Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποιες τροφές επιταχύνουν ή καθυστερούν την εμμηνόπαυση

Ποιες τροφές επιταχύνουν ή καθυστερούν την εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση έτεινε να ξεκινά νωρίτερα στις γυναίκες που κατανάλωναν πολλούς ραφιναρισμένους υδατάνθρακες. Αντίθετα, έτεινε να καθυστερεί σε εκείνες που έτρωγαν πολλά ψάρια και όσπρια

Οι διατροφικές προτιμήσεις των γυναικών φαίνεται να καθορίζουν και την έναρξη της εμμηνόπαυσης, υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές μετά από μελέτη που έκαναν και δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Epidemiology & Community Health.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Λιντς έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση πάνω από 35.000 Βρετανίδες για τέσσερα χρόνια και παρατήρησε ότι η εμμηνόπαυση έτεινε να ξεκινά νωρίτερα στις γυναίκες που κατανάλωναν πολλούς ραφιναρισμένους υδατάνθρακες. Αντίθετα, έτεινε να καθυστερεί σε εκείνες που έτρωγαν πολλά ψάρια και όσπρια.

«Η υψηλή πρόσληψη ιχθυελαίων έτεινε να καθυστερεί την έναρξη της φυσικής εμμηνόπαυσης κατά περίπου τρία χρόνια και τα φρέσκα όσπρια σχετίστηκαν με καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης κατά περίπου έναν χρόνο», εξηγεί η συγγραφέας της μελέτης Γιασβι Ντουνεραμ, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο βρετανικό πανεπιστήμιο.

Αν και προς το παρόν ο συσχετισμός δεν μπορεί να αιτιολογηθεί η ερευνήτρια υποθέτει ότι έχει να κάνει με την επιρροή των τροφίμων στις ορμόνες.

«Οι ραφιναρισμένοι υδατάνθρακες είναι οι κύριοι ένοχοι για την αντίσταση ινσουλίνης. Και όσο περισσότερη ινσουλίνη κυκλοφορεί στο αίμα τόσο επηρεάζει και την δραστηριότητα των ορμονών του φύλου και ενισχύει τα επίπεδα των οιστρογόνων, κάτι που με τη σειρά του συντελεί σε αύξηση του αριθμού των εμμηνορρυσιακών κύκλων και την εξάντληση του αριθμού των ωαρίων, άρα και την πρώιμη εμμηνόπαυση», σύμφωνα με την Δρ Ντουνεραμ.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες ζήτησαν γυναίκες στην Αγγλία, τη Σκοτία και την Ουαλία να ακολουθήσουν συγκεκριμένο διατροφικό πρότυπο περιλαμβάνοντας 27 τρόφιμα. Όλες ήταν μεταξύ 40-65 ετών. Περίπου 14.000 ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για τέσσερα χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων πάνω από 900 βίωσαν φυσιολογική εμμηνόπαυση.

Κατά μέσο όρο η εμμηνόπαυση είχε ξεκινήσει σε ηλικία 51 ετών.

Αλλά για κάθε επιπλέον ημερήσια μερίδα ραφιναρισμένων υδατανθράκων, η εμμηνόπαυση ξεκινούσε περίπου 1,5 έτος νωρίτερα.

Αλλά κάθε επιπλέον ημερήσια μερίδα ιχθυελαίου και οσπρίων σχετίστηκε με καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης κατά σχεδόν τρία χρόνια. Η υψηλότερη κατανάλωση βιταμίνης Β6 και ψευδαργύρου ομοίως καθυστερούσε την εμμηνόπαυση.

Αλλά οι γυναίκες που έκαναν φυτοφαγική διατροφή έμπαιναν στην εμμηνόπαυση κατά έναν χρόνο νωρίτερα από όσες έτρωγαν ζωικά προϊόντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλά ζωικά λιπαρά έχει και στο παρελθόν σχετιστεί με χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων.

Αλλά οι γυναίκες που τρώνε κρέας και συνοδευτικά, όπως πατάτες, ή αλμυρά τρόφιμα, όπως φιστίκια, τείνουν να μπαίνουν στην εμμηνόπαυση τουλάχιστον δύο χρόνια νωρίτερα.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η έρευνα δεν είναι καταληκτική και πρέπει να συνεχιστεί η ανάλυση του συσχετισμού μέχρι να είναι σε θέση να μπορούν να δώσουν συγκεκριμένες διατροφικές συστάσεις στις γυναίκες που πλησιάζουν στην περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024