Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Με το δάκτυλο στην σκανδάλη οι δανειστές για τo μέλλον της χώρας

Με το δάκτυλο στην σκανδάλη οι δανειστές για τo μέλλον της χώρας

Παρά τη φαινομενική νηνεμία στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, πολλοί εκτιμούν ότι πρόκειται για ηρεμία πριν από τη θύελλα

Με το δάκτυλο στο… σκανδάλη βρίσκονται για ακόμη μια φορά οι δανειστές σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία. Παρά τη φαινομενική νηνεμία στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, πολλοί εκτιμούν ότι πρόκειται για ηρεμία πριν από τη θύελλα.

Δεν έχουν μείνει παρά μόνο 10 ημέρες προκειμένου να διεξαχθεί το Eurogroup που ουσιαστικά θα κλείδωνε την αξιολόγηση καθώς θα ενέκρινε και τα 88 προαπαιτούμενα. Τώρα όμως που αυτές οι δεσμεύσεις δεν έχουν υλοποιηθεί, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα υπάρξει μέσα στο Μάιο ολοκλήρωση και ακόμη πιο δύσκολο να κλειδώσει η συμφωνία για το χρέος και τη μεταμνημονιακή εποχή στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

«Καλό Ιούλιο, μπορεί και Αύγουστο και βλέπουμε» είναι σύμφωνα με πληροφορίες η μόνιμη επωδός. Πηγή που μίλησε στο in.gr αναφέρει ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από αυτήν που φανταζόμαστε ή βλέπουμε.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αναμένονται πολύ ισχυρές πιέσεις προς την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα προκειμένου να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις που οι υπουργοί δεν αγγίζουν. Γι’ αυτό και ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ, Δ. Λιάκος απέστειλε το e-mail της… απογνωσίας στους υπουργούς ζητώντας τους να επιταχύνουν την υλοποίηση των προαπαιτούμενων.

Καθόλου τυχαίο δεν ήταν και το μήνυμα του Μάριο Σεντένο, έστω και σε προγενέστερο χρόνο. Ο πρόεδρος του Eurogroup σε επιστολή του αναφέρει ότι στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία ως τις 24 Μαίου αλλά για τη λήξη του προγράμματος τονίζει ότι η Κομισιόν έχει συζητήσει την αυξημένη εποπτεία της ελληνικής οικονομίας.

Μήνυμα στην Αθήνα στέλνει και η Γερμανία μέσω του πρέσβη της λέγοντας ότι το θέμα δεν είναι αν η έξοδος στις αγορές θα είναι καθαρή ή λιγότερο καθαρή.

Παράλληλα το γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche τονίζει ότι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται επιφυλακτικό για το αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεταμνημονιακή εποχή.
«Οι προτάσεις δεν αξίζουν ούτε το χαρτί πάνω στο οποίο γράφτηκαν» λέει υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ, τον οποίο επικαλείται το περιοδικό που χαρακτηρίζει «περίεργη» την αναπτυξιακή στρατηγική της Αθήνας σχολιάζοντας σκωπτικά και το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει σε άντληση εσόδων από τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης.

Όπως αναφέρει η συντάκτρια του άρθρου, καθώς το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα εκπνέει, τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης και κυρίως το Βερολίνο ζητούν να μάθουν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πώς θα μπει η χώρα μελλοντικά σε τροχιά ανάπτυξης.

Και σχολιάζει: «Η απάντηση από την Αθήνα είναι αρκετά περίεργη. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασαν μια αναπτυξιακή στρατηγική που ποντάρει μεταξύ άλλων στα ναρκωτικά».
Κι αν κάποιοι κινούνται σε συνθήκες… ναρκωτικών, η αλήθεια είναι ότι η χώρα χρειάζεται σχέδιο προτού να είναι αργά.

Και το αργά ακούει στο όνομα «αγορές» και «έξοδος για δανεισμό». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι Βρυξέλλες τρέμουν με μια ενδεχόμενη κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

«Αυτό θα είναι καταστροφικό, θα προκαλέσει τεράστια ζημιά, το κόστος θα είναι μεγάλο. Τα επιτόκια του 4% θα είναι όνειρο εκείνη την περίοδο,αναφέρει.

Η κυβέρνηση προτίθεται να επιταχύνει τις ενέργειές της προκειμένου να μην υπάρχει πρόβλημα με τα άλλα παιδιά. Όμως, αυτό που μένει ως αληθινό είναι ότι στην κυβέρνηση φοβούνται να γίνουν ξανά υποτελείς έπειτα από τόσες βδομάδες αγώνων που έδωσε.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024