Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο  Π. Καμμένος «αδειάζει» Κουβέλη για τις φρεγάτες

Ο Π. Καμμένος «αδειάζει» Κουβέλη για τις φρεγάτες

Ο υπουργός Άμυνας υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για μίσθωση αλλά μία συζήτηση για κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα

Τρικυμία στην κυβέρνηση συνεχίζει να προκαλεί το θέμα με τις δύο γαλλικές φρεγάτες καθώς ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος «άδειασε» τον αναπληρωτή υπουργό Φώτη Κουβέλη, λέγοντας ότι δεν υπάρχει συμφωνία για μίσθωση  αλλά εξετάστηκε η πιθανότητα να υπάρξει συνέργεια μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας για κατασκευή φρεγατών.

Για το θέμα των γαλλικών φρεγατών ο υπουργός Άμυνας έδωσε μία άλλη διάσταση στο θέμα, υποστηρίζοντας πως σε επίπεδο κορυφής (Μακρόν – Τσίπρα) εξετάστηκε η πιθανότητα ποσό από τα χρήματα που οφείλουν οι ευρωπαϊκές χώρες για τη διαφορά των ομολόγων  8 δισ. που πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα , να χρησιμοποιηθεί προκειμένου  να υπάρχει συνέργεια με τη Γαλλία για την κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φώτης Κουβέλης είχε αναφέρει προ ημερών ότι δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMM θα πλεύσουν σε ελληνικές θάλασσες το καλοκαίρι. Ο ίδιος  είχε σημειώσει ότι σε δεύτερο χρόνο η Ελλάδα θα αποκτήσει και μια ακόμη φρεγάτα τύπου FREMM, καθώς και μία άλλη Belh@rra. H τελευταία, δε, πρόκειται για φρεγάτα υπερσύγχρονης τεχνολογίας.

Αυτή ήταν και η μόνη συνομιλία που υπήρχε ξεκαθάρισε και πρόσθεσε ότι ο  πρόεδρος Μακρόν φάνηκε θετικός για τη δυνατότητα ενίσχυσης της πατρίδας μας και των συνεργιών που μπορούν να υπάρχουν.

Στο θέμα της αναβάθμισης των F-16 υποστήριξε ότι «τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν περνούν από μυστικές και συνοπτικές διαδικασίες αλλά μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες της Βουλής και του ΚΥΣΕΑ» ανέφερε ο κ. Καμμένος. Υπογράμμισε ακόμη πως σύμβουλος του πρωθυπουργό έχει ενημερώσει τον αμερικανό πρέσβη ενώ και ο ίδιος θα ενημερώσει τον ομόλογό του προκειμένου να πουν ότι θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της χώρας.

Ωστόσο υποστήριξε πως υπάρχει ζήτημα με τις καταβολές προς τις ΗΠΑ στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων. «Είμαστε σε συζητήσεις με τους εταίρους μας καθώς κανένας δεν μπορεί να εκπονήσει εμπροσθοβαρές πρόγραμμα με την χώρα να έχει συγκεκριμένες δημοσιονομικές δεσμεύσεις μέχρι το 2021» είπε χαρακτηριστικά ενώ διευκρίνισε πως το πρόγραμμα αναβάθμισης των F 16 φτάνει μέχρι το 2028 και το πρώτο αεροσκάφος η χώρα μας – σε περίπτωση που υπάρξει αίσιο τέλος στη συμφωνία – θα το παραλάβει μετά από  δύο χρόνια.

Μιλώντας για την αγορά των F-35 , ο κ. Καμμένος υποστήριξε πως οι οικονομικές δυνατότητες της Ελλάδας είναι περιορισμένες, προσθέτοντας όμως ότι παραμένει η επιθυμία «να δώσουμε στους πιλότους μας τα καλύτερα μέσα».

Για την τελευταία σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ

Ο κ. Καμμένος σχετικά με την τελευταία σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ τόνισε πως αποφασίστηκε να προχωρήσει η τελική διαδικασία για το «πρόγραμμα εν συνεχεία υποστήριξης» (FOS). Για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 ειδικότερα, τόνισε πως τυγχάνει της έγκρισης της ελληνικής κυβέρνησης αλλά υπάρχει ζήτημα με τις καταβολές χρημάτων που χρειάζεται να γίνουν, ζήτημα που σχετίζεται με τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι των δανειστών.

Τι είπε για Κουβέλη

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στις δηλώσεις Κουβέλη και τη δική του τοποθέτηση για τις φρεγάτες ο Πάνος Καμμένος άδειασε με…τρόπο τον αναπληρωτή του. Ανέφερε χαρακτηριστικά «αυτό που σας λέω είναι η αλήθεια» – εννοώντας πως δεν υπάρχει καμία συμφωνία για την προμήθεια φρεγατών από τη Γαλλία. Αλλά ταυτόχρονα κάλυψε τον Φώτη Κουβέλη υποστηρίζοντας πως «έχει την ευθύνη για την ελληνική αμυντική βιομηχανία και μάχεται για να ξαναλειτουργήσουν τα ναυπηγεία» και εκεί οφείλονται οι δηλώσεις του.

Στον «αέρα» και το πρόγραμμα για τα F-16

Συμφωνία δεν υπάρχει όμως – μέχρι στιγμής, και καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, ούτε για το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16.Και όπως όλα δείχνουν θα υπάρχουν διαπραγματεύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή με το δεδομένο ότι οι αμερικανοί έχουν δώσει προθεσμία να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση έως τις 30 Απριλίου.

Για τέταρτη φορά – σημείωσε – ενημέρωσε σήμερα τον αμερικανό ομόλογό του για το θέμα, ενώ υπήρξε και επαφή του διπλωματικού συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλη Καλπαδάκη με τον αμερικανό πρέσβη.

O Πάνος Καμμένος υποστήριξε ότι η κύρια διαφορά με την αμερικανική πλευρά είναι οι αποπληρωμές των δόσεων για τα έτη 2018, 2019, 2020. Το ταβάνι του κόστους που έχει θέσει η ελληνική πλευρά είναι το 1,1 δισ. Ευρώ. Ωστόσο, ο υπουργός εθνικής άμυνας επισήμανε πως ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα πληρωμής των δόσεων είναι αδύνατον να το φέρει εις πέρας η χώρα μας με τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα.

«Επιθυμία μας είναι να υλοποιηθεί το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών αλλά μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα τι θα συμβεί αν τελικώς οι αμερικανοί δεν δεχθούν τις ελληνικές προτάσεις και ενστάσεις ο Πάνος Καμμένος απάντησε ότι θα «πάμε σε νέα διαδικασία διαλόγου».

 

Για τους 2 στρατιωτικούς

Στο θέμα των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές Αδριανούπολης ο Πάνος Καμμένος επανέλαβε ότι είναι όμηροι κάνοντας λόγο για προσωπική του δικαίωση. «Δυστυχώς επιβεβαιώθηκα. Είναι όμηροι, όπως φάνηκε άλλωστε μετά από από τη συνέντευξη του Ερντογάν και την απαίτησή του για ανταλλαγή με τους οχτώ τούρκους. Αυτός ακριβώς είναι ο όρος της ομηρίας». Συμπλήρωσε δε πως αν ο Τούρκος πρόεδρος επιθυμεί ειρήνη με τη χώρας μας αυτό που θα πρέπει να κάνει είναι να απελευθερώσει άμεσα τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024