Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ταίναρο, ο Κάβο Ματαπάς των ναυτικών

Ταίναρο, ο Κάβο Ματαπάς των ναυτικών

Νότιο άκρο της Πελοποννήσου, της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Βαλκανικής χερσονήσου

Νότιο άκρο της Πελοποννήσου, της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Βαλκανικής χερσονήσου, το ακρωτήρι Ταίναρο, γνωστό στους ναυτικούς ως Κάβο Ματαπάς, είναι ένας τόπος ξεχωριστής ομορφιάς, φορτισμένος με ιστορικές μνήμες, συνηθισμένος σε φουρτούνες αλλά και σε μπουνάτσες.

Στην περιοχή του ακρωτηρίου υπήρχαν κατά την αρχαιότητα η πόλη Ταίναρος (εγκαταλείφθηκε στις αρχές των Ρωμαϊκών Χρόνων) και το ιερό του Ταιναρίου Ποσειδώνα (άσυλο των δούλων και των εγκληματιών), όπου τοποθετούνταν οι πύλες του Άδη.

Με το οικοδομικό υλικό του αρχαίου ιερού οικοδομήθηκε κοντά στον οικισμό Κοκκινόγεια, στην ακρογιαλιά, το εκκλησάκι των Αγίων Ασωμάτων, ερειπωμένο σήμερα.

Σε μικρή απόσταση από το εκκλησάκι σώζονται τμήματα αρχαίων ψηφιδωτών και λαξεύματα σε βράχους.

Την εποχή κατά την οποία Τούρκοι και Βενετοί διαφέντευαν το Αιγαίο, οι όρμοι της ευρύτερης περιοχής του Κάβο Ματαπά αποτελούσαν εστίες ή και ορμητήρια Μανιατών που επιδίδονταν στην πειρατεία. Το γεγονός αυτό ώθησε τους ναυτικούς να συνδέσουν τον Κάβο Ματαπά με το ακόλουθο γνωμικό: «Από τον Κάβο Ματαπά σαράντα μίλια αλαργινά!»

Μονοπάτι (διαδρομή 35′) οδηγεί στο μεγάλο πέτρινο φάρο του Ταινάρου, ο οποίος κατασκευάστηκε από Γάλλους το 1882 και προσφέρει μοναδική θέα στο πέλαγος και τα διερχόμενα εμπορικά πλοία.

Ανοιχτά του Ταινάρου συγκρούστηκαν στις 28 Μαρτίου 1941, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, βρετανικά και ιταλικά πολεμικά σκάφη. Η σημαντική αυτή ναυτική σύγκρουση, γνωστή ως ναυμαχία Ταινάρου ή Ματαπά, απέβη νικηφόρος για το βρετανικό στόλο.

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024