Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H χαμένη ταυτότητα της Αθήνας

H χαμένη ταυτότητα της Αθήνας

Η πρωτεύουσα σε πολλά σημεία της σε θλίβει, η εικόνα της σε πνίγει. Μόνο αν ξαναβρεί την ταυτότητά της θα πάψει να είναι αποκρουστική

Περιδιαβαίνοντας χθες το πρωί στο κέντρο των Αθηνών, όπως κάνω καθημερινά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, άρχισα να αναλογίζομαι την εγκατάλειψη που υπάρχει σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας.

Εκατοντάδες καταστήματα έχουν βάλει λουκέτο λόγω της κρίσης. Κλειστά και αραχνιασμένα μαγαζιά που πίσω από τις σκονισμένες βιτρίνες κρύβουν μικρά ανθρώπινα δράματα. Άλλα σου…φωνάζουν να μπεις μέσα να τους δώσεις το φιλί της ζωής με τον οβολό σου, έστω και με την παρουσία σου, απλά να τα δεις, να τα παρηγορήσεις και να τους δώσεις στήριγμα.

Το κέντρο της πόλης σε πολλά σημεία σε πνίγει, σε μελαγχολεί και σε στεναχωρεί, αλλά ταυτόχρονα σε ενθουσιάζει για τις πάρα πολλές οάσεις του. Σημεία που μπορεί να αποτελέσουν ανάσες ζωής και να αναστήσουν και πάλι το κέντρο της πρωτεύουσας.

Τυχαία πέρασα χθες από την Χρήστου Λαδά, όπου ήταν η ιστορική έδρα του ΔΟΛ, των εφημερίδων Νέα και Βήμα επί δεκαετίες και είδα απέναντί μου το άλλοτε εμβληματικό ξενοδοχείο «Εσπέρια» που παραμένει κλειστό εδώ και χρόνια. Λίγα μέτρα πιο κάτω, στην οδό Σταδίου, αντίκρισα για μια ακόμη φορά…έρημη και μοναχή την ιστορική Στοά Αρσακείου που εντυπωσιάζει ακόμα και σήμερα για την γυάλινη οροφή της στο κέντρο.

Η μόνη παρηγοριά σε αυτό τον χώρο που άρχισε να κατασκευάζεται το 1900  ήταν η φιλική διάθεση του ήλιου που έδινε απλόχερα το φως και έλουζε το χώρο. Ένας χώρος φιλικός προς τον πολίτη και με αρκετές δραστηριότητες, τόπος συνάντησης διανοουμένων και ανθρώπων του πνεύματος.

Από πού να ξεκινήσει κανείς και που να τελειώσει: Αμέτρητα και σπάνιας αρχιτεκτονικής και ομορφιάς, εγκαταλελειμμένα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, νεοκλασικά, όπως π.χ. το Μέγαρο στην οδό Ιουλιανού, κ.α.

Ήδη, έχει εκπονηθεί ένα πρόγραμμα αξιοποίησης από το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ και μένει να δούμε τι αποτελέσματα θα υπάρξουν. Εξάλλου, με την αξιοποίηση και ανακαίνιση των ακινήτων θα αναβαθμιστεί και πάλι το κέντρο και οι γειτονιές της πρωτεύουσας.

Το κυριότερο θα ζωντάνευαν και πάλι την Αθήνα που έχει ανάγκη ενίσχυσης σε πολλά επίπεδα και δεν είναι μόνο το θέμα της αστυνόμευσης που τίθεται συνεχώς ή των ναρκωτικών.

Κάπου εκεί έξω υπάρχει μια χαμένη ταυτότητα της Αθήνας, ας την ξαναβρούμε…

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024