Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μέσα στις πιο όμορφες βιβλιοθήκες του κόσμου

Μέσα στις πιο όμορφες βιβλιοθήκες του κόσμου

Ο Κικέρωνας είχε πει πως «Αν έχεις ένα κήπο και μία βιβλιοθήκη, τότε έχεις όλα όσα σου χρειάζονται», εμείς θα συμπληρώσουμε πως αν έχεις έναν ολάνθιστο κήπο και μία τεράστια βιβλιοθήκη τότε έχεις απλά τα πάντα. Η αλήθεια είναι πως οι μικρές χαρές της ζωής είναι εκείνες που μπορούν να σε βγάλουν από τον μικρόκοσμο […]

Ο Κικέρωνας είχε πει πως «Αν έχεις ένα κήπο και μία βιβλιοθήκη, τότε έχεις όλα όσα σου χρειάζονται», εμείς θα συμπληρώσουμε πως αν έχεις έναν ολάνθιστο κήπο και μία τεράστια βιβλιοθήκη τότε έχεις απλά τα πάντα. Η αλήθεια είναι πως οι μικρές χαρές της ζωής είναι εκείνες που μπορούν να σε βγάλουν από τον μικρόκοσμο σου και να σε κάνουν για λίγα λεπτά να χαρείς με την καρδιά σου. Αυτή την αίσθηση, άλλωστε, δεν σου δημιουργείται καθώς διαβάζεις το αγαπημένο σου βιβλίο; Χάνεσαι για λίγο από την πραγματικότητα και μπαίνεις μέσα σε έναν άλλο κόσμο, που μπορεί κάποιος άλλος να έγραψε για σένα, αλλά εσύ τον επέλεξες για δικό σου.  Για αυτό το λόγο μπήκαμε μέσα στις πιο όμορφες και ενημερωμένες βιβλιοθήκες από ολόκληρο τον κόσμο. Ένα ταξίδι  που ο οποιοσδήποτε βιβλιοφάγος θα ήθελε να κάνει  και είναι το όνειρο κάθε ανθρώπου με αρχιτεκτονικές ανησυχίες.

Τιεντσίν, Κίνα

Η Κίνα είναι έτσι και αλλιώς ένα προορισμός για όλους τους ταξιδιώτες! Αλλά η βιβλιοθήκη της πόλης Τιεντσίν είναι σίγουρα στη λίστα των απανταχού φίλων του design και της ανάγνωσης. Η βιβλιοθήκη, που άνοιξε πέρυσι, είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα που διαθέτει φωτεινό σφαιρικό αίθριο γύρω από το οποίο οι βιβλιοθήκες από το δάπεδο μέχρι την οροφή μοιάζουν να κινούνται απαλά σαν κύματα.

Βουκουρέστι, Ρουμανία

Με έξι λογοτεχνικά επίπεδα στην κατοχή του, το βιβλιοπωλείο Cărtureşti Carusel, που βρίσκεται στο Βουκουρέστι σε ένα κτίριο του 19ου αιώνα, είναι μια όμορφη αναπαράσταση του παλιού και του νέου ρουμανικού πολιτισμού. Είναι ένας χώρος για ανάγνωση και κοινωνικοποίηση και περιλαμβάνει ένα μπιστρό, έναν χώρο για μέσα ενημέρωσης και μια γκαλερί αφιερωμένη στη σύγχρονη τέχνη. Σχεδιάστηκε έτσι ώστε να έχει ένα ρυθμό και συμμετρία γύρω από ένα κεντρικό φωτιστικό, σαν ένα καρουσέλ,  έτσι άλλωστε πήρε και το όνομα του.

Δουβλίνο, Ιρλανδία

Μια επίσκεψη στο Long Room στη βιβλιοθήκη του κολεγίου Τρίνιτι στο Δουβλίνο είναι σαν να «σαλπάρετε» σε μια λογοτεχνική κρουαζιέρα μέσα σε ένα πολυτελές, αιώνιο, σπηλαιώδες πλοίο που προορίζεται για οπουδήποτε!. Η βιβλιοθήκη χτίστηκε μεταξύ 1712 και 1732 και η αίθουσα έχει 65 μέτρα ύψος, γεμάτο με 200.000 από τα παλαιότερα βιβλία της βιβλιοθήκης και με μια μακρά σειρά από μαρμάρινες προτομές μεγάλων συγγραφέων και φιλοσόφων.

Στουτγάρδη, Γερμανία

Το Stadtbibliothek Stuttgart μοιάζει με ένα μοντέρνο, στιλβωμένο κουτί κοσμημάτων που κρατά όλα τα βιβλία της Στουτγάρδης στα μυστικά του διαμερίσματα. Αυτή η βιβλιοθήκη όμως κρύβει πολλά μυστικά ακόμα. Τις πρωινές ώρες η βιβλιοθήκη είναι γκρι, τις βραδινές όμως «μεταμορφώνεται» σε μπλε ιριδίζον! Ο στόχος της βιβλιοθήκης είναι, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, να φαίνεται κλειστή απέξω ώστε μπαίνοντας κανείς μέσα να αλλάζει η διάθεση του κατακόρυφα και να βρίσκει μέσα ιδέες και έμπνευση.

‘Αντμοντ, Αυστρία

Η βιβλιοθήκη Στίφτ Άντμοντ είναι η μεγαλύτερη μοναστηριακή βιβλιοθήκη του κόσμου, γεμάτη με ευρωπαϊκό μπαρόκ σχέδιο, που ολοκληρώθηκε το 1776. Οι τοιχογραφίες της οροφής είναι έργο του Μπαρτολομέο Αλτομόντε και μοιάζουν να ‘ναι τρισδιάστατες. Με τοίχους που χρονολογούνται από τον 8ο αιώνα μ.Χ., είναι ασφαλές να πούμε ότι υπάρχει ιστορία γραμμένη στη ραχοκοκαλιά της καθώς και στα βιβλία της.

Μάλμο, Σουηδία

Από συγκεκριμένες γωνίες, αυτή η βιβλιοθήκη στη Σουηδία μοιάζει με μια φουτουριστική αποικία για τους μελετητές και τους αφηγητές. Με πολλαπλά επίπεδα και αίθουσες μελέτης οι λαμπερές άσπρες προεκτάσεις και τα αστραφτερά γυάλινα τοιχώματα δίνουν την αίσθηση του μοντέρνου. Οι πολλές σειρές καμπυλωτών ραφιών προσφέρονται  για συζήτηση και ανταλλαγή ιδεών.

Μόντρεαλ,  Καναδά

Ένας αληθινός πολιτιστικός κόμβος πληροφόρησης, η Εθνική Βιβλιοθήκη του Κεμπέκ επιδιώκει να διατηρήσει και να διαδώσει την κληρονομιά του τόπου. Αυτό που το καθιστά τόσο ονειρική είναι η μίξη κλασικών στοιχείων με μοντέρνες και σύγχρονες πινελιές.  Η πρόσφατη αποκατάσταση που ήταν αποτέλεσμα διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

 

Πόρτο, Πορτογαλία

Το Livraria Lello είναι ένα βιβλιοπωλείο που βρίσκεται στη Λισαβόνα και στέκεται  εκεί εντυπωσιακά από το 1881 όταν οι αδελφοί Χοσέ και Αντόνιο Λέλο άνοιξαν ένα ίδρυμα αφιερωμένο στο «εμπόριο και την έκδοση βιβλίων. Η αρχιτεκτονική είναι νεο-γοτθική σε συνδυασμό με αρτ νουβό  με μια πινελιά αρ ντεκό. Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό είναι η φωτεινή κόκκινη σκάλα, που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του βιβλιοπωλείου και πολλές φορές  «φιλοξενεί» βιβλία που δεν χωρούν στα ράφια. Αν σας αρέσουν οι βιβλιοθήκες που δεν είναι μίνιμαλ στον σχεδιασμό τους και λατρεύετε την ιστορικότητα των χώρων, τότε αυτό το βιβλιοπωλείο είναι ο προορισμός σας.

Κεμπέκ, Καναδάς

Το «Σπίτι της Λογοτεχνίας», όπως ονομάζεται η υπέροχη αυτή βιβλιοθήκη  βρίσκεται στην πόλη του Κεμπέκ και στεγάζεται στον πρώην ναό του Γουέσλι. Είναι μια φωτεινή σύγχρονη βιβλιοθήκη σε αποχρώσεις του αστραφτερού λευκού και αποτελέί σταθμό για οποιοδήποτε βιβλιοφάγο βρίσκεται στην πόλη. Ανοιχτή στο κοινό περιλαμβάνει καταλόγους γραφής, ένα στούντιο, ένα δημιουργικό στούντιο, ένα κλαμπ συγγραφέων, ένα χώρο ανάγνωσης και πολλές δραστηριότητες καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους.

Ντε Μόιν, Αϊόβα

Η Νομική Βιβλιοθήκη του δημόσιου πανεπιστημίου της Αϊόβα, είναι φυσικά μεγαλοπρεπή και διακοσμημένη με σπειροειδείς σκάλες, μαρμάρινες πλάκες και πολυελαίους που στεγάζουν μια πολύ εξειδικευμένη νομική συλλογή τόσο της κρατικής όσο και της ομοσπονδιακής νομοθετικής, κανονιστικής και νομολογίας. Τυχεροί οι φοιτητές του!

Μόναχο, Γερμανία

Αν θέλετε ποτέ να χαθείτε σε ένα μαγικό δάσος βιβλίων της γοτθική αναγέννηση, η Δημοτική Νομική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας είναι το λογοτεχνικό σας δάσος που ψάχνατε. Το εσωτερικό μοιάζει με ένα φωτεινό και ζεστό μέρος με το κιγκλίδωμα στην μεγάλη σπειροειδή σκάλα που είναι διακοσμημένη με σχήματα από αμπέλια και φύλλα ενώ τα φωτιστικά επαναλαμβάνουν το ίδιο μοτίβο. Αν και είναι μια βιβλιοθήκη νόμων όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι ανοικτή στο κοινό και αξίζει να την επισκεφτείτε, αν όχι για τα λαμπρά του νομικά στοιχεία ίσως σίγουρα για την μαγεία που προσφέρει ο χώρος.

 

Παρίσι, Γαλλία

Είναι τυχαίο το γεγονός ότι η βιβλιοθήκη του Παρισιού που έχει ως αποστολή τη διατήρηση της γαλλικής κληρονομιάς είναι ένα όνειρο γαλλικής κληρονομιάς από μόνο του; Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας χρονολογείται από το 1666 και είναι ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό θαύμα. Σήμερα, οι συλλογές του ιδρύματος στεγάζονται σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες: τη βιβλιοθήκη Φρανσουά Μιτεράν και τη βιβλιοθήκη Ρασελιέ. Το φως από τους ψηλούς φεγγίτες και τα ράφια με τα βιβλία που «σκαρφαλώνουν» στο θόλο είναι ένα θέαμα που κόβει την ανάσα.

 

Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία

Η  Πορτογαλική Βασιλική Βιβλιοθήκη είναι η μεγαλύτερη και πιο πολύτιμη βιβλιοθήκη έργων από Πορτογάλους συγγραφείς, εκτός Πορτογαλίας. Η συλλογή της, πλήρως ψηφιοποιημένη, είναι περίπου 350.000 τόμοι. Μην ξεχάσετε αν βρεθείτε εκεί να επισκεφτείτε την Βασιλική Αίθουσα ανάγνωσης. Το μεγαλύτερο μέρος των τουριστικών διαδρομών την αγνοεί συνήθως ενώ  είναι ένα όμορφο μέρος για να απολαύσετε πορτογαλική κουλτούρα και αρχιτεκτονική ομορφιά.



Βοστώνη, Μασαχουσέτη

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βοστώνης έχει εκτός από μεγαλοπρεπή τοξωτά ταβάνια αλλά και μερικά από τα ωραιότερα, σπανιότερα έργα στον κόσμο που στεγάζονται μέσα στα τείχη της. Το ταπεινό όραμα που ξεκίνησε το  1848 αυξήθηκε για να συσσωρεύσει 23 εκατομμύρια βιβλία, συμπεριλαμβανομένων των πρωτότυπων κειμένων από τον Σέξπιρ, πρωτότυπες παρτιτούρες από τον Μότσαρτ και την προσωπική βιβλιοθήκη του Τζον Άνταμς.

 

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024