Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Ορέστης Καρύδας μιλά στο in.gr για τον «Μισάνθρωπο»

Ο Ορέστης Καρύδας μιλά στο in.gr για τον «Μισάνθρωπο»

Η παράσταση ανεβαίνει στο Σύγχρονο Θέατρο σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη

Η πιο πικρή κωμωδία του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη, μετάφραση Γιάγκου Ανδρεάδη και διασκευή για έξι πρόσωπα της Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη σε νέα ελληνική έμμετρη απόδοση 1.600 στίχων.

Το ανέβασμα αυτό εμπνέεται από τη θεατρικότητα της κοινωνίας καθώς αυτή συνδιαλέγεται με το απροσποίητο και την αιχμηρή, γυμνή ειλικρίνεια του πρωταγωνιστή – σαν να μην πέρασε μια μέρα από τον Ιούνιο του 1666 όπου το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά.

Έξι ήρωες επί σκηνής, όλοι θύτες και θύματα μιας μακράς, ατομικής και ομαδικής, υποκρισίας με σκοπό το κέρδος των εντυπώσεων και μια καλή θέση στα μάτια των άλλων. Μόνος αντίπαλος με την πραγματικότητα, ο ειλικρινής Άλκηστος. Με την εμμονική του ροπή προς την αλήθεια με κάθε κόστος και κυρίως τον ατελείωτο και ατελέσφορο έρωτά του για τη γοητευτική Σελιμένη, να δεσπόζουν ως πηγές της δυστυχίας του.

O Ορέστης Καρύδας, που ερμηνεύει τον ρόλο του Φιλήντα μας μίλησε για το έργο και την ύπαρξη των ηρώων στην πραγματική ζωή.

Τι σε γοητεύει στο έργο του Μολιέρου; 
Πόσο επίκαιρο και πόσο διαχρονικό το βρίσκεις και γιατί. Η καθαρότητα της πρόθεσης του συγγραφέα. Στόχος του να καταδείξει την σαθρότητα της κοινωνίας της εποχής του και τα κακώς κείμενα. Και το καταφέρνει με απαράμιλλη ευκολία και μαεστρία. Ένα έργο άκρως επίκαιρο και διαχρονικό καθώς η επιφανειοκρατία, η βιτρίνα και η σάχλα πρωτοστατούν σήμερα και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα δημιουργώντας πρότυπα κενότητας.

Μίλησέ μας για την έμμετρη διασκευή της Ιόλης Ανδρεάδη και του Αρη Ασπρούλη. 
Μία διασκευή που κάνει τον λόγο να ρέει και να χαϊδεύει απαλά το αυτί του θεατή. Το στοίχημα ήταν δύσκολο και εξαιρετικά απαιτητικό καθώς έπρεπε να ακολουθήσουμε πιστά αυτό το οικοδόμημα ειδάλλως θα μπορούσε να καταρρεύσει ολοσχερώς. Τελικά αποδείχθηκε μαγικό το εμπιστευτήκαμε και αισθάνομαι πως το κατακτήσαμε . Παράλληλα, Ο έμμετρος αυτός λόγος με την ποιητική του διάσταση κάνει τα βέλη της σκληρής κριτικής του συγγραφέα να ακουμπούν απαλά τον θεατή και τελικά να τον οδηγούν σε μεγαλύτερη ταύτιση . Αισθάνομαι ευγνώμων που καταπιάστηκα με ένα τέτοιο ισχυρό κείμενο και με αυτή την δύστροπη και άκρως απαιτητική προσέγγιση του έμμετρου λόγου.

Μίλησέ μας για τον χαρακτήρα του Φιλήντα. Εντοπίζεις ομοιότητες του ρόλου με σένα; 
Ενσαρκώνω τον ρόλο του Φιλήντα, ενός ευγενή και τρυφερού νέου με τρομερή  διάθεση για ζωή. Έχει ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ και με ένα τρόπο λειτουργεί ως ο αντίποδας του Μισανθρώπου. Είναι ο πιο αγαπημένος φίλος του και εκείνος που τον επαγρυπνεί για την ομορφιά του Ζείν. Στις λέξεις του ταυτίστηκα με την θετικότητα και την παρορμητικότητά του. Με την ακατάσχετη όρεξη του για ανθρώπινη επαφή. Την ουσιαστική ευγένεια του ψυχισμού του και την καθαρότητα του χαρακτήρα.

Τους ήρωες του έργου τους συναντάμε σήμερα στη πραγματική ζωή;
Φυσικά και αδιαπραγμάτευτα. Ο συγγραφέας κατασκευάζει ισχυρούς χαρακτήρες προτυπα  που υπάρχουν σε κάθε εποχή. Και αυτό επίσης είναι ένα χαρακτηριστικό που κάνει το έργο σύγχρονο και διαχρονικό. Πάντα θα υπάρχει ο μισάνθρωπος δίπλα μας, ο εραστής, ο φίλος, ο αριβίστας, η φλύαρη και κακεντρεχής γειτόνισσα, η φίλη, η αγαπημένη συγγενής κ.τ.λ . Είναι ένα έργο που σκιαγραφεί όχι μόνο την εποχή του συγγραφέα αλλά το ανθρώπινο γένος σε βάθος χρόνου.

Έχεις περάσει περιόδους μισανθρωπίας; 
Όχι δεν νομίζω αγαπώ πολύ τους ανθρώπους και τους σέβομαι όπως αγαπώ.

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024