Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Άγιος Δημήτριος Αυγού : Η... Χοζοβιώτισσα της Αργολίδας

Άγιος Δημήτριος Αυγού : Η… Χοζοβιώτισσα της Αργολίδας

Ένα μοναστήρι φρουριακού χαρακτήρα, χτισμένο σε απρόσιτη θέση

Στην Αμοργό, το Κυκλαδονήσι με το χαρακτηριστικό επίμηκες σχήμα και το εντυπωσιακό ανάγλυφο, βρίσκεται ένα μοναδικό δημιούργημα της αιγαιοπελαγίτικης μοναστηριακής αρχιτεκτονικής, η βυζαντινή μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας.

Το χαρακτηριστικό εκείνο που καθιστά τη Χοζοβιώτισσα πραγματικά ξεχωριστή είναι η τοποθεσία της, καθώς δεσπόζει σε μια επιβλητική ορθοπλαγιά της Αμοργού, πάνω από τη θάλασσα.

Αυτό που ελάχιστοι ίσως γνωρίζουν είναι ότι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον εκκλησιαστικό μνημείο της Αργολίδας θυμίζει έντονα τη φημισμένη Χοζοβιώτισσα της Αμοργού.

Χτισμένη σε απρόσιτη θέση («Βράχια» την αποκαλούν οι ντόπιοι), σφηνωμένη σε μια απόκρημνη πλαγιά του όρους Αυγού, κοντά στα Δίδυμα Ερμιονίδας, η μονή του Αγίου Δημητρίου αποτελεί ένα εξαίρετο μνημείο των Μεταβυζαντινών (κατά πάσαν πιθανότητα) Χρόνων.

Το καθολικό της μονής είναι δισυπόστατο: το νότιο τμήμα, εξ ολοκλήρου υπόσκαφο, είναι αφιερωμένο στον Άγιο Δημήτριο και το βόρειο (με τοιχογραφίες του 17ου αιώνα) στους Αγίους Θεοδώρους.

Ο φρουριακός χαρακτήρας της μονής, τα αξιόλογα αρχιτεκτονικά στοιχεία και το επιβλητικό τοπίο συνθέτουν ένα μοναδικό σύνολο, που αιχμαλωτίζει το φωτογραφικό φακό και χαράσσεται ανεξίτηλα στη μνήμη των επισκεπτών και των προσκυνητών.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024