Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ντράγκι: Ανάγκη διατήρησης της υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής

Ντράγκι: Ανάγκη διατήρησης της υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής

Εξακολουθεί να είναι αναγκαία η ευρεία στήριξη από τη νομισματική πολιτική τόνισε ο Μ.Ντράγκι της ΕΚΤ, προειδοποιώντας για την ενίσχυση των κινδύνων από παγκόσμιους παράγοντες και παρατηρώντας ότι μετριάζεται ελαφρώς ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη

Την ανάγκη να παραμείνει υποστηρικτική η νομισματική πολιτική, επισήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, υπερασπιζόμενος τις αποφάσεις της ΕΚΤ μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ, όπου αποφασίστηκε η διατήρηση των βασικών επιτοκίων στα σημερινά επίπεδά τους.

Οι κίνδυνοι από παγκόσμιους παράγοντες έχουν ενισχυθεί σημείωσε ο Μ.Ντράγκι, κάνοντας ειδική αναφορά στις επιπτώσεις από την αύξηση του προστατευτισμού.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε και στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην ΕΕ από την αρχή του έτους, σημειώνοντας ωστόσο ότι μπορεί να αντανακλά συγκυριακούς παράγοντες, και επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία δεν δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει χάσει τη δυναμική της προκαλώντας ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και σκέψεις για τροποποίηση της νομισματικής πολιτικής.

Ο Μ.Ντράγκι επανέλαβε την έκκληση για σημαντική επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Τα επιτόκια θα παραμείνουν στα χαμηλά επίπεδα

Τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα και αρκετά μετά το πέρας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Ο ίδιος επανέλαβε πως οι αγορές ομολόγων με ρυθμό 30 δισ. ευρώ τον μήνα θα συνεχιστεί ως το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2018 ή και αργότερα αν αυτό χρειαστεί και σε κάθε περίπτωση μέχρι το Διοικητικό Συμβούλιο να δει μια προσαρμογή του πληθωρισμού προς το στόχο της κεντρικής τράπεζας.

«Η ευρεία στήριξη από τη νομισματική πολιτική εξακολουθεί να είναι αναγκαία προκειμένου να συνεχίσουν να συσσωρεύονται πιέσεις στον πληθωρισμό» ανέφερε.

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης

Όσον αφορά την κατάσταση της οικονομίας της ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι σημείωσε πως ο ρυθμός ανάπτυξης «μετριάζεται ελαφρώς» από την αρχή του χρόνου.

Συγκεκριμένα ο κ. Ντράγκι τόνισε πως μετά από αρκετά τρίμηνα κατά τα οποία η ανάπτυξη ήταν υψηλότερη από την αναμενόμενη, τα οικονομικά στοιχεία μετά την συνεδρίαση του Μαρτίου καταδεικνύουν επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, αν και εξακολουθούν να ευθυγραμμίζονται με μια ισχυρή και ευρεία επέκταση της οικονομίας της ευρωζώνης. Η μέση ανάπτυξη το 2017 διαμορφώθηκε στο 2,4%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2007, επισήμανε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, ο μετριασμός της ανάπτυξης μπορεί να αντανακλά προσωρινούς παράγοντες.

Ωστόσο, ο Μ.Ντράγκι επισήμανε πως αν και τα ρίσκα για τις προοπτικές της ανάπτυξης παραμένουν ισορροπημένα, έχουν αυξηθεί τα ρίσκα που σχετίζονται με παγκόσμιες εξελίξεις, μεταξύ των οποίων και ο προστατευτισμός.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Ντράγκι ανέφερε πως όλα τα κράτη μέλη έχουν καταγράψει μετριασμό της ανάπτυξης, λέγοντας πως έχεις επηρεάσει όλους τους οικονομικούς τομείς. Ο ίδιος πάντως εξήγησε πως αναμενόταν να υπάρξει ομαλοποίηση του ρυθμού ανάπτυξης, κυρίως λόγο προσωρινών παραγόντων, όπως ο βαρύς χειμώνας και οι απεργίες.

«Είναι γεγονός ότι όλες οι χώρες της Ευρωζώνης γνωρίζουν, σε διαφορετικό βαθμό κάποια επιβράδυνση της ανάπτυξης ή χάνουν κάποια ορμή», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

«Ωστόσο, η οικονομική δραστηριότητα σταθεροποιήθηκε σε επίπεδα πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους, ενώ η επιβράδυνση ακολούθησε μία περίοδο πολύ ισχυρής ανάπτυξης της οικονομίας άρα η κάποια ομαλοποίηση ήταν αναμενόμενη».

Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίζει να παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο κ. Ντράγκι επανέλαβε ότι παραμένει υποτονικός και δεν έχει δείξει σημάδια σταθερής ανοδικής τάσης. Ως εκ τούτου, παραμένει αναγκαίος ένας σημαντικός βαθμός νομισματικής τόνωσης για να ενισχυθούν οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις, σημείωσε.

Υπενθύμισε ότι «η επίτευξη του στόχου (για σύγκλιση του πληθωρισμού προς το επίπεδο του 2%) υπόκεινται σε μεγάλο βαθμό στη διατήρηση της διευκολυντικής πολιτικής» και επανέλαβε το μήνυμα ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δείχνει «σύνεση, υπομονή και επιμονή» στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής.

«Η ευρεία στήριξη από τη νομισματική πολιτική εξακολουθεί να είναι αναγκαία προκειμένου να συνεχίσουν να συσσωρεύονται πιέσεις στον πληθωρισμό» ανέφερε.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024