναι περισσότερες από αυτές
που χρειαζόμαστε, τότε θα παχύνουμε.

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024