Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απανωτά χτυπήματα «τσακίζουν» την κυβέρνηση

Απανωτά χτυπήματα «τσακίζουν» την κυβέρνηση

Tο βίντεο με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς να οδηγούνται σιδηροδέσμιοι στο δικαστήριο της Αδριανούπολης, είναι μεγάλο πλήγμα για την κυβέρνηση

Απανωτά χτυπήματα που οδηγούν την κυβέρνηση στα… Τάρταρα, δέχεται τις τελευταίες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ περνά τη χειρότερη περίοδο της τριετούς διακυβέρνησης. Χειρότερη κι από τους πρώτους μήνες του 2015 με τις παλινωδίες στην οικονομία, το δημοψήφισμα, την υπογραφή του μνημονίου, τη ρήξη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και τις νέες εκλογές.

Το βίντεο με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς να οδηγούνται σιδηροδέσμιοι στο δικαστήριο της Αδριανούπολης, είναι μεγάλο πλήγμα για την κυβέρνηση. Μπορεί να αποτελεί ένα ακόμη επικοινωνιακό κόλπο του Ταγίπ Ερντογάν, για τον Αλέξη Τσίπρα, όμως, είναι χτύπημα στο μαλακό υπογάστριο της κυβέρνησης.

Τα λάθη που ξεκίνησαν από τη σύλληψη των στρατιωτικών κι έφτασαν μέχρι τις άστοχες ενέργειες κι εκτιμήσεις της Αθήνας για το περιστατικό, κορυφώθηκαν χθες όταν όλη η Ελλάδα είδε σε βίντεο δύο Ελληνες να αντιμετωπίζονται από την τουρκική αστυνομία σαν δολοφόνοι. Και η ελληνική κοινή γνώμη, ανεξαρτήτως της στρατηγικής της έντασης και της πρόκλησης από την Αγκυρα, χρεώνει στην κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου μια ακόμη εθνική ήττα. Είναι σίγουρο, λένε έμπειροι πολιτικοί, ότι οι κρυφές δημοσκοπήσεις που διενεργεί συχνά το Μέγαρο Μαξίμου, θα τρομάξουν τον πρωθυπουργό καθώς θα καταγράφεται η οργή, η απογοήτευση, ο βουβός θυμός για το γεγονός ότι δύο Ελληνόπουλα αντιμετωπίζονται με τέτοιο τρόπο και η κυβέρνηση εμφανίζεται ανίκανη να κάνε οτιδήποτε.

Το δεύτερο χτύπημα ήρθε λόγω της διαχειριστικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης στην υπόθεση των γαλλικών φρεγατών. Το μεγαλοπρεπές άδειασμα του Πάνου Καμμένου στον Φώτη Κουβέλη έγινε προφανώς για να κλείσει το θέμα, αλλά φαίνεται ότι έχει ακόμη πολύ παρασκήνιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε όντως στείλει αίτημα στη γαλλική κυβέρνηση για την ενοικίαση των φρεγατών πριν ο κ. Κουβέλης κάνει τις δηλώσεις για την έλευσή τους το καλοκαίρι. Και γεννώνται ερωτήματα γιατί η γαλλική κυβέρνηση δήλωνε άγνοια και κυρίως γιατί χθες Καμμένος και Τζανακόπουλος επιβεβαίωσαν το φιάσκο λέγοντας ότι δεν υπήρξε καμιά ουσιαστική συζήτηση για αγορά ή ενοικίαση.

Η υπόθεση έδωσε πάτημα στους αντιπάλους της κυβέρνησης να την χτυπήσουν αλύπητα, γεγονός που προκάλεσε την οργή του Μαξίμου για τον Φ. Κουβέλη, αλλά και για τον Π. Καμμένο.

Διαστημικό ηθικό πλεονέκτημα

Το τρίτο χτύπημα ήρθε από τον καθηγητή Σταμάτη Κριμιζή ο οποίος παραιτήθηκε από τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και αφήνοντας σαφείς αιχμές για οικονομικό σκάνδαλο ή για διαφθορά. Ο κ. Κριμιζής πρόκειται για έναν εξαιρετικό επιστήμονα με περγαμηνές και αναγνώριση στο εξωτερικό, του οποίου η επιστολή κλόνισε την κυβέρνηση και το… ηθικό της πλεονέκτημα. Αναμένεται μάλιστα να υπάρξει συνέχεια και αποκαλύψεις σχετικά με την υπηρεσία αυτή που ξεκίνησε ο υπουργός, Νίκος Παππάς.

Ένα ακόμη πλήγμα δέχθηκε το Μαξίμου από τον Αρειο Πάγο ο οποίος έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο διδασκαλίας των Θρησκευτικών και στο Λύκειο. Ουσιαστικά οι δικαστές «ξήλωσαν» την απόφαση του τότε υπουργού Νίκου Φίλη.

Και σε όλα αυτά ήρθε το ναυάγιο στις νέες διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης εκτιμά ότι στο παρασκήνιο υπάρχει συμφωνία για τη χρήση του όρου Μακεδονία.

Βέβαια, η κυβέρνηση ταλανίζεται αυτές τις ημέρες με την υπόθεση πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αλλά και για το νομοσχέδιο για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια.

Τα απανωτά χτυπήματα που δέχεται η κυβέρνηση έριξαν την ασπίδα προστασίας που απολαμβάνει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, κάλυψαν επικοινωνιακά τους πανηγυρισμούς για το υπερπλεόνασμα και τις υποσχέσεις για έξοδο από το μνημόνιο με «καθαρό» τρόπο.

Κι αν δεν υπάρχει ζήτημα πτώσης της κυβέρνησης λόγω των κακών σχέσεων που έχει ο Π. Καμμένος με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, το πρόβλημα είναι άλλο για τον κ. Τσίπρα.

Είναι το γεγονός ότι, όπως λένε πολιτικοί αναλυτές, για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός αισθάνεται την παντοδυναμία του να καταρρέει, αισθάνεται ευάλωτος και αδύναμος να «γυρίσει το παιχνίδι». Και όπως τονίζουν, δεν αποκλείονται εξελίξεις, ειδικά σε περίπτωση που υπάρξουν αρνητικά γεγονότα που θα συνδέονται με την οικονομία ή με τα εθνικά θέματα.

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024