Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η «χημική» ανάλυση του φιλιού

Η «χημική» ανάλυση του φιλιού

Το φιλί έχει σταθεί αντικείμενο επιστημονικής έρευνας από βιολόγους και ψυχολόγους, ενώ έχει εμπνεύσει δημιουργούς όλων των τεχνών και έχει αποτυπωθεί σε αλησμόνητα κινηματογραφικά καρέ. Ποια είναι όμως η βιολογική αξία και η ψυχολογική σημασία ενός ερωτικού φιλιού;

Ένα φιλί μπορεί να αποτελείται από τέσσερα μόνο γράμματα, αλλά αποτελεί μια πολύ δυνατή λέξη. Το φιλί ισοδυναμεί με μια πράξη αγάπης, εκλαμβάνεται ως μια ένδειξη εκτίμησης, περιέχει μια αίσθηση τρυφερότητας και φροντίδας, μα πάνω από όλα νοείται ως μια απόδειξη ότι ταιριάζει η «χημεία» δύο ανθρώπων, ότι ο έρωτάς τους είναι ζωντανός.

Έκρηξη ορμονών

Σύμφωνα με έρευνες στον τομέα της βιολογίας, ένα φιλί ισούται με μια έκρηξη ορμονών στο σώμα. Κατά τη διάρκεια ενός παθιασμένου φιλιού επηρεάζονται ουσίες όπως οι ενδορφίνες, η κορτιζόλη, η αδρεναλίνη, η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η ωκυτοκίνη. Οι ουσίες αυτές- στις σωστές αναλογίες- αποτελούν την κινητήριο δύναμη του οργανισμού, καθώς βελτιώνουν τη διάθεση, μειώνουν το στρες, περιορίζουν τον πόνο, αναζωογονούν το σώμα και προκαλούν ψυχική ευφορία.

Ένα φιλί ισοδυναμεί με την πιο αποτελεσματική τεχνική χαλάρωσης, αποτελεί πηγή ευεξίας, ενώ επιτρέπει την πρόκληση ερωτικής επιθυμίας και τη διατήρηση του συναισθηματικού δεσμού δύο ανθρώπων, μιας και επηρεάζει τις ορμόνες και τους νευροδιαβιβαστές που διατρέχουν το σώμα. Οι έρευνες επιβεβαιώνουν ότι ένα φιλί προάγει την υγεία του ανθρώπου, βελτιώνοντας την άμυνα του ανοσποιητικού συστήματος, αλλά και την ψυχική κατάσταση.

Πες το με ένα φιλί

Όσον αφορά στη ψυχολογική σημασία ενός φιλιού, οι έρευνες στον τομέα της ψυχολογίας υποστηρίζουν ότι το φιλί προϋποθέτει, αλλά και ενισχύει την έλξη ανάμεσα σε δύο ανθρώπους. Κατά τη διάρκεια ενός φιλιού οι δύο σύντροφοι αφήνονται και οι άμυνές τους χαλαρώνουν, με αποτέλεσμα να έρχονται συναισθηματικά πιο κοντά. Ένα φιλί αποκαλύπτει πολύ περισσότερα για το κάθε άτομο από όσα μπορούν να ειπωθούν με λέξεις. Ταυτόχρονα, η σωματική και συναισθηματική επαφή που δημιουργεί ένα φιλί, το αναγάγει σε αναγκαίο συστατικό για τη δημιουργία της ιδιαίτερης οικειότητας, του κώδικα επικοινωνίας που χαρακτηρίζει ένα ζευγάρι.

Αναμφίβολα, το φιλί διεγείρει τις αισθήσεις και εκλαμβάνεται ως ένδειξη επιθυμίας για τον άλλον, γι’ αυτό έχει συνδεθεί με την ερωτική ζωή ενός ζευγαριού. Όμως, φαίνεται ότι το φιλί είναι πρωτίστως ενδεικτικό της καλής συναισθηματικής σχέσης ενός ζευγαριού και όχι απλώς της ερωτικής τους ζωής.

Έρευνες δείχνουν ότι όταν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη σχέση, όταν χάνεται η οικειότητα, η αποδοχή και το συναισθηματικό μοίρασμα ανάμεσα σε δύο συντρόφους, το πρώτο πράγμα που πλήττεται είναι η συχνότητα με την οποία ανταλλάσσουν ένα τρυφερό ή ερωτικό φιλί. Πράγματι, πολλά ζευγάρια παραδέχονται ότι μπορεί να έχουν μια αυτοματοποιημένη σεξουαλική επαφή, αλλά το φιλί δεν μπορεί να βιωθεί με έναν αυτοματοποιημένο τρόπο, καθώς απαιτεί ανταλλαγή συναισθημάτων.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι ένα ερωτικό φιλί μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο για τη σωματική και ψυχική υγεία ενός ατόμου, αλλά και βαρόμετρο της ποιότητας της συναισθηματικής του σχέσης. Συνεπώς, ένα ζευγάρι που επιθυμεί να βελτιώσει τη σχέση του καλείται να επενδύσει περισσότερο στο πλέον αυτονόητο, αλλά και δεδομένο ή ξεχαμένο με το πέρασμα του χρόνου, στο φιλί.

Πηγή: vita.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024