Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απρόβλεπτες κινήσεις στην σκακιέρα

Απρόβλεπτες κινήσεις στην σκακιέρα

H κοινή διακήρυξη για την ειρήνη χθες των ηγετών της Νότιας και της Βόρειας Κορέας Μουν Τζαε Ιν και Κιμ Γιονγκ Ουν, μέσα σε μια αναπάντεχα θερμή ατμόσφαιρα με αρκετά αστεία – «δεν θα σε ξυπνάνε πια χαράματα», είπε ο Κιμ στον Μουν εννοώντας ότι θα σταματήσει τις δοκιμές των διηπειρωτικών πυραύλων – αποτελεί διπλωματική νίκη […]

H κοινή διακήρυξη για την ειρήνη χθες των ηγετών της Νότιας και της Βόρειας Κορέας Μουν Τζαε Ιν και Κιμ Γιονγκ Ουν, μέσα σε μια αναπάντεχα θερμή ατμόσφαιρα με αρκετά αστεία – «δεν θα σε ξυπνάνε πια χαράματα», είπε ο Κιμ στον Μουν εννοώντας ότι θα σταματήσει τις δοκιμές των διηπειρωτικών πυραύλων – αποτελεί διπλωματική νίκη και για τους δύο Κορεάτες.

Ικανοποιεί και την κινεζική κυβέρνηση ενώ ανακουφίζει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που ανησυχούσαν για την πιθανότητα ενός πυρηνικού πολέμου. Όμως μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών χθες βράδυ, έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό από τους Κορεάτες και στις δύο πλευρές των συνόρων, καθώς περιλαμβάνουν αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου, ειρηνευτική συμφωνία, μέτρα οικοδόμησης στρατιωτικής εμπιστοσύνης, συχνές διμερείς συνόδους και μεγαλύτερη επαφή μεταξύ των δύο λαών.

‘Όμως η ασαφής δέσμευση του Κιμ για αποπυρηνικοποίηση είναι ανοιχτή σε ερμηνείες – δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται πως, όπως και στο παρελθόν, η Βόρεια Κορέα παίζει διπλό παιχνίδι.

Ότι δηλαδή η Πιονγκγιάνγκ υπόσχεται να εμπλακεί σε μια μακροχρόνια διαδικασία αφοπλισμού ενώ εκμεταλλεύεται το νέο της στάτους ως πυρηνική δύναμη προκειμένου να εξασφαλίσει παραχωρήσεις.

‘Ηδη αμερικανοί αναλυτές, κρίνουν πως στη σύνοδο που έγινε  στην μεθόριο μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας δεν ειπώθηκε κάτι που να δείχνει πως ο Κιμ είναι έτοιμος να περιορίσει, πόσω μάλλον να διαλύσει εντελώς το πυρηνικό του οπλοστάσιο στο ορατό μέλλον.

Μάλιστα αμερικανοί αρθρογράφοι αναφέρουν ήδη πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίσει ο πρόεδρος Τραμπ εν όψει της συνάντησής του με τον Κιμ σε μερικές εβδομάδες, είναι ότι η κυβέρνηση της Κορέας με την χθεσινή της στάση είναι σαν να του τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια. Τώρα ο αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί να είναι ιδιαίτερα σκληρός με τον Κιμ, διότι θα είναι σαν να υπονομεύει τα κορεατικά συμφέροντα.

Αυτή η ξαφνική εκδήλωση bonhomie θα οδηγήσει στην άσκηση πιέσεων από διάφορες κυβερνήσεις προς τον Τραμπ να ρίξει τους τόνους στην ρητορική του και ίσως και στην πολιτική του.

Ισως μάθαμε και κάτι άλλο από την χθεσινή σύνοδο. Τον ισχυρό ρόλο που παίζει στην διαμόρφωση της πολιτικής της Πιονγκγιάνγκ η αδελφή του Κιμ, Γιο Τζονγκ. Τα αδέλφια Κιμ, αναπάντεχα, δείχνουν να γνωρίζουν καλό πολιτικό σκάκι. Μένει να δούμε πως θα τελειώσει αυτή η παρτίδα.

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024