Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το μείγμα που σκοτώνει τους Ελληνες

Το μείγμα που σκοτώνει τους Ελληνες

Το 2015, το 88,2% των φορολογούμενων δήλωσε ετήσιο εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ. Παρ’ όλ’ αυτά, πλήρωσε το 32,7% των φόρων

Τον τελευταίο καιρό, διαβάζω διάφορες εκθέσεις και απογοητεύομαι. Βλέπω την στατιστική αποτύπωση όσων συμβαίνουν γύρω μας και πείθομαι πως αυτή η χώρα χρειάζεται ένα σοκ. Κι επιτέλους πλάνο. Και κοινή λογική.

Μια τέτοια έκθεση είναι κι εκείνη της διαΝΕΟσις και του ΙΟΒΕ, που ξεκινάει με την κραταιά παραδοχή των ερωτώμενων πως το μεγαλύτερο πρόβλημά τους δεν είναι άλλο από… τη φορολογία.

Μας πήραν και τα σώβρακα, λέει ο θυμόσοφος λαός μας. Και δεν απέχει από την πραγματικότητα: Το 2015, το 88,2% των φορολογούμενων δήλωσε ετήσιο εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ. Παρ’ όλ’ αυτά, πλήρωσε το 32,7% των φόρων. Οι αναγνώσεις αυτού του δεδομένου είναι δύο και είναι και οι δύο δυσάρεστες: Όσοι βγάζουν λιγότερα από 2.000 ευρώ μηνιαίως, διέθεσαν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους σε φόρους. Το ίδιο, όμως, «έπαθαν» και όσοι βγάζουν περισσότερα.

Το συμπέρασμα είναι πως κανείς δεν νιώθει το ένα από τα απαιτούμενα ενός ορθού φορολογικού συστήματος: Δικαιοσύνη. Ούτε πλούσιος και φυσικά ούτε φτωχός.

Ένα άλλο απαιτούμενο, εκείνο της σταθερότητας, είναι στην Ελλάδα όνειρο μακρινό: Μόνο το 2016 ψηφίστηκαν 5 αμιγώς φορολογικοί νόμοι, 89 σχετικές Υπουργικές αποφάσεις και 186 εγκύκλιοι.

Υπάρχει, άραγε, γιατρειά; Υπάρχει. Και, κατά πρώτον, ακούει στο όνομα της λογικής ανακατανομής των φοροϋπαλλήλων.   Μήπως αυξηθούν οι έλεγχοι και μειωθεί εκείνο το 41% των ερωτηθέντων που θεωρούν «θεμιτή» τη φοροδιαφυγή.

Και μετά, μπορούμε να περάσουμε σε λογικές παρεμβάσεις, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η απλοποίηση και σταθεροποίηση του συστήματος, αλλά και ο επανασχεδιασμός των όποιων φοροαπαλλαγών.

Μην ψάχνετε, λοιπόν, τα… σώβρακά σας. Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως δεν τα πήραν μόνο οι φόροι. Τα πήρε και η ανικανότητά τους. Και η έλλειψη ολιστικού σχεδιασμού, πλάνου και κοινής λογικής.

Κι απ’ την άλλη, η ύπαρξη μίας δήθεν αριστερόστροφης επιχειρηματικής ποινικοποίησης. Ένα μείγμα που (μας) σκοτώνει.

H Σοφία Νικολάου είναι Δικηγόρος  www.sofianikolaou.com

Sports in

Ιμπόρα: «Έχουμε καταφέρει κάτι πολύ μεγάλο στην Ευρώπη – Ήρθα στον Ολυμπιακό για να γίνω πρωταθλητής»

Ο Βιθέντε Ιμπόρα μίλησε για το ντέρμπι της Κυριακής με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ που θα δώσει στον Ολυμπιακό την ευκαιρία να μειώσει τη διαφορά από την κορυφή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024