Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Βραχνάς» για την αξιολόγηση αντικειμενικές και ΕΝΦΙΑ

«Βραχνάς» για την αξιολόγηση αντικειμενικές και ΕΝΦΙΑ

Aποτελούν ένα από τα βασικά πλέον προαπαιτούμενα στη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης

Στις 14 Μαΐου επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση. Ο μεγάλος πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παραμένουν οι νέες αντικειμενικές αξίες καθώς και οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν στον ΕΝΦΙΑ.

Το Eurogroup της Σόφιας έστειλε το ξεκάθαρο μήνυμα πως μέσα σε δέκα ημέρες από την άφιξη του κουαρτέτου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές σε τεχνικό επίπεδο.

Στο Eurogroup στης 24 Μαΐου οι υπουργοί της Ευρωζώνης θα πρέπει να έχουν το κείμενο τεχνικής συμφωνίας (SLA), έτσι να προχωρήσουν περαιτέρω τις συζητήσεις τους για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και την μεταμνημονιακή περίοδο της ελληνικής οικονομίας.

Δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, τα υπουργεία που εμπλέκονται στην τέταρτη αξιολόγηση, θα πρέπει να είναι σε τακτική επαφή με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών ώστε να προχωρήσουν τα προαπαιτούμενα και να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχούς ολοκλήρωσης της 4ης αξιολόγησης μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαίου.

Οι νέες αντικειμενικές

Ο… βραχνάς των αντικειμενικών αξιών αλλά και ο προσδιορισμός του ΕΝΦΙΑ φαίνεται ότι προβληματίζει ιδιαιτέρως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διότι αποτελούν ένα από τα βασικά πλέον προαπαιτούμενα στη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Κανείς στην κυβέρνηση δεν επιθυμεί τον Αύγουστο, που θα είναι ο μήνας εξόδου από τα μνημόνια, να καταφθάνουν «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ στους φορολογούμενους.

Στο πλαίσιο αυτό, σενάρια επί σεναρίων έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου οι όποιες αλλαγές να μη φέρουν αναταράξεις στην κυβέρνηση.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι και ο φετινός εισπρακτικός στόχος παραμένει αμετάβλητος στα 2,65 δισ. ευρώ και αυτή θα είναι η βάση των συζητήσεων με τους δανειστές που θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες.

Το χρέος και ο ρόλος του ΔΝΤ

Οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν μετά το τέλος του προγράμματος, εγείροντας ερωτηματικά για το τι θα συμβεί τελικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αν το ΔΝΤ δεν επιβιβαστεί, η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει με μια παραλλαγή Μνημονίου για τα επόμενα χρόνια, χωρίς φθηνή χρηματοδότηση από τους δανειστές και με αυξημένη έκθεση στις πιθανές αναταράξεις των αγορών εάν δεν υπάρξει σφραγίδα βιωσιμότητας στο ελληνικό χρέος τόσο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και από την ΕΚΤ.

Όπως εκτιμά και το δίκτυο CNBC «η τελική συμφωνία για το ελληνικό χρέος θα αποτελέσει για πολλούς σε ολόκληρη την Ευρώπη τον καθρέφτη του τρόπου με τον οποίο τα πλουσιότερα ευρωπαϊκά έθνη μεταχειρίζονται τα λιγότερο τυχερά από τα μέλη της Ένωσης».

«Το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν κάνει πλέον πηχυαίους τίτλους, για τους Έλληνες που έχουν υποστεί χρόνια περικοπών και διεθνών αντιδράσεων, αλλά το θέμα παραμένει σημαντικό. Και το ίδιο ισχύει και για μια «στρατιά Ευρωπαίων γραφειοκρατών και πολιτικών», που τώρα καλούνται να κλείσουν ό,τι πολλοί θεωρούν ότι υπήρξε το πιο τρομακτικό κεφάλαιο της οικονομικής ιστορίας της σύγχρονης Ευρώπης» σημειώνει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024