Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Σαλάχ σαρώνει τα ρεκόρ και απειλεί το «τοτέμ»

Ο Σαλάχ σαρώνει τα ρεκόρ και απειλεί το «τοτέμ»

Ποιες κορυφαίες επιδόσεις ξεπέρασε ο Αιγύπτιος και τι χρειάζεται ακόμη για να ξεπεράσει τον εμβληματικό Ίαν Ρας της Λίβερπουλ

(Σαλ)άχ και βαχ για τις αντίπαλες άμυνες… Στην πρώτη του σεζόν ως παίκτης της Λίβερπουλ ο Αιγύπτιος μοιάζει με «εξωγήινο» και σαρώνει τα ρεκόρ! Εφτασε δε να απειλεί το «τοτέμ» της ομάδας, τον Ιαν Ρας που είναι ο αρχισκόρερ όλων των εποχών για τους «κόκκινους.

Με τα δύο γκολ κατά της Ρόμα στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ ο Μοχάμεντ Σάλαχ μετράει 43 σε όλες τις διοργανώσεις το 2017-18 (11 στο Τσάμπιονς Λιγκ μαζί με προκριματικά, 31 στην Πρέμιερ Λιγκ, 1 στο κύπελλο Αγγλίας) με την κορυφαία επίδοση στην ιστορία της ομάδας σε μία σεζόν να είναι τα 47 που πέτυχε ο Ουαλός το 1983-84. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο η Λίβερπουλ αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης κερδίζοντας στον τελικό (στη διαδικασία των πέναλτι) τη Ρόμα!

Για να ξεπεράσει τον Ρας στην παρθενική του σεζόν στο «Ανφιλντ» ο Σάλαχ χρειάζεται ακόμη πέντε γκολ. Έχει μπροστά του τρεις αγώνες στην Πρέμιερ Λιγκ και δύο στο Τσάμπιονς Λιγκ, αν προκριθούν οι «κόκκινοι» στον τελικό.

Ηδη πάντως ο Αιγύπτιος έχει καταρρίψει αρκετά ρεκόρ τα οποία σταχυολόγησε η επίσημη ιστοσελίδα της UEFA. Χρήζει δε επισήμανσης ότι πέρα από τα 43 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις ο Σαλάχ έχει να επιδείξει και 15 ασίστ (5 στο Τσάμπιονς Λιγκ και 10 στη Πρέμιερ Λιγκ).

Αναλυτικά τα ρεκόρ του:

1.Περισσότερα γκολ σε μία σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ

Με 31 γκολ ισοφάρισε το ρεκόρ παραγωγικότητας στην Πρέμιερ Λιγκ σε διοργάνωση 38 αγωνιστικών. Εχει μάλιστα μπροστά του τρεις αγώνες για να καταρρίψει την επίδοση των Αλαν Σίρερ (Μπλάκμπερν 1995-96), Κριστιάνο Ρονάλντο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2007-08) και Λουίς Σουάρες (Λίβερπουλ 2012-14). Θεωρητικά έχει πιθανότητες να φλερτάρει και με το κορυφαίο ρεκόρ όλων των εποχών -τα 34 γκολ- που πέτυχαν σε διοργάνωση 42 αγωνιστικών- οι Αντι Κόουλ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1993-94) και Αλαν Σίρερ (Μπλάκμπερν 1994-95).

2.Περισσότερα γκολ με τη Λίβερπουλ σε μία σεζόν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση

Σε αυτή την κατηγορία πάει αγκαζέ με τον συμπαίκτη του Ρομπέρτο Φιρμίνο. Εχουν αμφότεροι από 11 γκολ στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ (συνυπολογίζοντας και τα προκριματικά) και ξεπέρασαν τον Ντιν Σόντερς που πέτυχε 9 στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ την περίοδο 1991-92.

3.Περισσότερα παιχνίδια που χρίστηκε σκόρερ σε μία σεζόν

Σε 33 παιχνίδια επιμερίζονται τα 43 γκολ του Μοχάμεντ Σαλάχ σε όλες τις διοργανώσεις καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 31 αγώνων στους οποίους είχε χριστεί σκόρερ ο Ιαν Ρας το 1983-84.

Στην Πρέμιερ Λιγκ το σχετικό ρεκόρ ήταν τα 21 παιχνίδια (το μοιράζονταν οι Ρονάλντο και Φαν Πέρσι), αλλά ο Αιγύπτιος έχει δράσει ήδη σε 23.

4.Περισσότερα γκολ από Αφρικανό σε Τσάμπιονς Λιγκ και Πρέμιερ Λιγκ

Ο «σεληνιασμένος» Σαλάχ κατέρριψε και τις κορυφαίες επιδόσεις των Σάμουελ Ετό και Ντιντιέ Ντρογκμπά. Ο Καμερουνέζος ήταν μέχρι πρότινος ο Αφρικανός με τα περισσότερα γκολ σε μία σεζόν στο Τσάμπιονς Λιγκ (8 με την Ιντερ το 2010-11), αλλά ο Αιγύπτιος πέτυχε 10 από τη φάση των ομίλων και μετά συν ένα στα πλέι οφ της διοργάνωσης. Παράλληλα, έγινε ο πρώτος παίκτης από τη μαύρη ήπειρο που σημείωσε 30 γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ. Ο Ιβοριανός Ντρογκμπά σταμάτησε στα 29 την περίοδο 2009-10 με την Τσέλσι.

5.Ο πιο πολυβραβευμένος στην Πρέμιερ Λιγκ το 2017-18

Παράλληλα, ο Σαλάχ είναι ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ που κερδίζει τρεις φορές μέσα στην ίδια σεζόν το βραβείο για τον καλύτερο παίκτη του μήνα. Το κατάφερε Νοέμβριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.

6.Περισσότερα γκολ με το αριστερό πόδι

Τα 24 από τα 31 γκολ του Σάλαχ στην τρέχουσα Πρέμιερ Λιγκ έχουν επιτευχθεί με το αριστερό πόδι. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο Ρόμπι Φάουλερ που πέτυχε 19 με τη Λίβερπουλ το 1994-95.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024