Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βιέτ Θαν Νγκουιέν: Πολλοί σοκαρίστηκαν με την αντιλογία μου

Βιέτ Θαν Νγκουιέν: Πολλοί σοκαρίστηκαν με την αντιλογία μου

Ο βιετναμέζικης καταγωγής Αμερικανός συγγραφέας μιλάει στο «Βήμα» για το μυθιστόρημά του «Ο συνοδοιπόρος» που απέσπασε το Βραβείο Πούλιτζερ 2016. Ο πόλεμος του Βιετνάμ μέσα από τη σύνθετη ματιά ενός απρόβλεπτου διπλού κατασκόπου

Στην Αθήνα η ώρα ήταν εννιά το βράδυ και στο Λος Άντζελες έντεκα το πρωί. Ο 47χρονος Βιέτ Θαν Νγκουιέν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, διάβαζε φοιτητικές εργασίες τη στιγμή που τηλεφωνήσαμε. Το 2016 ήταν η χρονιά του. Το εκρηκτικό πρώτο μυθιστόρημά του Ο συνοδοιπόρος (πρωτότυπος τίτλος: The Sympathizer, 2015) απέσπασε το Βραβείο Πούλιτζερ στην κατηγορία της μυθοπλασίας. Το βιβλίο – μια νέα και πρωτότυπη προσέγγιση στον πόλεμο του Βιετνάμ που προκάλεσε αίσθηση στις Ηνωμένες Πολιτείες – κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά και, με τούτη την αφορμή, ο βιετναμέζικης καταγωγής Αμερικανός συγγραφέας ανταποκρίθηκε ένθερμα στο αίτημα του «Βήματος» για μια συνομιλία. «Η οπτική των Αμερικανών πάνω σ’ αυτόν τον πόλεμο, ο τρόπος που επέλεξαν να συζητούν γι΄ αυτόν και να τον θυμούνται, επικράτησε εν τέλει σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο οι οπτικές γωνίες των Βιετναμέζων, είτε επρόκειτο για τη νικήτρια είτε για την ηττημένη πλευρά, επισκιάστηκαν πλήρως. Θέλησα λοιπόν να γράψω ένα μυθιστόρημα αρκετά δυνατό ώστε να δοκιμάσει και να υπονομεύσει και, ει δυνατόν, να αλλάξει αυτή τη μονόπλευρη θεώρηση των πραγμάτων. Αυτό όμως δεν είναι και τόσο εύκολο, ξέρετε, επειδή η επίδραση της ποπ κουλτούρας παραμένει τεράστια, δηλαδή ακόμη κι αυτοί που μπορεί να καταδικάζουν τις αμερικανικές επεμβάσεις στον υπόλοιπο πλανήτη, αρέσκονται να βλέπουν τις ταινίες του Χόλιγουντ» υπογράμμισε ο Βιέτ Θαν Νγκουιέν, ο οποίος εγκατέλειψε το Βιετνάμ σε ηλικία μόλις τεσσάρων ετών. Επέστρεψε στη χώρα των γονιών του αφότου είχε τριανταρίσει.

Ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ:

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024