Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Nόμπελ Ειρήνης στον Τραμπ;

Nόμπελ Ειρήνης στον Τραμπ;

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζαε Ιν μετά τις χειραψίες και τις συζητήσεις με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, δηλώνει ευθαρσώς πως πιστεύει ότι μια νέα εποχή αρχίζει για την κορεατική χερσόνησο και γι’ αυτό θα πρέπει να πάρει τα εύσημα και ο Ντόναλντ Τραμπ

Θεωρείται το «πιο αμφιλεγόμενο Νόμπελ» – η απόφαση να τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης το 1973 ο Χένρι Κίσινγκερ που ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε άμεση εμπλοκή με την Επιχείρηση Κόνδωρ και τους βομβαρδισμούς της Καμπότζης. Τότε οι αμερικανοί σχολιαστές είχαν δηλώσει πως μετά το βραβείο αυτό «η πολιτική σάτιρα ξεπεράστηκε για πάντα».

Σχετικά πρόσφατα ήρθε άλλο ένα Νόμπελ Ειρήνης να προκαλέσει ερωτηματικά. Ο Μπαράκ Ομπάμα, με την ευφορία του συνθήματος «Ναι, μπορούμε» το κέρδισε μόλις 12 ημέρες αφότου εγκαταστάθηκε στον Λευκό Οίκο. Το βραβείο, ανέφερε η επιτροπή δεν ήταν για κάποιες συγκεκριμένες διπλωματικές κινήσεις αλλά γενικά για τις «προσπάθειές του» να προωθήσει την παγκόσμια αρμονία. Σαφώς καλύτερα από τον Κίσινγκερ αλλά με περισσότερες ελπίδες παρά πεπραγμένα.

Τώρα, οι φήμες κυκλοφορούσαν καιρό, όμως όλοι τις αντιμετώπιζαν ως ανέκδοτο. Όλοι; ‘Όχι ακριβώς. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζαε Ιν μετά τις χειραψίες και τις συζητήσεις με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, δηλώνει ευθαρσώς πως πιστεύει ότι μια νέα εποχή αρχίζει για την κορεατική χερσόνησο και γι’ αυτό θα πρέπει να πάρει τα εύσημα και ο Ντόναλντ Τραμπ. «Ο πρόεδρος Τραμπ θα πρέπει να τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης»,  είπε προχθες στη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου.

«Οι πιέσεις της Κίνας και οι κυρώσεις που επέβαλλε στην Πιονγκγιάνκ ήταν αυτά που άλλαξαν την στάση του Κιμ. Και οι πομπώδεις απειλές του Τραμπ όχι μόνο δεν φόβισαν κανέναν, αλλά αντίθετα επιβεβαίωσαν στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο – ότι δηλαδή η ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων ήταν εκείνο που θα έκανε την χώρα του δεκτή στο τραπέζι των μεγάλων δυνάμεων.

Η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται για μεγάλη εκστρατεία να δοθεί το Νόμπελ στον Τραμπ, όχι όμως επίσημα αλλά μέσω επιτροπών που θα στηρίξουν την υποψηφιότητά του. Πολλοί θα παρακολουθούν και την συνάντηση που προβλέπεται να γίνει μέσα στον μήνα του αμερικανού προέδρου με τον Κιμ. Το μέρος που προτιμά ο Τραμπ, δηλαδή ο Οίκος της Ειρήνης στην μεθόδιο των δύο Κορεών, δείχνει ότι έχει στο μυαλό του και το βραβείο.

Μα είναι δυνατόν, ένας άνθρωπος που χρησιμοποιεί διαρκώς την ρητορική του μίσους, που αποκαλεί βιαστές τους μετανάστες, που έχει κλείσει τα σύνορά του στους πρόσφυγες από τη Συρία, που αναφέρεται μειωτικά στις  γυναίκες να τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης;  ‘Ισως όμως ούτε εν μέσω του πολέμου του Βιετνάμ πίστευε κάποιος ότι μπορεί να τιμηθεί με αυτό ο Κίσινγκερ.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024