Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακροδεξιοί βεβήλωσαν το εβραϊκό νεκροταφείο στη Νίκαια - Αυξάνονται οι επιθέσεις μίσους

Ακροδεξιοί βεβήλωσαν το εβραϊκό νεκροταφείο στη Νίκαια – Αυξάνονται οι επιθέσεις μίσους

Καταδικάζουν την επίθεση κυβέρνηση και ΝΔ

«Τι είδους άνθρωποι είναι αυτοί που μισούν νεκρούς;» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζής με αφορμή την βεβήλωση του εβραϊκού νεκροταφείου της Νίκαιας σήμερα.

Άγνωστοι εκδήλωσαν το αντισημιτικό τους μένος σπάζοντας τουλάχιστον τρεις τάφους, πράξη που έγινε αντιληπτή από τον φύλακα ο οποίος ειδοποίησε την αστυνομία. 

«Ας μην μείνουμε αδιάφοροι απέναντι σε μια πράξη που στρέφεται ενάντια σε μια βαθιά ανθρώπινη ανάγκη, τον σεβασμό των νεκρών. Ο βανδαλισμός του εβραϊκού νεκροταφείου πρέπει να είναι για μας μια αιτία, ένας λόγος για να εντείνουμε ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες μας ώστε το δηλητήριο του αντισημιτισμού να μείνει μακριά από την κοινωνία μας» υπογράμμισε ο κ. Καλαντζής.

Την επίθεση καταδίκασε με ανακοίνωσή της και η ΝΔ.

«Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει απερίφραστα τους χθεσινούς βανδαλισμούς στο Εβραϊκό Τμήμα του 3ου Νεκροταφείου στη Νίκαια. Η χθεσινή βεβήλωση δεν πρόκειται, δυστυχώς, για μεμονωμένο γεγονός, αφού τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί σειρά βανδαλισμών σε εβραϊκούς τάφους και μνημεία για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. 

»Είναι ευθύνη της αστυνομίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να διαλευκάνει άμεσα την υπόθεση και να οδηγήσει τους υπαίτιους στη Δικαιοσύνη. Είναι ευθύνη όλων μας να σταθούμε αποφασιστικά απέναντι σε κάθε έκφραση αντισημιτισμού από όπου και αν αυτή προέρχεται».

Αύξηση ακροδεξιών επιθέσεων

Αλλά δεν είναι η πρώτη επίθεση, για την ακρίβεια είναι μία από τις πολλές του τελευταίου διαστήματος. Η τελευταία έγινε την Πρωτομαγιά σε ένα σχολείο της Καλλιθέας το οποίο υπήρξε η φυλακή του Νίκου Μπελογιάννη. Νεοναζί βανδάλισαν το σχολείο γεμίζοντάς το συνθήματα και τα… γνωστά σύμβολα του μαιάνδρου και το ναζιστικού στόχου.

Είχαν προηγηθεί επιθέσεις που ξεκίνησαν από το συλλαλητήριο για το μακεδονικό στην Θεσσαλονίκη. Τότε  χρυσαυγίτες βεβήλωσαν το μνημείο του Ολοκαυτώματος και την ίδια ημέρα ακροδεξιοί που «δεν κατονομάστηκαν» κατέκαψαν έναν κοινωνικό χώρο.

Ακολούθησε η επίθεση στην Φαβέλα, κοινωνικό χώρο στον Πειραιά, στις 25 Φεβρουαρίου. 

Ομάδα 10 χρυσαυγιτών, προερχόμενοι από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά (όπου βρίσκεται και ο κοινωνικός χώρος Φαβέλα), όρμησαν με λοστούς, κράνη και φωτοβολίδες, φωνάζοντας συνθήματα και κραδαίνοντας πυρσούς.  Η επίθεση έγινε στο άνοιγμα του χώρου για την εβδομαδιαία συνέλευσή του και στο τέλος, αποχωρώντας και αφού είχαν τραυματίσει την δικηγόρο Ελευθερία Τομπατζόγλου, φώναξαν «Αίμα – Τιμή – Χρυσή Αυγή».

Η Ελευθερία Τομπατζόγλου είναι η δικηγόρος της οικογένειας του Παύλου Φύσσα. Η γυναίκα οδηγήθηκε στο Αττικό Νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Βεβηλώσεις εβραϊκών μνημείων

Τον τελευταίο ένα χρόνο σημειώθηκαν ακόμα δύο επιθέσεις σε εβραϊκά μνημεία. Η μία ήταν στο μνημείο για τους 1.484 Καβαλιώτες Εβραίους που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα και που βρίσκεται στο κέντρο της Καβάλας. Στις 30 Μαρτίου του 2017 άγνωστοι κατέστρεψαν με σφυρί την μπροστινή όψη του μνημείου.

Τον Ιούλιο του 2017 ήρθε και μία επίθεση από έναν… καθόλου άγνωστο. Πρόκειται για τον «Πατέρα Κλεομένη», τον ρασοφόρο – «καρτούν» που έχει απασχολήσει πολλές φορές την επικαιρότητα προτού διαταχθεί η δίωξή του. Ο «Πάτερ Κλεομένης» βεβήλωσε το εβραϊκό μνημείο της Λάρισας πετώντας αυγά και καλώντας τον κόσμο να το γκρεμίσει με μπουλντόζες!

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024