Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Βούλιαξε» ξανά η Ηλεία - Ελλιπή τα αντιπλημμυρικά έργα

«Βούλιαξε» ξανά η Ηλεία – Ελλιπή τα αντιπλημμυρικά έργα

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα προκειμένου να προστατευτεί η περιοχή από τις πλημμύρες

H δυνατή βροχόπτωση «έπνιξε» ξανά το νομό Ηλείας.  Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην εθνική οδό Πύργου-Τρίπολης, στο ύψος της διασταύρωσης του Στρεφίου και στην εθνική οδό Πύργου-Κυπαρισσίας, στο ύψος της κοινότητας Καλλίκωμο.

Όπως πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης, στις περιοχές αυτές βρίσκονται μηχανήματα, ώστε να αποκατασταθεί η κυκλοφορία, ενώ σημείωσε ότι καταγράφονται σποραδικά προβλήματα, τόσο στο επαρχιακό, όσο και στο δημοτικό οδικό δίκτυο.

Πρόκειται για την δεύτερη φορά από την αρχή του έτους που σημειώνονται τέτοιες καταστροφές στην περιοχή, με την πρώτη να συμβαίνει στα τέλη του Φεβρουαρίου. Τότε ο νόμος είχε πληγεί από πλημμύρες και πολλές κατολισθήσεις.

Μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007 (και όσες ακολούθησαν έκτοτε) η αποσάθρωση των εδαφών έχει σαν αποτέλεσμα να «χάνονται» κάτω από την βροχή ολόκληρες εκτάσεις ή να υποχωρούν από το νερό. Υπενθυμίζεται ότι το 2007 καταστράφηκαν περί τα 450.000 στρέμματα γης.

Από το 2007 μέχρι σήμερα η αποκατάσταση του φυσικού τοπίου δεν έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό. Για την ακρίβεια, μάλλον βραδυκίνητη είναι, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αναγέννηση των ελαιώνων που είναι τόσο απογοητευτική, ώστε άνθρωποι αναγκάζονται να φύγουν από τα χωριά και να μετακινηθούν στις πόλεις, αλλάζοντας ακόμα και επάγγελμα.

Η μη αποκατάσταση του φυσικού τοπίου -που ούτως ή άλλως χρειάζεται χρόνο να ανακάμψει- είναι ένα από τις βασικές αιτίες των πλημμύρων, αφού δεν υπάρχουν δέντρα ικανά να συγκρατήσουν τον όγκο του νερού.

Σε δεύτερη ανάγνωση, όμως, το πρόβλημα εντοπίζεται στην κωλυσιεργία του ίδιου του κρατικού μηχανισμού. Νούμερο ένα πρόβλημα αποτελεί ο Αλφειός ποταμός και δευτερευόντως η Νέδα. Ο Αλφειός λόγω των βροχοπτώσεων κατεβαίνει ορμητικός, παρασέρνοντας καλλιεργήσιμες εκτάσεις και απειλώντας ακόμα και κατοικημένες περιοχές. Επί σειρά ετών τα έργα της διαγράμμισης της κοίτης και της αντιπλημμυρικής προστασίας λάμπουν διά της απουσίας τους κι έτσι το ποτάμι παραμένει ανοιχτή πληγή κατά τις περιόδους των έντονων βροχοπτώσεων.

Αντιπλημμυρικά έργα και καθυστερήσεις

Στα τέλη του 2017 ανακοινώθηκαν με υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση αντιπλημμυρικά έργα για τις ευάλωτες περιοχές, με αφορμή και τις φονικές πλημμύρες στην Μάνδρα Αττικής.

Τα έργα αφορούν το πρώτο τμήμα της αποκαλούμενης «Παραλιακής οδού» της Ηλείας και την αποκατάσταση των ζημιών σε Δήμους της Ηλείας από τις πλημμύρες του Φθινοπώρου του 2016, ενώ η μελέτη αφορά στο δρόμο Πύργος – Αρχαία Ολυμπία – Βυτίνα – Τρίπολη

Το ποσό που πιστώνεται για την υλοποίηση των δυο έργων και την σύνταξη της μελέτης είναι συνολικού ύψους 11,3 εκατομμύρια ευρώ. και αναμένεται να αυξηθεί κατά 5 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2018, κατά διαβεβαίωση του υπουργείου.

Ωστόσο, φαίνεται πως η ανάθεση ήρθε πολύ αργά, τρία χρόνια μετά τις πλημμύρες και τον ανεμοστρόβιλο του 2015 και έτσι η Ηλεία συνεχίζει να «βουλιάζει».

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024