Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η κρίση ξεπεράστηκε, αλλά όχι για τους νέους της Ευρώπης

Η κρίση ξεπεράστηκε, αλλά όχι για τους νέους της Ευρώπης

Πώς η μακροχρόνια ανεργία τούς περιθωριοποιεί κοινωνικά και τους αλλοτριώνει πολιτικά

Μία δεκαετία μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης η Ευρώπη δείχνει να έχει ανακτήσει μια σταθερή πορεία οικονομικής ανάκαμψης με όλες ανεξαιρέτως τις οικονομίες – ακόμα και την ελληνική – να έχουν θετικό πρόσημο ανάπτυξης και με τις αγορές εργασίας των κρατών-μελών να ανακάμπτουν. Παρά ταύτα η κρίση μοιάζει να έχει αφήσει πίσω της σημάδια που εξακολουθούν να ταλανίζουν τους πιο αδύναμους κρίκους των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Και οι νέοι εξ ορισμού ανήκουν στους αδύναμους.

Τα τελευταία στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι το 2017 το γενικό ποσοστό της ανεργίας στην ΕΕ υποχώρησε στο 7,6%, πλησιάζοντας στο χαμηλότερο ποσοστό 7,2%, στο οποίο είχε καταγραφεί το 2007, πριν δηλαδή από το ξέσπασμα της κρίσης. Η ανεργία των νέων επίσης έχει υποχωρήσει στο 16,8%, ποσοστό που δεν απέχει πολύ από το 15,7% που είχε καταγραφεί το 2007.

Εν προκειμένω, ωστόσο, πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι. Και τα ενθαρρυντικά αυτά ποσοστά δεν αποτυπώνουν την καθημερινότητα των ανθρώπων, και συγκεκριμένα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι Ευρωπαίοι για να ξεκινήσουν τον εργασιακό τους βίο. Η έρευνα της Eurofound, που βασίστηκε στα στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, αποκάλυψε εν προκειμένω ότι η μακροχρόνια ανεργία μαστίζει τους νέους της Ευρώπης παρά το ότι η βραχυχρόνια ανεργία υποχωρεί. Δηλαδή, για όσους νέους πασχίζουν πάνω από ένα 12μηνο να βρουν μια θέση εργασίας, είτε αυτή είναι η πρώτη του εργασιακού τους βίου είτε όχι, οι πιθανότητες να ευοδωθούν οι προσπάθειές τους περιορίζονται αντί να αυξάνονται.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024