Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τρεις μεγάλες κατακτήσεις της LGBT κοινότητας που ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών

Τρεις μεγάλες κατακτήσεις της LGBT κοινότητας που ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών

Σύμφωνο Συμβίωσης, Ταυτότητα Φύλου και Αναδοχή Παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια: Τρεις περιπτώσεις θεσμικών κατακτήσεων της LGBT κοινότητας μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, που σκόρπισαν χαρά και συγκίνηση στο προοδευτικό τμήμα της κοινωνίας. Το νομοσχέδιο για την αναδοχή παιδιών έχει ψηφιστεί επί της αρχής και σήμερα αναμένεται να κατοχυρωθεί. Ωστόσο, υπάρχει κι ένα κομμάτι που αντιστέκεται […]

Σύμφωνο Συμβίωσης, Ταυτότητα Φύλου και Αναδοχή Παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια: Τρεις περιπτώσεις θεσμικών κατακτήσεων της LGBT κοινότητας μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, που σκόρπισαν χαρά και συγκίνηση στο προοδευτικό τμήμα της κοινωνίας. Το νομοσχέδιο για την αναδοχή παιδιών έχει ψηφιστεί επί της αρχής και σήμερα αναμένεται να κατοχυρωθεί. Ωστόσο, υπάρχει κι ένα κομμάτι που αντιστέκεται σθεναρά στις αλλαγές που δεν μπορούν να περιμένουν και που βασίζονται στα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Σύμφωνο Συμβίωσης και… πρώτο Κύμα αντιδράσεων

Στις 23 Δεκεμβρίου του 2015 συνέβη μία ιστορική τομή τόσο για την LGBT κοινότητα, όσο και για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Η LGBT κοινότητα, αν και επισήμανε πως το Σύμφωνο από μόνο του δεν αρκεί, αλλά θα πρέπει να θεωρηθεί μόνο η αρχή των διεκδικήσεων πανηγύρισε την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Αλλά εκτός από την αρχή των διεκδικήσεων, το νομοσχέδιο αποτέλεσε και την αρχή της ατελείωτης γραφικότητας. Η Εκκλησία εξαρχής τάσσεται κατά του νομοχεδίου, αλλά ξεχωρίζει ο μητροπολίτης Αμβρόσιος.  «Η ομοφυλοφιλία είναι εκτροπή από τους Νόμους της φύσεως! Είναι κοινωνικό κακούργημα! Είναι αμαρτία! Όσοι, λοιπόν, είτε την βιώνουν, είτε την υποστηρίζουν δεν είναι φυσιολογικοί άνθρωποι! Είναι αποβράσματα της Κοινωνίας», κηρύττει στο ποίμνιο όπως κι ότι: «Μή διστάζετε, λοιπόν! Όταν καί όπου τους συναντάτε, φτύστε τους!». Μάλιστα, αποφασίζει να χτυπούν πένθιμα οι καμπάνες σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Από βήματος της Βουλής, ο υπόδικος χρυσαυγίτης βουλευτής Γιάννης Λαγός χαρακτήρισε του ομοφυλόφιλους «ανώμαλους» και απαίτησε οι ομοφυλόφιλοι να κάθονται σπίτι τους και όχι να… το διατυμπανίζουν. Μάλιστα, συνέδεσε την ομοφυλοφιλία με την παιδεραστία (τρία χρόνια πριν το κάνει και ο βουλευτής τον ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκης, χθες από βήματος της Βουλής). Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ είχε διαφοροποιηθεί έντονα και τότε.

Τελικά το Σύμφωνο Συμβίωσης υπερψηφίστηκε με 194 ψήφους υπέρ, 55 κατά και 51 απόντες. Κάθετα αρνητική ήταν η Χρυσή Αυγή όπως και το ΚΚΕ. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν μεταξύ άλλων, ο υπ. Άμυνας Πάνος Καμμένος και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

Στην ΝΔ, όπου ψήφισαν κατά συνείδηση υπήρξε διχασμός. Υπέρ ψήφισαν μόλις 19 βουλευτές, 29 επέλεξαν «όχι» και 27 ήταν απόντες.

Η ρύθμιση για την ταυτότητα φύλου

Η ρύθμιση για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου στους ανηλίκους από την ηλικία τν 15 ετών υπερψηφίστηκε στις 10 Οκτωβρίου του 2017 με 148 «ναι» σε σύνολο παρόντων 285 βουλευτών.

Ίσως η πιο αξιομνημόνευτη τοποθέτηση κατά της ρύθμισης να ήρθε από το στόμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν επικαλέστηκε την διάσημη πλέον ιστορία με τον… εξωγήινο στον Υμηττό.

«Μπήκα στον κόπο να μιλήσω με έναν ειδικό, κάτι που αμφιβάλλω αν έχετε κάνει εσείς ή ο πρωθυπουργός. Μου διηγήθηκε μια ιστορία για ένα παιδί που ζήτησε αλλαγή φύλου γιατί ανέβηκε στον Υμηττό και του το είπε ένας εξωγήινος. Με το νομοσχέδιό σας αυτός ο άνθρωπος μπορεί να προβεί σε αλλαγή ταυτότητας φύλου και αυτό να το βρει μπροστά του στη ζωή», είχε πει τότε, σε μια προσπάθεια να τεκμηριώσει την προχειρότητα του νομοσχεδίου και επιμένοντας ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει -μετά την εκλογή της- ένα πιο πλήρες νομοσχέδιο.

Βεβαίως η συζήτηση είχε φουντώσει μέρες πριν την ψήφιση. Αυτήν την φορά η Εκκλησία συγκάλεσε ως και Έκτακτη Ιερά Σύνοδο για το θέμα προκειμένου να διαμαρτυρηθεί και εν τέλει να προσπαθήσει να ακυρώσει την επίμαχη ρύθμιση.

Ακούστηκαν ακρότητες και από τον πολιτικό κόσμο, κυρίως από την Χρυσή Αυγή, αλλά και από μερίδα της ΝΔ και τον ΑΝΕΛ, με τον Κώστα Κατσίκη να ξεχωρίζει για δεύτερη φορά. Στο τέλος καταψήφισαν Στο διά ταύτα, όμως, η ρύθμιση έγινε δεκτή με ανακούφιση και συγκίνηση από την τρανς κοινότητα.

Η υπόθεση της αναδοχής παιδιών

Η επιστημονική κοινότητα έχει αποφανθεί: Η αναδοχή και η υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια δεν τραυματίζει σε καμία περίπτωση των ψυχισμό ενός παιδιού. Τα παραδείγματα από τις χώρες που έχουν κατοχυρώσει το δικαίωμα είναι τουλάχιστον ενθαρρυντικά και το επιχείρημα της μερίδας της κοινωνίας που δηλώνει υπέρ είναι ατράνταχτο: Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν με ασφάλεια και αγάπη κι αυτό είναι το μόνο που αρκεί.

Αυτήν την φορά, πάντως, υπήρξαν αντιδράσεις και από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτος τοποθετήθηκε κατά ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης (που υπενθυμίζεται ότι είχε δηλώσει στο παρελθόν πως τα μνημόνια κάνουν τα παιδιά… ομοφυλόφιλα και έχει ταχθεί κατά και στις δύο προηγούμενες ψηφοφορίες). Ακολούθησαν οι βουλευτές Γεωργία Γεννιά, Γ. Ντιζμάνης και Γ. Καραγιάννης.

Φυσικά οι αντιδράσεις από τους συνήθεις υπόπτους ήταν αναμενόμενες Η Εκκλησία και η ακροδεξιά καταδικάζουν, ο Κώστας Κατσίκης των ΑΝΕΛ σκοράρει 3 στα 3 με την χθεσινή άνευ προηγουμένου δήλωσή του και πάει λέγοντας.

Αυτήν την φορά κατηγορηματικά αντίθετη βρίσκεται και η Νέα Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι οι κοινωνικές συνθήκες δεν έχουν ωριμάσει.

Πάντως, υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο έχει επί της αρχής υπερψηφιστεί και η LGBT κοινότητα για ακόμη μία φορά το καλοδέχτηκε.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024