Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καραμούζης: Οι πέντε «δράκοι» και οι πέντε αναπτυξιακοί καταλύτες για την Ελλάδα

Καραμούζης: Οι πέντε «δράκοι» και οι πέντε αναπτυξιακοί καταλύτες για την Ελλάδα

Την ανάγκη να δημιουργηθεί «ευρύτερη κοινωνική, πολιτική και οικονομική σύμπραξη που θα οδηγήσει τη χώρα στην επόμενη μέρα» επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών, Νικόλαος Καραμούζης

Την ανάγκη να δημιουργηθεί «μια ευρύτερη κοινωνική, πολιτική και οικονομική σύμπραξη που θα οδηγήσει τη χώρα στην επόμενη μέρα» επεσήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Eurobank, Νικόλαος Καραμούζης, σε ομιλία του, με θέμα, «Ανάπτυξη: Πέντε Δράκοι και Πέντε Καταλύτες», σε εκδήλωση της «ΔιαΝΕΟσις» σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Β.Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, ο κ. Καραμούζης επεσήμανε και την ανάγκη αλλαγής της συμπεριφοράς και της νοοτροπίας των οικονομικών φορέων του τόπου. «Το ελληνικό κεφάλαιο να επενδύσει στη χώρα και το μέλλον της» τόνισε.

«Εμείς πρέπει να γίνουμε η αλλαγή που επιθυμούμε να δούμε στην Ελλάδα και μόνο έτσι θα ανακτήσουμε τον έλεγχο του μέλλοντός μας», υπογράμμισε.

«Πρέπει να δημιουργηθεί μια ευρύτερη κοινωνική, πολιτική και οικονομική σύμπραξη, που θα οδηγήσει τη χώρα στην επόμενη μέρα. Ναι, μπορούμε να κάνουμε τη μεγάλη διαφορά στη χώρα. Ναι, μπορεί η χώρα να βγει από την κρίση και να είμαστε αισιόδοξοι. Χρειάζονται τολμηρές πολιτικές αποφάσεις» είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Έγιναν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη δεκαετία

Ο κ. Καραμούζης, αφού ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο η χώρα αντιμετώπισε την κρίση από την αρχή της, τα λάθη που έγιναν κατά τη γνώμη του και τις αδυναμίες, σημείωσε ότι σήμερα υπάρχουν «σαφή στοιχεία βελτίωσης και ανάκαμψης» της οικονομίας και, υπό προϋποθέσεις, αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα.

«Για να είμαστε αντικειμενικοί, σ’ αυτή τη δεκαετία, έστω και υπό πίεση και παρά την πολιτική και κοινωνική αντίσταση, έγιναν και πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις και διορθώθηκαν οι ανισορροπίες που μας οδήγησαν στην κρίση» ανέφερε ο κ. Καραμούζης, με αποτέλεσμα «τα δύο τελευταία χρόνια μετά την κρίση του καλοκαιριού του 2015, η οικονομία και οι αγορές να δείχνουν σήμερα σαφή στοιχεία βελτίωσης και ανάκαμψης, έστω και αν η τελευταία παραμένει αναιμική».

Ο κ. Καραμούζης επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, «η πλειονότητα του πολιτικού συστήματος δεν τόλμησε να παραδεχθεί, ιδιαίτερα από τη θέση της αντιπολίτευσης, ότι σημαντικό τμήμα των προτεινόμενων από τους δανειστές μεταρρυθμίσεων, ήταν αναγκαίες».

Υπογράμμισε επίσης, ότι «περισσότερο από αυτό, τα τελευταία δέκα χρόνια, δεν διαμορφώσαμε το δικό μας αφήγημα εξόδου από την κρίση», δηλαδή «ένα αξιόπιστο πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης, που θα απελευθέρωνε τις υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και θα συμπεριλάμβανε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις».

«Δεν μπορέσαμε να διαμορφώσουμε ένα ισχυρό μέτωπο κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών δυνάμεων, που θα στήριζαν το μεγάλο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Δεν πείσαμε τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών ότι θα είχε να επωφεληθεί από τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, από μια λειτουργούσα, ανοικτή και ανταγωνιστική οικονομία αγοράς» συνέχισε ο κ. Καραμούζης και πρόσθεσε:

«Πρέπει να πείσουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, ότι έχει να επωφεληθεί από μια ισχυρή οικονομία».

Σύμπραξη δυνάμεων για την αναπτυξιακή προοπτική

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών υπογράμμισε ότι για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, απαιτείται «μια σύμπραξη δυνάμεων που θα περιλαμβάνει ανέργους, χαμηλόμισθους ιδιωτικούς υπαλλήλους, στελέχη επιχειρήσεων, έντιμους και συνεπείς φορολογούμενους, τις δυναμικές ιδιωτικές επιχειρήσεις, τους έντιμους και εργατικούς δημοσίους υπαλλήλους, τους νέους αγρότες, τους χαμηλοσυνταξιούχους».

Επίσης, υπογράμμισε ότι «η ευθύνη για την οριστική έξοδο από την κρίση, για την οικονομική ανάκαμψη και κοινωνική συνοχή, δεν αφορά μόνο την πολιτεία και το πολιτικό σύστημα», αλλά «αφορά και την αλλαγή στη συμπεριφορά και νοοτροπία των οικονομικών φορέων του τόπου (…) Εκφράζεται η ανάγκη, το ελληνικό κεφάλαιο να επενδύσει στη χώρα και το μέλλον της» είπε ο κ. Καραμούζης.

Οι πέντε «δράκοι» της οικονομίας

Αναλύοντας τα αίτια που εμποδίζουν την ανάπτυξη – που ήταν και το θέμα της εκδήλωσης – προσέθεσε στους «πέντε δράκους» (δημόσιο χρέος, ασφαλιστικό, φορολογικό, πολυνομία-κακονομία, καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης), άλλους «δύο δράκους», τα «κόκκινα δάνεια» και την μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Καθένα χωριστά και όλα μαζί από κοινού, εγκλωβίζουν την οικονομία σε στασιμότητα και αποθαρρύνουν τις επενδύσεις, εξήγησε.

Ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις «κατέρρευσαν από 50 δισ. το 2007, σε 14,4 δισ. το 2017» και υπογράμμισε ότι απαιτείται αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

«Αυτό απαιτεί κατά τη γνώμη μου προσέλκυση ξένων επενδύσεων» είπε ο κ. Καραμούζης.

Οι πέντε καταλύτες της ανάπτυξης

Ο πρόεδρος της ΕΕΤ, αναφέρθηκε και στους πέντε «καταλύτες» της ανάπτυξης, που σήμερα εντοπίζονται στην ελληνική κοινωνία και δημιουργούν αισιοδοξία και προϋποθέσεις για το μέλλον της οικονομίας.

Μεταξύ αυτών, επεσήμανε την «ανάδειξη μιας νέας δυναμικής και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα», η οποία – σε αντιδιαστολή με την παλαιότερη πιο «προστατευμένη» και κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα – επενδύει στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια, «στη συρρίκνωση του οικονομικού ρόλου του ευρύτερου δημοσίου τομέα» και τον «σταδιακό παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας», καθώς «η χώρα γίνεται πιο εξωστρεφής».

«Παλιά, το σύνολο εξαγωγών αγαθών υπηρεσιών έφτανε το 18%. Σήμερα, έχει φτάσει στο 33% του ΑΕΠ και οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί από το 2009 κατά 40%» πρόσθεσε.

Ως τον τέταρτο καταλύτη, ο κ. Καραμούζης αντιμετώπισε το ότι «η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα αλλάζουν, γίνονται σταδιακά πιο φιλικά προς το επιχειρείν» και ως πέμπτο, «τη διάδοση των νέων κοινωνικών και παραγωγικών αξιών».

Πιο αναλυτικά, οι πέντε αναπτυξιακοί καταλύτες που μπορούν να αποτελέσουν την κρίσιμη και ειδοποιό διαφορά για την οριστική επιστροφή της χώρας σε ισχυρή και διατηρήσιμη αναπτυξιακή τροχιά και οικονομική και κοινωνική κανονικότητα είναι:

1. Ο Πρώτος Αναπτυξιακός Καταλύτης είναι η Ανάδειξη μιας Νέας Δυναμικής και Εξωστρεφούς Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα

H κρίση και οι μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τις διεθνείς εξελίξεις στις αγορές και τις οικονομίες και την κατάρρευση της εγχώριας ζήτησης, ανέδειξαν μια νέα γενιά επιχειρηματιών, μια νέα ελληνική δυναμική επιχειρηματικότητα, ανθεκτική στις προκλήσεις των ανοικτών αγορών και του διεθνούς ανταγωνισμού.

2. Ο Δεύτερος Αναπτυξιακός Καταλύτης είναι η Συρρίκνωση του Οικονομικού Ρόλου του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

Ο ρόλος και η επιρροή του δημοσίου τομέα στην οικονομία, π.χ. στην ενέργεια, τις τράπεζες, τις υποδομές, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, που στο παρελθόν αποτελούσαν ατμομηχανή ανάπτυξης, περιορίζεται δραστικά, σε βαθμό πρωτοφανή για τη μεταπολεμική περίοδο.

Περιορίζεται δηλαδή ο ρόλος ενός κρατικοδίαιτου οικονομικού και κοινωνικού συστήματος, μιας προστατευμένης επιχειρηματικότητας, εθισμένης στο εύκολο κέρδος και στην απουσία διαφάνειας και ανταγωνισμού.

Η αποδυνάμωση του οικονομικού ρόλου του κράτους δεν σημαίνει ότι η οικονομία της αγοράς θα πρέπει να λειτουργεί χωρίς κανόνες, αποτελεσματικούς θεσμούς,
σύγχρονη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, ανεξάρτητες εποπτικές, ρυθμιστικές και ελεγκτικές αρχές, σύγχρονο και ευέλικτο εργασιακό πλαίσιο,
χωρίς κοινωνικό κράτος και μέτρα στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, και συνθήκες ανταγωνισμού στις αγορές.

3. Ο Τρίτος Αναπτυξιακός Καταλύτης είναι ο Σταδιακός Παραγωγικός Μετασχηματισμός της Ελληνικής Οικονομίας.

Η οικονομική παραγωγική δομή της χώρας, λόγω της παρατεταμένης κρίσης και των μεταρρυθμίσεων υπόκειται σε ένα βαθύ μετασχηματισμό της οικονομικής αρχιτεκτονικής της, με σημαντική μετατόπιση παραγωγικών συντελεστών σε δυναμικότερους τομείς.

Δημιουργούνται υπό προϋποθέσεις νέες ευκαιρίες και επενδυτικές και παραγωγικές δυνατότητες για τη χώρα.

Στην παλιά οικονομία πριν την κρίση, ήταν κυρίαρχος ο οικονομικός ρόλος του κράτους, της ιδιωτικής κατανάλωσης (έως 75% του ΑΕΠ), των επενδύσεων στην οικοδομή και τις κατασκευές (έως 11%του ΑΕΠ), μια κλειστή οικονομία κύριων υπηρεσιών και εξυπηρέτησης της εγχώριας αγοράς και του εμπορίου, με το σύνολο των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών να είναι μόνο 18% του ΑΕΠ και με κυρίαρχο οδηγό της ανάπτυξης την εσωτερική ζήτηση, τις πληθωριστικές αυξήσεις μισθών και την ταχύτατη αύξηση της χρηματοδότησης.
Η νέα, μετά την κρίση, οικονομία γίνεται σταδιακά όλο και πιο ανταγωνιστική διεθνώς.
Προσελκύει σημαντικές ξένες αλλά και εγχώριες ιδιωτικές επενδύσεις, που κατευθύνονται στην αναβάθμιση των υποδομών και της παραγωγικής υποδομής, με αφετηρία το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.
Η χώρα γίνεται πιο εξωστρεφής (το ποσοστό εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών ως προς το ΑΕΠ αυξάνεται σταθερά, στο 33% σήμερα) με τον τουρισμό, τις μεταφορές, τη βιομηχανία, τη μεταποίηση, τις εξαγωγές, την ενέργεια, τα logistics, τις υποδομές, τα τρόφιμα και τα μέταλλα, ενδεικτικά, να αποτελούν τους νέους δυναμικούς κλάδους, τους αναπτυξιακούς πυλώνες προσέλκυσης επενδύσεων, που οδηγούν τη χώρα σε σταθερή τροχιά ανάκαμψης.
Μια νέα οικονομία που, σε περιβάλλον πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, μπορεί να προσφέρει ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες λόγω:
§      των σημαντικών ιδιωτικοποιήσεων,
§      του μεγάλου ύψους των NPLs προς πώληση και αναδιάρθρωση,
§      των ιστορικά χαμηλών τιμών κινητών και ακινήτων αξιών,
§      της αναγκαιότητας δημιουργίας ισχυρότερων και μεγαλύτερων επιχειρηματικών σχημάτων,
§      της κατάρρευσης των ιδιωτικών επενδύσεων που δημιουργεί προϋποθέσεις υψηλών επενδυτικών αποδόσεων σε δυναμικούς κλάδους,
§      του σημαντικά χαμηλότερου κόστους εργασίας,
§      των βελτιούμενων υποδομών (οδικοί άξονες, λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι, ψηφιακές και επικοινωνιακές υποδομές),
§      του αποκλιμακούμενου κόστους χρήματος,
§      των δεσμεύσεων για δημοσιονομική σταθερότητα,
§      της διάθεσης των σημαντικών πόρων από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και τους διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, και
§      του εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού.

4. Ο Τέταρτος Αναπτυξιακός Καταλύτης είναι ότι η Κοινωνία και το Πολιτικό Σύστημα Αλλάζουν, Γίνονται Σταδιακά πιο Φιλικά προς το Επιχειρείν, τις Ιδιωτικές Επενδύσεις, τις Ιδιωτικοποιήσεις και τη Μείωση του Οικονομικού Ρόλου του Κράτους.

Η υλοποίηση των τολμηρών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται, προϋποθέτει τη διαμόρφωση ενός ισχυρού ηγετικού πόλου εξουσίας, μέσω ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων, που θα δεσμευθεί να υλοποιήσει ένα τολμηρό αναπτυξιακό πρόγραμμα αλλαγών και παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Αυτός ο ηγετικός πόλος εξουσίας θα πρέπει να πείσει την πλειοψηφία της κοινωνίας, ότι οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση και την ατροφική ανάπτυξη, κυρίως δε να πειστεί η κοινωνία ότι θα αποκομίσει μέρισμα επιτυχίας, οφέλη από τη δημιουργία, μιας σύγχρονης ανοικτής, ανταγωνιστικής και δίκαιης, οικονομίας αγοράς.

5. Ο Πέμπτος Αναπτυξιακός Καταλύτης είναι η Διάδοση των Νέων Κοινωνικών και Παραγωγικών Αξιών

Υπάρχει μια σαφής στροφή της κοινωνίας και κυρίως της νέας γενιάς προς τις οικονομικές και κοινωνικές αξίες που καθιστούν την οικονομία εύρωστη, δυναμική και παραγωγική και την κοινωνία συνεκτική και υπεύθυνη.

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024