Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διπλωματική κόντρα μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για τη Σμύρνη

Διπλωματική κόντρα μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για τη Σμύρνη

Στις δηλώσεις του τούρκου προέδρου για την καταστροφή της Σμύρνης απάντησε ο Προκόπης Παυλόπουλος, τονίζοντας πως «ίδιον των πολιτικών που θέλουν να λέγονται "μεγάλοι πολιτικοί" είναι να μετράνε τα λόγια τους»

Νέα ένταση στις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας ξέσπασε μετά τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την καταστροφή της Σμύρνης.

Ο τούρκος πρόεδρος στον βωμό του… εντυπωσιασμού και των επικοινωνιακών τρικ ενόψει των εκλογών στη γειτονική χώρα, συνέχισε τις προκλητικές δηλώσεις αναφορικά με την Ελλάδα, λέγοντας ότι οι έλληνες στρατιώτες ήταν αυτοί που έκαψαν την Σμύρνη, αποχωρώντας από την πόλη τον Σεπτέμβριο του 1922.

«Μην κοιτάζετε που λένε ότι το έκαναν οι Τούρκοι. Τα πιο μεγάλα χτυπήματα τα έχουν κάνει αυτοί που θεωρούν τον εαυτό τους πολιτισμένο σε αυτήν τη γεωγραφική περιοχή», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας το Σάββατο στο Εμπορικό Επιμελητήριο της πόλης.

Παυλόπουλος: Δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε

Η απάντηση από ελληνικής πλευράς, στα όσα υποστήριξε ο τούρκος πρόεδρος, ήταν άμεση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε πως «οι Έλληνες ως λαός και ως έθνος, θέλουμε να ζήσουμε με τους γείτονές μας ειρηνικά. Δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε, αλλά δεν πρόκειται να παραδώσουμε και τίποτα απολύτως».

Ο κ. Παυλόπουλος, ωστόσο, δεν επιχείρησε μόνο να υπενθυμίσει τους κανόνες καλής γειτονίας που θέλει να διατηρήσει η χώρα μας, αλλά σχολίασε και τη στάση που κρατά ο τούρκος ομόλογός του, σημειώνοντας πως «ίδιον των πολιτικών που θέλουν να λέγονται «μεγάλοι πολιτικοί» είναι να μετράνε τα λόγια τους. Και, κυρίως, να ξέρουν ότι το δημοκρατικό τους ήθος, η δημοκρατική τους οντότητα, άρα και η πολιτειακή τους οντότητα, εξαρτάται από τον σεβασμό του πολιτισμού και της ιστορίας».

«Αν δεν υπάρχει αυτός ο σεβασμός τότε από εκεί και πέρα κανένα μέγεθος δεν μπορεί να θεωρείται μεγάλο. Τουλάχιστον, δεν μπορεί να απαιτεί τον σεβασμό μας. Ούτε ημών των Ελλήνων ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε της διεθνούς κοινότητας. Και είναι απολύτως σαφής αυτή η θέση. Που είναι θέση η οποία συμβαδίζει με τον ελληνικό, τον ευρωπαϊκό και τον εν γένει δυτικό πολιτισμό» πρόσθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Νέα Δημοκρατία: Υπονομεύει τις σχέσεις των δυο κρατών

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία επισήμανε την «προκλητική» παραχάραξη της Ιστορίας από τον Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή «δεν υπηρετεί αλλά υπονομεύει τις σχέσεις των δυο κρατών και των λαών μας».

Η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει πως η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία, που βρίσκεται σε εξέλιξη, «δεν είναι ούτε μπορεί να θεωρηθεί άλλοθι για τέτοιες απολύτως απαράδεκτες θέσεις».

Θεοδωράκης: Να προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια η Τουρκία

Στην επιθετική στάση που έχει υιοθετήσει ο Ερντογάν και η οποία έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, αναφέρθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης από την Κρήτη.

Παράλληλα κάλεσε την Τουρκία να προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια για αυτά που θεωρεί εκκρεμότητες, καθώς «το δίκαιο και το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος των Ελλήνων».

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 20:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 2ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024