Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανοιγμα στην κοινωνία

Ανοιγμα στην κοινωνία

Σε μια περίοδο που η πολιτική δεν είναι μόδα και τα κόμματα απαξιώνονται στη συνείδηση των ψηφοφόρων, τα νέα στελέχη επαναδιατυπώνουν το αίτημα ανανέωσης του κόμματος - κατ’ επέκταση και του πολιτικού προσωπικού της χώρας

Την Κυριακή 13 Μαϊου περί τις 156.000 ενήμερα μέλη του κόμματος θα προσέλθουν στις κάλπες που έχουν στηθεί σε 300 σημεία της χώρας. Θα συμμετάσχουν στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ για την ανάδειξη προέδρων ΝΟΔΕ, ΔΗΜ.Τ.Ο και συνέδρων (στο “εκλογικό συνέδριο” ΝΔ).

Από αυτούς 27.896 γράφτηκαν για πρώτη φορά στη ΝΔ, προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου! Πρόκειται για πολίτες που δεν είχαν ψηφίσει στις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015. Είναι νέοι πολίτες που δίνουν ήδη “ψήφο εμπιστοσύνης” στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ανανέωση προσώπων και ιδεών

Σε μια περίοδο που η πολιτική δεν είναι μόδα και τα κόμματα απαξιώνονται στη συνείδηση των ψηφοφόρων, τα νέα στελέχη επαναδιατυπώνουν το αίτημα ανανέωσης του κόμματος – κατ’ επέκταση και του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Κι έρχονται να προστεθούν σε όλους εκείνους που τον Δεκέμβριο του 2015 σηκώθηκαν από τον καναπέ για να δώσουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη (το απόλυτο, τότε, αουτσάιντερ) εντολή ανανέωσης του κόμματος.

Έκτοτε ο πρόεδρος της ΝΔ τίμησε την υπόσχεση του για φρεσκάρισμα προσώπων και ιδέων. Το έκανε όμως συντεταγμένα. Με κανόνες και διαδικασίες. Όχι άναρχα και με ασέβεια σε πρόσωπα με προσφορά και πολιτική διαδρομή. Μέσα σε δυο χρόνια έφερε τα πάνω κάτω στο κόμμα. Μάζεψε τα οικονομικά. Έδωσε έμφαση στην οργάνωση. Έκανε πράξη την αξιολόγηση των στελεχών. Ενίσχυσε την εξωστρέφεια των κομματικών οργάνων.

Άνοιγμα στην κοινωνία

Αθόρυβα και μεθοδικά επιχείρησε και επιχειρεί το άνοιγμα της ΝΔ στην κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου, λίγοι ενημερώθηκαν για τις αλλαγές στον κανονισμό πανελλαδικής οργάνωσης που ενέκρινε η Πολιτική Επιτροπή. Ακόμα λιγότεροι αντιλήφθηκαν την σημασία τους και τη δυναμική που θα δημιουργούσαν.

Κι όμως. Η διεύρυνση για το ασυμβίβαστο προέδρου ΝΟΔΕ με υποψήφιο Δήμαρχο, Περιφερειάρχη και Βουλευτή, έφερε το 50% των υποψηφίων προέδρων ΝΟΔΕ να είναι νέα πρόσωπα! Με μια μικρή αλλαγή επήλθε ρωγμή στα κομματικά στεγανά. Και δεν είναι μόνο αυτό. Το άνοιγμα στην κοινωνία προϋποθέτει άρση της καχυποψίας για ένα κόμμα που “άλλοι αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς”. Όμως, πως αλλιώς, θα ικανοποιούνταν το αίτημα για “άμεση δημοκρατία”, αν η εκλογή των προέδρων δεν ήταν άμεση, από τα μέλη του κόμματος; Και πως αλλιώς θα ικανοποιούνταν το αίτημα για ουσιαστική συμμετοχή αν δεν προσδιορίζονταν σαφή δικαιώματα, υποχρεώσεις και ευθύνες αν δεν εγκρίνονταν ο “προγραμματισμός λογοδοσίας” και “αξιολόγησης των μελών”;

Πορεία προς την Αυτοδυναμία

Μπορεί κάποιοι να διατυπώνουν δήθεν επιφυλάξεις για τον τρόπο που πολιτεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κι ότι δήθεν “δεν το χει απέναντι στον Τσίπρα”. Όμως, η πραγματικότητα του διαψεύδει. Και δεν είναι μόνον όσα μέλη θα προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή. Είναι και οι δημοσκοπήσεις που καταγράφουν ένα αέρα νίκης και αυτοδυναμίας της ΝΔ στις προσεχείς εκλογές. Ποτέ άλλοτε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν προπορεύονταν σταθερά και με μεγάλη διαφορά έναντι του κυβερνώνοντος κόμματος. Ποτέ άλλοτε αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν προπορεύονται σταθερά και μεγάλη διαφορά στην “καταλληλότητα” για πρωθυπουργός, έναντι του πρωθυπουργού.

Όσο, ο καιρός θα περνά. Όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραμένει προσηλωμένος στην ουσία της πολιτικής και όχι στις εντυπώσεις. Όσο τα αδιέξοδα της πολιτικής του Αλέξη Τσίπρα θα αφομοιώνονται από ολοένα και περισσότερους πολίτες, τόσο οι παραπάνω τάσεις θα ενισχύονται. Τόσο το στοίχημα της αυτοδυναμίας θα έχει πιθανότητες να κερδηθεί.

Κάπως έτσι οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής μετατρέπονται σε εφαλτήριο …καθαρής νίκης της ΝΔ στις εθνικές εκλογές που δεν θα αργήσουν να έρθουν…

* Ο Μάξιμος Σενετάκης είναι τ. Βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου και ειδικός σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ για θέματα ανάπτυξης Κρήτης

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024