Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θηρασιά, ένα με τη Σαντορίνη

Θηρασιά, ένα με τη Σαντορίνη

Απέναντι από τη μαγευτική Οία

Η Θηρασία ή Θηρασιά, όπως είναι περισσότερο γνωστή, ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Σαντορίνης (περιλαμβάνει επίσης το ομώνυμο νησί και το Ασπρονήσι) και βρίσκεται απέναντι από τη μαγευτική Οία.

Αποτελεί κατάλοιπο ενός μεγάλου νησιού (Στρογγύλης ή Καλλίστης), που βυθίστηκε εν μέρει ύστερα από μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη κατά τους Προϊστορικούς Χρόνους (τέλη 17ου αιώνα π.Χ.).

Τη φυσιογνωμία της συνθέτουν, κατά κύριο λόγο, το επιβλητικό φυσικό ανάγλυφο με τους εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς, τα δείγματα αναλλοίωτης λαϊκής αρχιτεκτονικής στα σπίτια και τις εκκλησίες, ο οικισμός του Μανωλά με το αυθεντικό παραδοσιακό χρώμα, η γραφική ακρογιαλιά του Κόρφου με τις παραδοσιακές ταβέρνες, που υποδέχονται τους εκδρομείς από τη Σαντορίνη.

Οι επισκέπτες της Θηρασιάς εντυπωσιάζονται από τη μαγευτική θέα στη Σαντορίνη, την Παλαιά και τη Νέα Καμένη, καθώς και από τη φιλόξενη διάθεση των κατοίκων.

Στο Μανωλά, την πρωτεύουσα της Θηρασιάς με την υπέροχη θέα στη φημισμένη καλντέρα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.

Μακρύτερα βρίσκονται το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, στην ψηλότερη κορυφή της Θηρασιάς, και η μονή της Παναγίας, στο νότιο άκρο του νησιού, με ανεπανάληπτη θέα στην καλντέρα, τη Σαντορίνη, την Παλαιά και τη Νέα Καμένη, καθώς και στα Κεραδιανά Γκρεμνά, επιβλητική τοποθεσία του νησιού.

Φιδωτό μονοπάτι συνδέει το Μανωλά με το γραφικό επίνειό του, τον Κόρφο.

Στον Ποταμό, μεσόγειο χωριό με παραδοσιακό χρώμα, ξεχωρίζουν οι εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Σπυρίδωνα και της Παναγίας της Γιάτρισσας.

Εξαίρετης αρχιτεκτονικής είναι και η εκκλησία της Παναγίας των Εισοδίων στην Αγριλιά, παλαιό αγροτικό οικισμό.

Στο βόρειο άκρο της Θηρασιάς, απέναντι από το Αμμούδι της Οίας,  βρίσκεται το λιμάνι της Ρίβας. Σύμφωνα με την παράδοση, η Σαντορίνη (Santa Irini) οφείλει την ονομασία της στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης που βρίσκεται εδώ.

Sports in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024