Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί είμαστε πιο κοντά σε γενικευμένη σύγκρουση

Γιατί είμαστε πιο κοντά σε γενικευμένη σύγκρουση

Το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών – που μετρούν δεκαετίες – δεν θα είναι εύκολο

Μια περιοχή που δοκιμάζεται σκληρά τα τελευταία χρόνια από εμφύλιους πολέμους στη Συρία και στην Υεμένη – εμφύλιους όπου όμως, πολεμούν «δι’ αντιπροσώπων» όλες οι μεγάλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής – μόλις έγινε το πιο καυτό σημείο του με πλανήτη. Τα υψίπεδα του Γκολάν, περιοχή που επισήμως ανήκει στη Συρία αλλά τις τελευταίες δεκαετίες την κατέχει το Ισραήλ, γίνεται το πεδίο θρησκευτικής, πολιτικής και στρατιωτικής αντιπαράθεσης με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ιράν και Ισραήλ αντιπαρατίθενται στην ευρύτερη περιοχή εδώ και πολλά χρόνια. Τα επεισόδια των τελευταίων ημερών, ήταν λες προδιαγεγραμμένα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι μιλούσαν για μια τέτοια σύγκρουση εδώ και έναν χρόνο.

Μπροστά άλλωστε, σε αυτό που θεωρούν «κοινή απειλή», το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία άρχισαν μια, άνευ προηγουμένου, προσέγγιση.

Γιατί πραγματοποιήθηκε τώρα η μεγαλύτερη επίθεση του Ισραήλ από το 1973 και τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ; Οι Ισραηλινοί, είναι η αλήθεια, έχουν πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες δεκάδες επιθέσεις σε ιρανικούς στόχους.

Και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που σημειώνουν πως η Τεχεράνη, θέλοντας να διατηρήσει την διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά του, έχει επιδείξει ασυνήθιστη αυτοσυγκράτηση.

Μήπως λοιπόν συνδέεται με την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από την συμφωνία αυτή  – μια κίνηση που προκάλεσε την απόγνωση πολλών ηγετών, κυρίως από την Ευρώπη, για το αβάσιμο σκεπτικό της; Μήπως έπαιξαν ρόλο και οι πρόσφατες εκλογές στο Λίβανο, όπου η σιιτική Χεζμπολάχ συγκέντρωσε εντυπωσιακό ποσοστό;

Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Αβιγκντορ Λίμπερμαν δήλωνε πριν λίγες ημέρες: «Αντιμετωπίζουμε μια νέα πραγματικότητα – ο λιβανέζικος στρατός σε συνεργασία με την Χεζμπολάχ, τον συριακή στρατό, τις σιιτικές ομάδες στη Συρία και πάνω απ’ αυτές το Ιράν – όλα γίνονται ένα κοινό μέτωπο εναντίον μας».

Η αλήθεια είναι ότι και το Ιράν, έχοντας σημειώσει στρατιωτικές επιτυχίες με τους Φρουρούς της Επανάστασης που έστειλε στο συριακό έδαφος σε συνεργασία με τον συριακό στρατό και μονάδες της Χεζμπολάχ, είδε την ευκαιρία να ενισχύσει την παρουσία του στην περιοχή, δημιουργώντας αυτό που Ουάσιγκτον, Τελ Αβίβ και Ριάντ αποκαλούν «ιρανικό διάδρομο» – που ξεκινά από την Τεχεράνη και μέσω Βαγδάτης και Δαμασκού φθάνει μέχρι τη Βηρυτό.

Υπάρχει κίνδυνος γενικευμένης σύρραξης; Ενώ η Ρωσία ζητά ηρεμία, η Τεχεράνη γνωρίζει ότι μια ευθεία αντιπαράθεση με το Ισραήλ θα προκαλέσει την παρέμβαση των ΗΠΑ, μιας χώρας με απρόβλεπτη ηγεσία και με κυβέρνηση γεμάτη «γεράκια» – έναν υπολογισμό πάνω στον οποίο στηρίζονται αυτή τη στιγμή, σε μεγάλο βαθμό, οι ισραηλινές κινήσεις.

Το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών – που μετρούν δεκαετίες – δεν θα είναι εύκολο. Όλοι κάνουν τους υπολογισμούς τους, όμως υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες για να κάνει κάποιος ασφαλή πρόβλεψη για τις εξελίξεις στην περιοχή.

Και παρ’ ότι όλοι καταστρώνουν προσεκτικά τη στρατηγική τους, η κατάσταση βραχυπρόθεσμα παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024