Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοτζιάς: Η Τουρκία προσπαθεί να νομιμοποιήσει παράνομα αιτήματα

Κοτζιάς: Η Τουρκία προσπαθεί να νομιμοποιήσει παράνομα αιτήματα

Για προσπάθεια νομιμοποίησης των παράνομων αιτημάτών της έκανε λόγο ο έλληνας ΥΠΕΞ, σχετικά με την ενέργεια της Τουρκίας να καταθέσει χάρτες οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της. Παράλληλα, εξέφρασε την επιθυμία για μια ευρωπαϊκή Τουρκία, με την οποία «θα έχουμε φυσιολογικές σχέσεις»

Η Τουρκία προσπαθεί με όλους τους τρόπους να νομιμοποιήσει τα παράνομα αιτήματά της, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σχολιάζοντας τα περί κατάθεσης από τουρκικής πλευράς χαρτών στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στους οποίους ορίζει την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της, αγνοώντας τόσο το Καστελόριζο, ως νησιωτικό σύμπλεγμα, όσο και ολόκληρες θαλάσσιες περιοχές που ανήκουν σε Ελλάδα και Κύπρο.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, η Τουρκία έχει καταθέσει προς τον ΟΗΕ μία απάντηση σε εμάς, την οποία την περιφέρει οπουδήποτε. «Είναι λανθασμένες τοποθετήσεις, αλλά η Τουρκία προσπαθεί με όλους τους τρόπους να νομιμοποιήσει τα παράνομα αιτήματά της, γιατί, όπως έχω πει, προσπαθεί πάντα να κάνει νομιμοφανείς τις κινήσεις της» σημείωσε, τονίζοντας ότι το Διεθνές Δίκαιο δεν μπορεί να εγκλωβιστεί σε τέτοια σχέδια.

«Ονειρευόμαστε μια ευρωπαϊκή Τουρκία»

Ο έλληνας ΥΠΕΞ, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, στη Λευκωσία, ανέφερε πως η Ελλάδα «πάντα ονειρεύεται και ελπίζει σε μια Τουρκία ευρωπαϊκή, με την οποία θα έχουμε φυσιολογικές σχέσεις και φυσιολογικά σύνορα».

Ευρωπαϊκή Τουρκία θα σήμαινε, σημείωσε, μια Τουρκία χωρίς κατοχή ξένων εδαφών, μια Τουρκία που δεν θα επιζητά να δίνει εγγυήσεις και να έχει παρεμβατικά δικαιώματα σε τρίτες χώρες, που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της, που δεν θα επεμβαίνει, όπως στο Αφρίν, σε τρίτες χώρες.

Αν, ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, ο ένας στόχος μας είναι η Κύπρος ως κανονικό κράτος, ο άλλος, πιο δύσκολος στόχος είναι οι φυσιολογικές σχέσεις. «Αυτό πορευόμαστε μαζί, και συζητήσαμε τρόπους και δρόμους για να επηρεάσουμε περισσότερο τους παίχτες – με την έννοια των διεθνών σχέσεων – που εμπλέκονται σε αυτήν τη διαδικασία» επεσήμανε ο έλληνας υπουργός.

Από την πλευρά του, ο Ν.Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση σημειώνει την χθεσινή δήλωση του κ. Ερντογάν, ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τον στόχο της ΕΕ.

«Ως Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμούμε την ύπαρξη προόδου στις σχέσεις των Βρυξελλών με την Άγκυρα και ευελπιστούμε ότι η δήλωση του τούρκου προέδρου θα μετουσιωθεί και σε συγκεκριμένες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση» σημείωσε.

Για το πλαίσιο του Γκουτέρες

Για το θέμα του πλαισίου του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο κ. Κοτζιάς υπενθύμισε ότι είναι αυτός που σχολίασε επί μακρόν εκείνο το βράδυ (στο Κραν Μοντανά) τις προτάσεις του γενικού γραμματέα, όπως έκανε και ο πρόεδρος Ν.Αναστασιάδης «πριν τινάξουν οι τρίτες πλευρές τη συζήτηση στον αέρα».

Ο κ. Γκουτέρες, εξήγησε ο κ. Κοτζιάς, προσπάθησε να συνοψίσει τη συζήτηση «στη βάση και των αρχών του ΟΗΕ, ότι δεν μπορούν τρίτα κράτη να παρεμβαίνουν σε κράτη μέλη του ΟΗΕ, ότι αυτά είναι ξεπερασμένα, αντιδημοκρατικά, ενάντια στο διεθνές δίκαιο , ότι πρέπει να αποσυρθούν τα παράνομα στρατεύματα της Τουρκίας, και αυτό που υπολείπεται θα πρέπει να το δουν οι ηγέτες σε μια κατ’ ιδίαν συζήτηση και όχι οι υπουργοί Εξωτερικών, δηλαδή ο κ. Αναστασιάδης και οι πρωθυπουργοί των δύο κρατών, και ότι η Συνθήκη Εγγυήσεων πρέπει να καταργηθεί».

Για το ίδιο θέμα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε δημόσιο διάλογο περί του πλαισίου Γκουντέρες». Υπάρχει , πρόσθεσε, μια πολύ καλή ευκαιρία με την απόφαση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, να αποστείλει εκπρόσωπό του σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να τοποθετηθούν ξεκάθαρα επί του πλαισίου.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024