Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανεξίθρησκος συγχρονισμός

Ανεξίθρησκος συγχρονισμός

Tη διαφορετική όψη στην Τέχνη, την Επιστήμη, την Ιστορία που μας φέρνει αντιμέτωπους με τους όποιους άλλους κυκλώνει η εκστρατεία της Unesco στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης #MuseumWeek, με έμφαση στον πολιτισμό

«Πως γίνεται κάποιος να είναι Πέρσης;» Όταν ο  γάλλος Διαφωτιστής βαρόνος ντε  Μοντεσκιέ έθεσε αυτό το ερώτημα είχε πρόθεση να ερεθίσει τους αναγνώστες των «Περσικών Επιστολών» του  να σκέφτονται με ανοιχτό μυαλό όταν συναντούσαν ανθρώπους από διαφορετικές σφαίρες πολιτισμού.

Οι δύο Πέρσες αξιωματούχοι ταξιδιώτες τους οποίους  επινοεί  ο Μοντεσκιέ ταξιδεύουν στο Παρίσι του 18ου αιώνα και ανακαλύπτουν ότι στον κόσμο μακριά από τη χώρα τους τα πάντα είναι σχετικά, καθώς οι βεβαιότητες στα ήθη και τους κανόνες δεν ισχύουν παντού στον ίδιο βαθμό.

Το φιλοσοφικό ερώτημα του Μοντεσκιέ λοιπόν αποκτά χαρακτήρα σύγχρονου  διακυβεύματος: ο δεσποτισμός δεν είναι μόνο το μακρινό αλλού, νοοτροπία ξένη, αλλά και το εδώ και τώρα, η κρυφή όψη της πολιτικής που ροκανίζει το εσωτερικό κάθε εξουσίας.

Αυτή τη διαφορετική όψη στην Τέχνη, την Επιστήμη, την Ιστορία που μας φέρνει αντιμέτωπους με τους όποιους άλλους κυκλώνει η εκστρατεία της Unesco στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης #MuseumWeek, με έμφαση στον πολιτισμό. Η πρωτοβουλία του παγκόσμιου οργανισμού κινητοποιεί επαγγελματίες και φίλους των μουσείων κάθε είδους , σε όλον τον κόσμο να εκδηλώσουν με ένα στιγμιότυπο, μία ιστορία, ένα έκθεμα, μία εικόνα, τη βεβαιότητα ότι η σχέση μας με τον άλλον διαμορφώνει και καθορίζει τη σύνδεσή μας με τον κόσμο αλλά και την κοινωνικότητά μας.

Στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας το instagram και το twitter γεμίζει από μικρά και αξιοπερίεργα , μεγάλα και αξιοθαύμαστα δείγματα από ό,τι  σηματοδοτεί τον παγκόσμιο πολιτισμό. Ακόμη και αν τα αποτυπώματα δεν είναι πάντα ίχνη ειρηνικής συνύπαρξης.

Όπως η ανάρτηση του Μουσείου του Ολοκαυτώματος στο Άουσβιτς που εκφράζει τη σκοτεινιά σε μία σελίδα της παγκόσμιας Ιστορίας προκειμένου η μνήμη των γεγονότων να εξισορροπήσει (;) το κύμα Αντισημιτισμού που τώρα ξεσπά στη Γερμανία.

Και για να το δούμε ακόμα πιο κοντά μας, στον γείτονα άλλο, φτάνει να προσέξουμε μία συγκεκριμένη εικόνα στην ειδική πλατφόρμα του museum-week.org: ανάμεσα από τις φωτογραφίες των επαγγελματιών στα μουσεία, βλέπουμε ένα στιγμιότυπο από τις εργασίες συντήρησης στα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας το 2009 και τον εντοπισμό κεφαλής αγγέλου κάτω από προηγούμενες επεμβάσεις της οθωμανικής περιόδου.

Πόσο ανοίκεια δείχνει σήμερα αυτή η εικόνα  της τότε ανεξίθρησκης πολιτιστικής διπλωματίας.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024