Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα αβγά δεν επιβαρύνουν την καρδιαγγειακή υγεία

Τα αβγά δεν επιβαρύνουν την καρδιαγγειακή υγεία

Παρά τις διαφορετικές συμβουλές για το ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αβγών από τα άτομα με προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2, η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να στερούνται τα αβγά στο πλαίσιο μια υγιεινής διατροφής

Τα αβγά δεν αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στα άτομα με προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2, αποφαίνεται νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Νικ Φουλερ από το Ινστιτούτο Παχυσαρκίας, Διατροφής, Άθλησης και Διατροφικών Διαταραχών Boden, είχαν σε προηγούμενη μελέτη εξετάσει κατά πόσο οι συμμετέχοντες είχαν πετύχει να διατηρήσουν το σωματικό τους βάρος, είτε έκαναν διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αβγά (12 την εβδομάδα), είτε με χαμηλή περιεκτικότητα (λιγότερα από δύο). Τότε δεν είχε προκύψει διαφορά ως προς τους δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου, μετά από τρεις μήνες.

Οι ίδιοι εθελοντές κλήθηκαν στην παρούσα μελέτη να ακολουθήσουν πρόγραμμα διατροφής με στόχο την απώλεια βάρους για επιπλέον τρεις μήνες, κάνοντας υψηλή ή χαμηλή κατανάλωση αβγών. Ωστόσο, στη συνέχεια για ακόμα έξι μήνες οι συμμετέχοντες υπό ιατρική παρακολούθηση πάντα, συνέχισαν την υψηλή ή χαμηλή κατανάλωση αβγών.

Σε όλες τις φάσεις, και οι δύο ομάδες δεν εμφάνισαν ανεπιθύμητες αλλαγές στους δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου (όπως η χοληστερόλη, το σάκχαρο και η αρτηριακή πίεση του αίματος) και πέτυχαν ίση απώλεια βάρους ανεξαρτήτως κατανάλωσης αβγών.

«Παρά τις διαφορετικές συμβουλές για το ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αβγών από τα άτομα με προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2, η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να στερούνται τα αβγά στο πλαίσιο μια υγιεινής διατροφής», εξηγεί ο Δρ Φουλερ.

Και προσθέτει ότι «η διατροφή που έκαναν οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχε υποκαταστήσει τα κορεσμένα λιπαρά, όπως το βούτυρο, με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, όπως το ελαιόλαδο».

Ενώ τα αβγά είναι πηγή διατροφικής χοληστερόλης και οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα της LDL («κακής») χοληστερόλης, η νέα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση αβγών έχει μικρή επίπτωση στα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

Τα αβγά είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και μικροθρεπτικών συστατικών και μπορούν μεταξύ άλλων να βοηθήσουν στη ρύθμιση της πρόσληψης λιπαρών και υδατανθράκων, ενώ έχει αποδειχθεί ότι κάνουν καλό στην υγεία των ματιών και της καρδιάς, των αγγείων, ενώ είναι επωφελή και κατά την κύηση.

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024