Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέο Μνημόνιο και χωρίς χρηματοδότηση

Νέο Μνημόνιο και χωρίς χρηματοδότηση

H κυβέρνηση συμφωνεί σε μία μεταμνημονιακή εποχή, αλλά με Μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση άμεση ή έμμεση

Η χώρα μας ως γνωστόν από τον Αύγουστο του 2018 και μετά θα βρεθεί χωρίς το παρόν δημοσιονομικό πρόγραμμα με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να διαφημίζει το τέλος των Μνημονίων και μάλιστα με καθαρή έξοδο στις αγορές, κάτι που θα δώσει στην Ελλάδα την οικονομική αυτονομία που της έλειπε.

Αυτό το αυθαίρετο συμπέρασμα βέβαια που διακινεί η κυβέρνηση για σκοπούς πολιτικούς και εκλογικούς ανατρέπεται όλο και περισσότερο στην πράξη καθώς με βάση της τελευταίες συζητήσεις με τους θεσμούς, το τέλος του 2018 θα βρει την χώρα με μία ενισχυμένη μορφή εποπτείας, με στενή παρακολούθηση των μεταρρυθμίσεων, με λίστα ιδιωτικοποιήσεων και συγκεκριμένη στοχοθεσία για τα έσοδα, καθώς και ένα μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα που θα απαιτεί 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2022 αφαιρώντας πολύτιμους παραγωγικούς πόρους από την οικονομία.

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση συμφωνεί σε μία μεταμνημονιακή εποχή, αλλά με Μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση άμεση ή έμμεση.

Είναι προφανές ότι οι άστοχοι χειρισμοί της κυβέρνησης, μπορεί εν μέσω της παγκόσμιας πολιτικής αστάθειας, να την φέρουν προ των πυλών δυσάρεστων εξελίξεων καθώς η χώρα δεν θα χρηματοδοτείται πλέον με τα προνομιακά επιτόκια του ESM, θα αντιμετωπίζει απ’ευθείας τις διεθνείς χρηματαγορές σε όρους κερδοσκοπίας, δεν θα υφίσταται προληπτική γραμμή στήριξης και δεν θα καταβάλλεται προς την Ελλάδα καμία νέα δόση για αποπληρωμή του χρέους πέραν αυτών που θα έχουν ήδη καταβληθεί μέχρι τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.

Το μόνο που έχει αντιτάξει η κυβέρνηση ως ολιστικό σχέδιο, είναι τα περιβόητα αντίμετρα τα οποία είναι αδύνατον να εφαρμοστούν με την περικοπή των συντάξεων και την μείωση του αφορολόγητου στην ελληνική οικονομία.

Επί της ουσίας λοιπόν στρατηγικό σχέδιο ανάκαμψης δεν υπάρχει, πρόγραμμα επενδύσεων δεν βλέπουμε και το μόνο που εφαρμόζεται είναι μία διαδικασία υπερφορολόγησης που έχει ισοπεδώσει την μεσαία τάξη και έχει αυξήσει δραματικά τις οικονομικές ανισότητες και μάλιστα σε καθεστώς ισχυρής δημοσιονομικής εποπτείας από τους θεσμούς.

Αν πιστεύει η κυβέρνηση ότι υπό αυτούς τους όρους μπορεί να συνεχίσει να παραπλανά την κοινή γνώμη, τότε ίσως πρέπει να σκεφθεί νωρίτερα τις εκλογές για να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος – τραπεζικός

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024