Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προανακριτική Novartis: Κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ το πόρισμα - «γνώμη» των μελών του

Προανακριτική Novartis: Κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ το πόρισμα – «γνώμη» των μελών του

Ζήτησαν 48ωρη παράταση μέχρι να καταθέσουν το τελικό κείμενο

Σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν επικοινωνιακά την δημοσιοποίηση των πορισματικών εκθέσεων της ΝΔ και της ΔΗΣΥ, που μιλούν για οργανωμένη σκευωρία με στόχο την πολιτική σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, τα μέλη της πλειοψηφίας που συμμετέχουν στην προανακριτική για την Novartis, έδωσαν στην δημοσιότητα την «γνώμη» τους επί της (μη) αρμοδιότητας της επιτροπής να μπει στην ουσία της διερεύνησης της υπόθεσης.

Πρόκειται για τον βασικό κορμό του πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να κατατεθεί στην τελική του μορφή μετά από την 48ωρη παράταση που ζήτησαν τα μέλη της πλειοψηφίας από τον πρόεδρό της Θ. Δρίτσα, «για την πληρέστερη επιμέλεια, διόρθωση και τελικό έλεγχο του πορίσματος», το αδιόρθωτο κείμενο του οποίου είναι ήδη έτοιμο.

Το δια ταύτα του σκεπτικού που διατυπώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην πορισματική «γνώμη» τους περί της αναρμοδιότητας της επιτροπής να μπει στην ουσία και την αναπομπή της υπόθεσης στην τακτική Δικαιοσύνη, είναι ότι:

1. Όσον αφορά το αδίκημα της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, τυχόν τέτοιες πράξεις «δεν τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων κι επομένως δεν εμπίπτουν στο άρθρο 86 παρ. 1 Συντ.» και ως εκ τούτου «η Βουλή είναι αναρμόδια για τη δίωξη και την εκδίκασή τους και οφείλει να επιβεβαιώσει τη σχετική αρμοδιότητα των τακτικών δικαστηρίων».

2.Αντιστοίχως, για τις πράξεις δωροδοκίας και δωροληψίας υποστηρίζεται η άποψη ότι «δεν τελούνται απαραίτητα –ούτε καν συνήθως– κατά την άσκηση των καθηκόντων με τη στενή ορθότερη έννοια των τελευταίων» και επισημαίνεται ότι η μελέτη της δικογραφίας «δεν ανέδειξε στοιχεία που να οδηγούν σε διαφορετικό συμπέρασμα».

«Οι αναφερόμενες π.χ. στη δικογραφία ως δωροληψίες πράξεις στην περίπτωση πρώην πρωθυπουργών και πρώην υπουργών δεν φέρονται να έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των αντίστοιχων πρωθυπουργικών ή υπουργικών καθηκόντων» και κατά συνέπεια, «ούτε στην περίπτωση της δωροληψίας νοείται κατά το άρθρο 86 παρ.1 Συντ. αδίκημα τελούμενο κατά την άσκηση των καθηκόντων».

«Η Βουλή συνεπώς είναι αναρμόδια για τη δίωξη και την εκδίκασή τους και οφείλει να αναγνωρίσει τη σχετική αρμοδιότητα και δικαιοδοσία των τακτικών δικαστηρίων» επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας, πάντως, ότι με τον τρόπο αυτό -αναπομπή στον φυσικό δικαστή- «ο δρόμος για τη δικαιοκρατική αντιμετώπιση της διαφθοράς μένει ανοικτός».

Μάλιστα, τονίζουν ότι οι παραπάνω θέσεις «δεν αποτελούν κρίσεις πολιτικής σκοπιμότητας», αλλά «στηρίζονται στην πιστή ερμηνεία και εφαρμογή του ισχύοντος Συντάγματος και της κείμενης νομοθεσίας».

Όπως αναφέρεται «η αναγνώριση ότι τα παραπάνω ερευνώμενα εγκλήματα δεν τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων, κι επομένως δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα της Βουλής, αποτρέπει θεσμικά την επέλευση των συνεπειών εφαρμογής του άρθρου 86 Συντ.», δηλαδή «την εξάλειψη των ποινικών ευθυνών, την ατιμωρησία πιο απλά των ελεγχόμενων προσώπων λόγω παρέλευσης της κατά το άρθρο 86 παρ. 3 Συντ. αποσβεστικής προθεσμίας».

Και δηλώνουν ότι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν, ότι η δίωξη και εκδίκαση των πράξεων δωροληψίας και ξεπλύματος παράνομων εσόδων πρέπει να αφεθεί στα τακτικά δικαστήρια, «αφήνει ανοικτό το δρόμο για απονομή δικαιοσύνης, καταπολέμηση διαφθοράς, οριστική απαλλαγή των αθώων από κάθε ποινή, υπόνοια ή στίγμα, και για καταδίκη όσων θα κριθούν ένοχοι για παράνομες πράξεις που συνέβαλαν στην οικονομική κρίση της χώρας μας».

Διαβάστε επίσης:

ΝΔ για Novartis: Η σκευωρία αποκαλύφθηκε

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024