Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιούνκερ σε Τσίπρα: Κάνουμε προσπάθειες ώστε η έξοδος από τα μνημόνια να είναι σαφής

Γιούνκερ σε Τσίπρα: Κάνουμε προσπάθειες ώστε η έξοδος από τα μνημόνια να είναι σαφής

«Η Ελλάδα το καλοκαίρι θα γίνει τόσο κανονική όσο και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

«Πολύ σύντομα η Ελλάδα θα έχει επιστρέψει σε μία ευρωπαϊκή κανονικότητα και θα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα», ανέφερε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Μέγαρο Μαξίμου,  μιλώντας και πάλι για καθαρή έξοδο χωρίς την ανάγκη μιας πιστοληπτικής γραμμής στήριξης. Από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ, σημείωσε πως η Ελλάδα το καλοκαίρι θα γίνει τόσο κανονική χώρα όσο και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η 4η αξιολόγηση του προγράμματος και δήλωσε πως «καταβάλουμε προσπάθειες ώστε η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια να είναι σαφής».

Ο Πρόεδρος της ΕΕ δήλωσε ικανοποιημένος με το επενδυτικό πρόγραμμα – το οποίο όπως είπε φέρει το όνομά του – και σημείωσε πως η Ελλάδα έχει σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό απορρόφησης των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.

Ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  εξήρε τη συμβολή της ΕΕ και προσωπικά του κ. Γιούνκερ στην προσπάθεια ανάκαμψης της Ελλάδας τονίζοντας πως βρισκόμαστε πολύ κοντά στην οριστική ρύθμιση για την ελάφρυνση του χρέους . «Πιστεύω ότι το διαβατήριο για την καθαρή έξοδο δεν είναι άλλο από την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «στη διάρκεια της δική μας διακυβέρνησης έχουμε υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους, έχουμε διαμορφώσει μία κεκτημένη δυναμική και κάθε χρόνο πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 3,5%».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως δεν πρέπει να επαναληφθούν  τα λάθη του παρελθόντος. Πρέπει, όμως, πρόσθεσε,  να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την επούλωση των πληγών της κρίσης. «Χρειάζεται προοπτική δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Διαπραγματευόμαστε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, πυλώνας του οποίου πρέπει να είναι και οι συνθήκες εργασίες», είπε χαρακτηριστικά.

Στην αρχή των δηλώσεων του, ο έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε καλό φίλο της Ελλάδας τον κ. Γιούνκερ, λέγοντας πως αυτή η επίσκεψη είναι η τελευταία επίσημη επίσκεψη στη μνημονιακή Ελλάδα. Σχολιάζοντας την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε «πως πλέον η χώρα δεν χρειάζεται μέτρα λιτότητας αλλά μέτρα για την ανάπτυξη».

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην ΕΕ, είπε πως θα έχει μέλλον «μόνο αν αναβαθμίσει τον διεθνή και περιφερειακό της ρόλο, ως δύναμη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας, που προασπίζει το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο». Η Ελλάδα, πρόσθεσε,  έχει κεντρικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια, διότι αυτή είναι η ιστορική επιλογή του ελληνικού λαού.

Δηλώσεις Γιούνκερ

«Η Ελλάδα το καλοκαίρι θα γίνει τόσο κανονική χώρα όσο και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ. Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να ολοκληρώσουμε σύντομα την 4η αξιολόγηση του προγράμματος. Πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο θέμα της μείωσης του χρέους. Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα εργασίας και εγώ είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με τον τρόπο που η Ελλάδα προχωρά. Οι επιδόσεις της Ελλάδας και οι θυσίες των Ελλήνων είναι εξαιρετικές . Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό απορρόφησης του ευρωπαϊκού ταμείου επενδύσεων και οι προοπτικές για την οικονομία είναι θετικές».

Ερωτηθείς για το αν θα είναι καθαρή η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα, ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε:  «Ποτέ δεν ήμουν φανατικός οπαδός της τυφλής λιτότητας. Θέλουμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια να είναι σαφής».

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ακόμη πως η ανάπτυξη έχει επιστρέψει στην Ελλάδα και την Ευρώπη. «Όλες οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα ακολουθούν τη σωστή πορεία», κατέληξε ο κ. Γιούνκερ.

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024